Ανακοίνωση 9/7/2009

Με πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης ενημερωθήκαμε για την εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου εργαζομένων από τον Όμιλο με ταυτόχρονη κατάργηση των αντιστοίχων θέσεων εργασίας.


Η εταιρεία – έχοντας εξασφαλίσει την σιωπή του ΠΣΕΕΠ σε όλα τα κρίσιμα θέματα – αφού κατήργησε την προϋπηρεσία των νεοπροσλαμβανομένων συναδέλφων προχωρά σταθερά και μεθοδικά στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων.


Τέτοιες πολιτικές είναι καλά γνωστές στους διοικούντες αφού είχαν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν και στην Πετρόλα, όταν το εκεί προσωπικό είχε μειωθεί από 1.400 άτομα στα 700 με συνεχόμενα πακέτα δελεαστικών οικονομικών παροχών (που αναμένεται να εφαρμοστούν και εδώ) για εθελούσιες . Τότε η απειλή που χρησιμοποιούσαν ήταν οι απολύσεις του 2% του προσωπικού, ενώ τώρα απειλούν ότι θα κλείσει ο κλάδος της Έρευνας καθώς και ότι οι εργαζόμενοι της Καβάλας θα μετατεθούν στην Ελευσίνα. Την ίδια στιγμή ο συνάδελφος Κώτσιας του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΣΕΕΠ δηλώνει ανερυθρίαστα ότι το προσωπικό στα ΕΛΠΕ είναι υπεράριθμο.


Δυστυχώς βιώνουμε ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ !


Η Διοίκηση θεωρώντας ανελαστικές τις δαπάνες για μισθούς και bonus των Διευθυντών και των πάσης φύσεως συμβούλων, αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν αριθμούς. Το μόνο που σκέφτεται για αυτούς είναι πως θα τους χρησιμοποιήσει προκειμένου να αντισταθμίσει κάποιες από τις επερχόμενες ζημιές καταργώντας θέσεις εργασίας και θεσμικές κατακτήσεις ετών.


Από την άλλη μεριά το Προεδρείο του ΠΣΕΕΠ χειροκροτεί αυτές τις ενέργειες και σαν Πόντιος Πιλάτος δηλώνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα πάρει και ας καταργηθεί η θέση εργασίας του. ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΟΙ !


Η ΔΑΚΕ σαν υπεύθυνη συνδικαλιστική δύναμη κατέθεσε την πρόταση της στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου όπου και υπερψηφίστηκε.


Έτσι συνάδελφοι αυτή την στιγμή η Εκτελεστική Γραμματεία του σωματείου έχει στα χέρια της απόφαση του ΔΣ ενάντια στις εθελούσιες αποχωρήσεις που καταργούν υφιστάμενες θέσεις εργασίας.


Συνάδελφοι της Εκτελεστικής Γραμματείας γιατί δεν σέβεστε και δεν εφαρμόζετε τις αποφάσεις της πλειοψηφίας ;


Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε στον συνάδελφο Δημητρίου του ΚΚΕ ότι τα σοβαρά θέματα όπως οι εθελούσιες με κατάργηση θέσης εργασίας κατατίθενται για συζήτηση στο ΔΣ του σωματείου, όπου εκπροσωπούνται και συνεπώς τοποθετούνται όλες οι παρατάξεις και όχι στην Εκτελεστική Γραμματεία που εύκολα απορρίπτονται


Την πρόταση για συζήτηση σχετικά με την κατάργηση θέσεων εργασίας λόγω εθελούσιας την έβαλαν στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚΕ και εκ των υστέρων τοποθετήθηκε ο συνάδελφος του ΚΚΕ.


Ένας άλλος τομέας που η διοίκηση προσπάθησε να περιορίσει το εργατικό κόστος είναι αυτός της καθαριότητας. Με την αλλαγή του εργολάβου υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες καθαρισμού με παράλληλη μείωση των αποδοχών των καθαριστριών – είτε εργάζονται οκτάωρο είτε με μειωμένο ωράριο. Τα ΕΛΠΕ και το σωματείο πάντα προστάτευαν τις καθαρίστριες και το μεροκάματο τους σε περιπτώσεις αλλαγής εργολάβων. Αυτό δεν έγινε τώρα προκειμένου κάποιοι να καρπωθούν τον ιδρώτα τους ως bonus μερικών χιλιάδων Ευρώ.


Τέλος η ΔΑΚΕ πιστή στις αρχές της και στα πιστεύω της καταδικάζει τις διώξεις εκλεγμένων συναδέλφων για συνδικαλιστική δράση και καλεί τους εργαζόμενους του Ομίλου να είναι σε επαγρύπνηση διότι οι όποιες εξελίξεις δρομολογούνται από την Εταιρεία εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών επιφυλάσσουν «εκπλήξεις» για τους εργαζόμενους.

-Ο- -Ο-
Γραμματέας Αναπλ. Γραμματέας


Καραμουσάς Δημήτρης Τσιρογιάννης Νικόλαος

Δεν υπάρχουν σχόλια: