Ανακοίνωση 7-7-2010

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι

Διανύουμε μια δύσκολη εποχή και όλοι είμαστε βαθειά προβληματισμένοι και ανήσυχοι για το αύριο της πατρίδας μας. Η αύξηση της ανεργίας, η δυσπραγία των επιχειρήσεων, η ύφεση και η μείωση συντάξεων και μισθών είναι πλέον γεγονός. Ως εργαζόμενοι, αισθανόμαστε την πίεση και την πολιορκία, την απειλή για τα κεκτημένα ετών τα οποία αμφισβητούνται και αντιλαμβανόμαστε ότι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε ότι με αγώνες πετύχαμε, είναι η ενότητα και η συσπείρωση.

Είναι γεγονός ότι η τελευταία κυβερνητική αλλαγή, δεν έδωσε στα ΕΛΠΕ την ώθηση που διακήρυτταν κάποιοι. Τόσο χθες, όσο και σήμερα στα ΕΛΠΕ περισσεύουν η γυαλάδα και η χρυσόσκονη.
Η εταιρεία από την μια κωλυσιεργεί στα τελευταία υπηρεσιακά συμβούλια την διευθέτηση του θέματος της προϋπηρεσίας των νέων συναδέλφων, όπως ρητά αναφέρεται στο πρακτικό συμφωνίας που υπέγραψε με το σωματείο, θυμίζοντας πρακτικές περασμένων χρόνων που σε συνεργασία με το προηγούμενο προεδρείο του ΠΣΕΕΠ είχαν καταργήσει τις προϋπηρεσίες των νεοπροσλαμβανομένων. Εδώ το ΠΣΕΕΠ θα πρέπει να πάρει θέση.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση προχωρά σε ανακοίνωση διευθυντοποιήσεων όπου έχουμε πλέον ανεστραμμένη πυραμίδα διοίκησης, δημιουργία διευθύνσεων με αντιμετάθεση και αναγραμματισμό όρων και διευθυντές χωρίς προσωπικό. Ακόμα αναμένονται οι πολυθρύλητες συνέργειες BP και EKO που θα εξοικονομούσαν θέσεις υψηλόβαθμων στελεχών και θα έδιναν ώθηση στις πωλήσεις λιανικής της εταιρείας.

Επίσης, καλύπτει μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου την προτροπή διευθυντή προς το προσωπικό του, να δουλεύουν υπερωριακά, ακόμη και Σαββατοκύριακο, χωρίς αμοιβή, μόνο και μόνο για να τύχουν καλής βαθμολογίας στην αξιολόγηση τους. Τελευταίο επίτευγμα της διοίκησης που απασχόλησε τα ΜΜΕ, είναι η παροχή αποζημίωσης λόγω αποχώρησης σε αδρά αμειβόμενα στελέχη της και η ταυτόχρονη επαναπρόσληψη τους. Μήπως Διοίκηση και στελέχη, γνώριζαν κάτι για το επερχόμενο ύψος αποζημιώσεων; Γιατί δεν εφαρμόζουν την ίδια πρακτική και σε άλλους συναδέλφους που έχουν τις ίδιες ανησυχίες και αποχωρούν πρόωρα, ακόμη και με απώλειες στο εισόδημα τους;

Η ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ, και με την προηγούμενη διοίκηση αλλά και με την παρούσα, έχει την θέση ότι είναι λάθος ο διοικητικός προσανατολισμός με «οικονομικούς» στο τιμόνι της εταιρείας. Τα ΕΛΠΕ είναι κατά βάση παραγωγική βιομηχανία και όχι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Άλλωστε τέτοιου είδους «χρηματοπιστωτικές» δραστηριότητες, κόστισαν αρκετά στην εταιρεία, στο πρόσφατο παρελθόν.
Επίσης, μας είναι ακατανόητη η αντίδραση της διοίκησης στις αναφορές στον ανταγωνισμό και στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτός μας έχει υποσκελίσει και ξεπεράσει. Η υπερτιμολογημένη επένδυση στην Ελευσίνα καθυστερεί (τουλάχιστον δύο χρόνια) την ίδια στιγμή που ο ανταγωνιστής έχει και την επένδυση του Hydrocracker ολοκληρώσει εδώ και καιρό, αλλά και μερίδιο της αγοράς μας αφαιρεί συνεχώς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι την χονδρική και την λιανική αγορά για τα ΕΛΠΕ τις διαχειρίζεται το ίδιο στέλεχος. Επιπλέον, ο ανταγωνιστής, στην απόφαση του να έχει εργασιακή ηρεμία, έδωσε 4% αύξηση στους εργαζόμενους του, καθησυχάζοντας παράλληλα κάθε επαγγελματική τους αβεβαιότητα, σε αντίθεση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΠΕ, η θέση του οποίου είναι ότι «όσοι δεν μπορούν, θα φύγουν». Τα ΕΛΠΕ σήμερα, που η χώρα έχει παραδοθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ΔΝΤ, έχουν ανάγκη από ηγέτες που θα εμπνεύσουν τους εργαζόμενους και θα τους δώσουν προοπτική και ελπίδα.

Συναδέλφισσες - συνάδελφοι
Οι μέρες που έρχονται είναι πολύ δύσκολες. Νομοσχέδια με διατάξεις που γκρεμίζουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, κατατίθενται εν μέσω θέρους, για να έχουν την μικρότερη λαϊκή αντίδραση. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεζουμίσει τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και τους συνταξιούχους, παίρνοντας τα λίγα από τους πολλούς και όχι τα πολλά από τους λίγους. Είναι τώρα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο, για μεν την διοίκηση των ΕΛΠΕ να εργασθεί για την δημιουργία κλίματος ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, αξιοκρατίας και διαφάνειας στην εταιρεία, για δε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις να ξεπεράσουν τις όποιες διαφορές τους για ένα δυνατό και σταθερό Σωματείο.

Η ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ καλεί όλους τους συναδέλφους στην απεργία της Πέμπτης 8/7/2010 και στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:00 πμ.


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΑΚΕ ΕΛΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: