Ανακοίνωση 26-10-2010


Συναδέλφισσες - συνάδελφοι

Εδώ και αρκετούς μήνες όλοι μας βιώνουμε μια πρωτοφανή λεηλασία των εισοδημάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων από τα μέτρα που ελήφθησαν - ελέω μνημονίου - από τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου.
Η ανεργία, η ύφεση, η ακρίβεια και η μείωση συντάξεων και μισθών συνθλίβουν τα λαϊκά και μεσαία στρώματα και οδηγούν την κοινωνία προς τριτοκοσμικά πρότυπα.
Καθημερινά οι πολίτες λαμβάνοντας αντιφατικά μηνύματα υποβάλλονται σε “σκωτσέζικο ντους” με απώτερο στόχο τον πλήρη αποπροσανατολισμό τους. Από την μία έχουμε την κυβέρνηση που πανηγυρίζει για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου και την μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού, και από την άλλη ανακαλύπτονται συνεχώς ελλείμματα και στατιστικές που επιβάλλουν νέα μέτρα αφαίμαξης του εισοδήματος των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το δύσκολό κοινωνικό-πολιτικό τοπίο τα ΕΛΠΕ – δυστυχώς -γίνονται μια ευρύπυγος εταιρεία με αδύνατα πόδια. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ο αριθμός Δ/ντων από 62 που ήταν το 2005, έχει φθάσει τους 107 με έντονες τάσεις ανόδου. Αντίθετα το εργατικό δυναμικό συνεχώς μειώνεται – αφού οι αποχωρήσεις δεν αναπληρώνονται, κυρίως στην συντήρηση – αυξάνοντας τον λόγο στελεχών προς εργαζόμενους.
Είδαμε να καλύπτονται θέσεις προϊσταμένων με Υποδιευθυντές και Αναπληρωτές Διευθυντές, κάτι το οποίο αντιτίθεται στην ΕΣΣΕ, γεγονός που καταστρατηγεί το οργανόγραμμα της εταιρείας και δημιουργεί πρόβλημα ασφάλειας. Το χειρότερο είναι ότι οδηγεί σε μείωση θέσεων εργασίας. Τέτοιες ενέργειες, αμφισβητούμενης νομιμότητας, δεν συμβάλλουν στην προς τα έξω εικόνα της εταιρείας.

Ενώ στο δυναμικό της βάρδιας η ιεραρχία είναι : Χειριστής – Εργοδηγός – Συντονιστής – Προϊστάμενος, στο στελεχιακό δυναμικό είναι Υποδιευθυντής – Αναπλ. Διευθυντής – Διευθυντής – Διευθυντής Ι – Αναπλ. Γενικός Διευθυντής – Γενικός Διευθυντής – Γενικός Τεχνικός Διευθυντής. Χαρακτηριστικό της πληθώρας είναι ότι υπάρχουν Διευθυντές χωρίς υφισταμένους, κακοποιώντας έτσι και την ίδια την εκφραστικότητα της ελληνικής γλώσσας.

Η παρέλαση των συμβούλων συνεχίζεται με αποκορύφωμα την πρόσφατη επιθεώρηση από την SGS, η οποία μεγαλοποίησε ασήμαντα ευρήματα, που όμως η Διοίκηση δεν ήταν σε θέση να τα αξιολογήσει.

Η Διοίκηση επιδίδεται σε μια ανελέητη δεικτοθηρία και παραμελεί τις πραγματικές παραμέτρους της εργασίας. Ας μην λησμονούμε ότι πριν την χρεοκοπία της Lehman, το σύστημα στοχοθεσίας δούλευε κανονικά και τα μπόνους των στελεχών καταβάλλονταν. Άλλωστε, από την στιγμή που μπήκαν τα μπόνους στα ΕΛΠΕ, η πορεία της εταιρείας ήταν αντίστροφη.

Οι εργαζόμενοι βιώνουν κλίμα προϊούσας αναξιοκρατίας. Γίνονται φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων που τις καλύπτουν είτε νεοπροσληφθέντες πορφυρογέννητοι είτε πάσης φύσεως ευνοούμενοι, ενώ παραμένουν αναξιοποίητοι συνάδελφοι με τεράστια εμπειρία και ουσιαστική προσφορά. Όλα αυτά είναι φαινόμενα παρακμής και συμπτώματα διοικητικής προχειρότητας.

Η ΔΑΚΕ - ΕΛΠΕ δηλώνει ευθαρσώς ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για διαφάνεια, αξιοκρατία και εντιμότητα σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της , κόντρα στον εργασιακό Μεσαίωνα που επιθυμούν να επιβάλλουν στην χώρα μας που χαρακτηρίζεται από ελαστικά ωράρια, ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερωριακή απασχόληση χωρίς αμοιβή και ανασφάλιστη εργασία.
Καλούμε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν γιατί οι μέρες είναι δύσκολες και οι καιροί πονηροί.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: