KATAΣΤΑΤΙΚΟ

Άρθρο 1

Επωνυμία - έδρα
Η επωνυμία του Σωματείου των Εργαζομένων στην Εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», με έδρα τον Ασπρόπυργο Αττικής, είναι «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ».

Άρθρο 2

Σκοπός -Κατευθύνσεις-Δράση
Σκοπός του Σωματείου είναι η προστασία και προώθηση των ηθικών, οικονομικών, εργασιακών, επαγγελματικών και ασφαλιστικών συμφερόντων των μελών του.
Το Σωματείο συνενώνει και καθοδηγεί τη δράση των μελών του, στην βάση της αποστολής του, ως αναπόσπαστο μέρος κοινωνικής τάξης (εργατική τάξη). Οι κατευθύνσεις στην δράση του σωματείου είναι:
1. Η βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας και η διασφάλιση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας και ελευθερίας, η μέριμνα για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώπιον των δικαστικών και διοικητικών αρχών, η βελτίωση των όρων εργασίας κατά τη σύναψη Σ.Σ.Ε., των Εσωτερικών Κανονισμών και των Ασφαλιστικών Προγραμμάτων, ο αγώνας για τη θέσπιση ευνοϊκών για τους εργαζομένους νομοθετικών ρυθμίσεων και σε κάθε περίπτωση, η διασφάλιση και διεύρυνση των μέχρι σήμερα κατακτήσεων των εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ.
2. Η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση της παραγωγικής βάσης με νέες επενδύσεις και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην Εταιρεία με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητάς της και την διεύρυνση της απασχόλησης των εργαζομένων.
3. Η βελτίωση των αποδοχών και όλων των πρόσθετων υλικών και ηθικών απολαβών των εργαζομένων στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ», ώστε να εξασφαλίζεται σ' αυτούς ένα πολιτισμένο και ανθρώπινο βιοτικό επίπεδο και η λήψη ίσης αμοιβής για την ίδια παρεχόμενη εργασία.
4. Η βελτίωση της θέσης των μελών του, από την άποψη της κοινωνικής ασφάλισης, η παραπέρα επαγγελματική μόρφωση και εξέλιξή τους και η γενική φροντίδα για την εξύψωση του επαγγελματικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου τους, ιδιαίτερα για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής, υγείας και ασφάλειας.
5. Η ουσιαστική συμμετοχή αιρετών αντιπροσώπων των μελών του, στο Δ.Σ. των «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ».
6. Η συμμετοχή και έκφραση αποφασιστικής γνώμης στις διαβουλεύσεις για την εκπόνηση του Οργανογράμματος και την εν γένει οργανωτική δομή της Εταιρείας.
7. Υλική και ηθική συμπαράσταση στα μέλη του, που διώκονται λόγω του αγώνα τους για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.
8. Ο αγώνας για ενότητα, ανάπτυξη και εξύψωση του συνδικαλιστικού κινήματος και προάσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών.
9. Η προάσπιση της ειρήνης, η κατάκτηση και προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, η προαγωγή αντιπροσωπευτικών δημοκρατικών θεσμών λαϊκής κυριαρχίας και η προώθηση του αγώνα για καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης.
10. Η ύπαρξη ενιαίου πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα για όλους τους εργαζόμενους στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», με κατοχύρωση της Δημοκρατικής αντιπροσωπευτικής, αποκεντρωμένης και αποτελεσματικής λειτουργίας του.
11. Η ανάπτυξη ενός συνδικαλισμού αυτόνομου από κυβέρνηση, κόμματα και εργοδότη, που να αναδεικνύει την δική του φυσιογνωμία και τον δικό του ρόλο, έχοντας συνείδηση πως εκφράζει τους εργαζόμενους και πως υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντα τους.
12. H ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του, καθώς και η συνένωση όλων των εργαζομένων στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.» με στενούς δεσμούς αλληλεγγύης και συναδελφικότητας για την από κοινού διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
13. Η με κάθε μέσο συνεργασία και αλληλεγγύη με άλλα εργατοϋπαλληλικά σωματεία για την επιδίωξη και προώθηση των εν γένει συμφερόντων των εργαζομένων.
14. Η βοήθεια και προστασία των μελών και των οικογενειών τους σε ειδικές περιπτώσεις, όπως θάνατος, εργατικό ατύχημα κλπ. Για το σκοπό αυτό, είναι δυνατή η σύσταση αλληλοβοηθητικού λογαριασμού, ύστερα από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφαση του Γενικού Συμβουλίου.
15. Η ανάπτυξη σχέσεων με διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδίως αυτές του κλάδου επεξεργασίας, διύλισης και εμπορίας πετρελαϊκών ειδών.
16. Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για το συντονισμό δράσης με άλλες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις είτε στον Κλάδο είτε γενικότερα. Για την αντιμετώπιση γενικότερων προβλημάτων ή προβλημάτων που θίγουν γενικότερες κατακτήσεις και δικαιώματα.
Άρθρο 3

Μέσα υλοποίησης σκοπών δράσης και κατευθύνσεων.

Τα μέσα για την υλοποίηση των παραπάνω σκοπών είναι κάθε θεμιτή ενέργεια, που αποφασίζεται από τα όργανα της διοίκησης του Σωματείου.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
1. Όλες οι συνδικαλιστικές μορφές αγώνα (διαμαρτυρία, έγγραφη καταγγελία, συγκέντρωση, στάση εργασίας, απεργία, κατάληψη κ.α.).
2. Η υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
3. Η κατάρτιση κανονισμών λειτουργίας.
4. Η ίδρυση συνεταιρισμών, ταμείων πρόνοιας, στέγασης, αλληλοβοήθειας, καθώς και η ίδρυση απεργιακού ταμείου.
5. Η διοργάνωση διαλέξεων, φροντιστηριακών μαθημάτων, σεμιναρίων, συγκεντρώσεων, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
6. Η δημιουργία λέσχης, βιβλιοθηκών κλπ.
7. Η έκδοση και κυκλοφορία ανακοινώσεων, ενημερωτικών δελτίων, περιοδικών, εφημερίδων και άλλων εντύπων.
8. Η συνεργασία με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.
9. Η ίδρυση και στελέχωση σωματειακών επιτροπών για την πραγματοποίηση των καταστατικών αρχών του Σωματείου.
10. Η προώθηση και η συμμετοχή στα όργανα της εταιρείας (Δ.Σ. και άλλα) αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων, που εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία κάθε τρία χρόνια.
΄Αρθρο 4

Μέλη του Σωματείου
Το σωματείο αποτελείται από τακτικά και επίτιμα μέλη.
Α. Τακτικά μέλη
Τακτικά μέλη του Σωματείου εγγράφονται όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με την εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ.».
Ειδικότερα, ως τακτικά μέλη εγγράφονται οι εργαζόμενοι που συνδέονται με την Εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, μετά την παρέλευση ενός μηνός από την υποβολή αίτησης προς το ΔΣ του σωματείου, υπό τον όρο ότι το ΔΣ δεν έχει απορρίψει εντός αυτής της προθεσμίας, το αίτημα εγγραφής στο σωματείο. Εννοείται ότι, αν η αίτηση γίνει ρητά δεκτή πριν την ανωτέρω προθεσμία με απόφαση του ΔΣ, το μέλος θεωρείται εγγεγραμμένο από την ημέρα αποδοχής της αίτησής του. Η απόφαση που απορρίπτει την αίτηση πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Κατά της απορριπτικής απόφασης του ΔΣ δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να προσφύγει εγγράφως, αυτοπροσώπως ή δι’ ενός Γενικού Συμβούλου, στο Γενικό Συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει δεσμευτικά για το ΔΣ, χωρίς να απαιτείται η εγγραφή της προσφυγής στην ημερήσια διάταξη των θεμάτων που καλείται το Γενικό Συμβούλιο να εξετάσει. Δεν εγγράφεται ως μέλος εργαζόμενος με την ιδιότητα Διευθυντή ή Αναπληρωτή Διευθυντή, και εφόσον αποκτήσει κάποια από τις ανωτέρω ιδιότητες ενώ είναι ήδη μέλος, διαγράφεται από τη δύναμη του σωματείου.
Η συμμετοχή μέλους του Σωματείου επιτρέπεται μόνο σε Σωματείο του επαγγελματικού κλάδου απασχόλησής του.
Β. Επίτιμα μέλη
Επίτιμα μέλη του Σωματείου μπορούν να ονομαστούν με απόφαση του Γ.Σ. πρόσωπα που έχουν αποδειγμένα προσφέρει αξιόλογες υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου. Τα επίτιμα μέλη έχουν απλά και μόνο τον τίτλο του μέλους του Σωματείου, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται και δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην Διοίκηση και στην Διαχείριση του Σωματείου.

΄Αρθρο 5

Δικαιώματα και υποχρεώσεις μελών

Α. Τα μέλη του Σωματείου έχουν το δικαίωμα:
1. Να παίρνουν μέρος στις συνελεύσεις και να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
2. Να αξιώνουν την πραγματοποίηση των σκοπών και των στόχων του Σωματείου και να ελέγχουν τις ενέργειες όλων των οργάνων.
3. Να εκλέγουν και να εκλέγονται στα συλλογικά όργανα.
4. Να ενημερώνονται τακτικά για όλη την πορεία των υποθέσεων του Σωματείου, να λαμβάνουν γνώση και να παίρνουν με αίτηση τους αντίγραφα των βιβλίων του Σωματείου.
5. Να υποβάλλουν έγγραφες και προφορικές προτάσεις προς τα θεσμοθετημένα όργανα του Σωματείου.
Β. Τα μέλη του Σωματείου έχουν την υποχρέωση:
1. Να καταβάλλουν τακτικά την συνδρομή τους στο Σωματείο καθώς και όποιο άλλο έκτακτο χρηματικό ποσό ορίζεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού. Η συνδρομή αυτή με αίτηση του μέλους μπορεί να παρακρατείται από την μισθοδοσία του, μέσω της Εταιρείας και να αποδίδεται στο Σωματείο.
2. Να πειθαρχούν στις διατάξεις του καταστατικού και στις αποφάσεις των συνελεύσεων και των οργάνων του Σωματείου.

Άρθρο 6

Ποινές - διαγραφές μελών

1. Μέλος που συμπεριφέρεται με τρόπο αντίθετο προς τους σκοπούς και τα συμφέροντα που υπηρετεί το Σωματείο ή ενεργεί πράξεις που μπορούν να επιφέρουν βλάβη σε μέλη ή δυσχεραίνουν τη λειτουργία και δράση του σωματείου και των υπερκείμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων ή δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις των οργάνων του Σωματείου, ελέγχεται από το ΔΣ, καταρχήν με παρατήρηση ή επίπληξη. Στην περίπτωση που το μέλος επαναλάβει συμπεριφορά ή πράξη για την οποία προηγήθηκε παρατήρηση ή επίπληξη, το ΔΣ του απευθύνει έγγραφη προειδοποίηση διαγραφής και, εάν παρά ταύτα επαναληφθεί συμπεριφορά αντικαταστατική ή βλαπτική για τα συμφέροντα του Σωματείου, των μελών ή των υπερκείμενων οργανώσεων, το ΔΣ επιβάλλει την ποινή της διαγραφής. Για την επιβολή της ποινής της διαγραφής είναι απαραίτητη η συγκέντρωση δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ψήφων.
2. Το Δ.Σ., τουλάχιστον 15 μέρες πριν να εκδώσει απόφαση διαγραφής μέλους, υποχρεούται να καλέσει εγγράφως το μέλος να εκθέσει τις απόψεις του, αφού προηγουμένως υπάρξει τεκμηριωμένη αιτιολόγηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου (Π.Σ.)
Σε περίπτωση που το μέλος, αν και κλήθηκε αποδεδειγμένα, δεν προσέλθει για να υπερασπίσει τον εαυτό του, το Δ.Σ. προχωρεί στην λήψη απόφασης.
3. Το μέλος στο οποίο έχει επιβληθεί παρατήρηση ή επίπληξη προειδοποίηση διαγραφής ή διαγραφή δύναται να προσφύγει οποτεδήποτε στη Γενική Συνέλευση για την ακύρωση της σχετικής απόφασης του ΔΣ. H εκτέλεση της απόφασης αναστέλλεται αν το μέλος, μέσα σε προθεσμία πέντε εργασίμων ημερών, από εκείνη κατά την οποία του επιδόθηκε η απόφαση καταθέσει στο ΔΣ έγγραφη προσφυγή για την ακύρωσή της από τη ΓΣ.
Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να φέρει την απόφαση για τη διαγραφή μέλους σαν θέμα ημερήσιας διάταξης στην πρώτη Γ.Σ..
Το διαγραμμένο μέλος καλείται να παρευρεθεί στις Περιφερειακές Συνελεύσεις που προηγούνται της Γενικής Συνέλευσης και να εκθέσει σύντομα τις απόψεις του, προς ενημέρωση του συνόλου των μελών. Σε αυτή την περίπτωση οι Περιφερειακές Συνελεύσεις πραγματοποιούνται υποχρεωτικά σε διαφορετικές ημέρες. Η απόφαση της Γ.Σ. λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
4. Μέλος που έχει πάψει για έξι μήνες να απασχολείται στην επιχείρηση διαγράφεται αυτοδίκαια. Μέλος που απολύθηκε από την επιχείρηση δεν διαγράφεται, μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση επί αγωγής που ασκήθηκε με αίτημα την ακυρότητα της απόλυσης του.


Άρθρο 7

Πειθαρχικό Συμβούλιο

1. Το Δ.Σ. του Σωματείου ορίζει, κατά την πρώτη του συνεδρίαση, πέντε μέλη του, ως Επιτροπή Πειθαρχικών Παραπτωμάτων (Πειθαρχικό Συμβούλιο). Ως μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου ορίζονται τέσσερις από τους συμβούλους που καταλαμβάνουν τις έδρες των ΒΕΑ / ΒΕΕ και ένας από τις ΒΕΘ. Εάν μεταβληθεί σημαντικά ο αριθμός των απασχολούμενων στις ανωτέρω οργανωτικές μονάδες της εταιρίας, με απόφαση του ΔΣ, μπορεί να μεταβληθεί η σύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός μελών του Π.Σ. είναι περιττός, δικαιουμένου του Δ.Σ. να αυξήσει τον αριθμό των μελών του.
2. Το Π.Σ. εισηγείται στο Δ.Σ. την επιβολή ποινών σε μέλη του Σωματείου τα οποία δείχνουν αντισυνδικαλιστική ή αντεργατική στάση ή συμπεριφορά ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους και αντίθετη με τις διατάξεις του καταστατικού. Οι κατηγορίες αυτές σε βάρος του μέλους του Σωματείου πρέπει να περιγράφονται με σαφήνεια και να αιτιολογούνται με πληρότητα επιχειρημάτων.
Η ποινή της διαγραφής δεν μπορεί να επιβληθεί κατά το διάστημα που προηγείται των εκλογών και συγκεκριμένα για διάστημα 2 μηνών πριν τη διεξαγωγή τους.
Η διαδικασία του Πειθαρχικού ελέγχου ασκείται βάσει Ειδικού Κανονισμού λειτουργίας που εγκρίνεται από το Γενικό Συμβούλιο.

΄Αρθρο 8

Πόροι του Σωματείου

Οι πόροι του σωματείου είναι:
1. Η μηνιαία συνδρομή των μελών του Σωματείου, που καθορίζεται σε ποσοστό 1% επί του εκάστοτε μισθού του 21ου Μισθολογικού Κλιμακίου.
2. Οι εθελοντικές εισφορές των μελών.
3. Τα εισοδήματα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Σωματείου.
4. Τα έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, όπως και από διάφορες εκδηλώσεις και εορτές.
5. Οι νόμιμες επιχορηγήσεις από την Εργατική Εστία και άλλους Οργανισμούς.
6. Οι έκτακτες εισφορές που επιβάλλονται με απόφαση του Δ.Σ., αφού πρώτα εγκριθούν από το Γ.Σ.
Η περιουσία του σωματείου, απαραίτητη για τη στοιχειώδη λειτουργία του, είναι ακατάσχετη και ανεκχώρητη.



Άρθρο 9

Λογαριασμός Αλληλεγγύης Μελών

Το Σωματείο ανοίγει ειδικό λογαριασμό καταθέσεων με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Αλληλεγγύης των μελών του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια».
Σκοπός του Λογαριασμού Αλληλεγγύης είναι η οικονομική ενίσχυση των μελών του Σωματείου, σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων και σε άλλες έκτακτες περιπτώσεις, που έχουν σχέση με την συνδικαλιστική δραστηριότητα του μέλους, όπως καθορίζονται από τον Κανονισμό που συντάσσεται ειδικά γι' αυτόν τον λόγο και εγκρίνεται ή τροποποιείται από το Γ.Σ. του Σωματείου. Το Δ.Σ. του Σωματείου, σε περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης, υποχρεούται στην άμεση ενεργοποίηση του λογαριασμού, μέσα στο πλαίσιο των διατάξεων που καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του.
Στην Θεσσαλονίκη μπορεί να υφίσταται Ταμείο Αλληλοβοηθείας τοπικού χαρακτήρα, μέλη του οποίου θα είναι εργαζόμενοι στις ΒΕΘ.

Άρθρο 10

Περιφερειακή Οργάνωση

1. Για να διευκολύνεται η πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου, λειτουργούν Περιφερειακά Όργανα ο τρόπος ανάδειξης, η σύσταση και οι αρμοδιότητες των οποίων, καθορίζονται από το παρόν Καταστατικό και από Κανονισμούς που εκπονούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα όργανα αυτά είναι οι Περιφερειακές Συνελεύσεις (ΠΕ.ΣΥΝ.) και τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΕ.ΣΥ.) και λειτουργούν υπό την εποπτεία του ΔΣ, το οποίο εδρεύει όπου και το Σωματείο.
2. Η περιφερειακή οργάνωση του Σωματείου παρακολουθεί την οργανωτική δομή της εταιρίας, η οποία θα αναφέρεται κάθε φορά στον Κανονισμό Λειτουργίας των Περιφερειακών Συμβουλίων. Σε περίπτωση μεταβολής της οργανωτικής δομής της εταιρίας, το Δ.Σ. εισηγείται τη δημιουργία νέων ή την κατάργηση προβλεπομένων Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και τις τυχόν απαιτούμενες ανάλογες τροποποιήσεις του Καταστατικού, σε Καταστατική Γενική Συνέλευση.
3. Οι εκλογές για την ανάδειξη Περιφερειακών Συμβουλίων διεξάγονται ταυτόχρονα με τις γενικές αρχαιρεσίες για την εκλογή του Δ.Σ. και των άλλων οργάνων του Σωματείου, καθώς και των αντιπροσώπων του για τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (Ομοσπονδία, Εργατικά Κέντρα).




Άρθρο 11

Όργανα του Σωματείου
Όργανα του Σωματείου είναι:
1. Η Γενική Συνέλευση
2. Το Γενικό Συμβούλιο (Γ.Σ.)
3. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)
4. Η Εκτελεστική Γραμματεία (E.Γ)
5. Η Περιφερειακή Συνέλευση (ΠΕ.ΣΥΝ.)
6. Τα Περιφερειακά Συμβούλια (ΠΕ.ΣΥ.)
7. Η Εξελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.)
8. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο (Π.Σ)

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
1. Η Γενική Συνέλευση των μελών λαμβάνει αποφάσεις για κάθε θέμα που, σύμφωνα με το Καταστατικό, δεν ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα άλλων οργάνων.
2. Την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών συγκαλεί το ΔΣ κάθε χρόνο, μετά την παρέλευση ενός έτους από την προηγούμενη, α) Για την έγκριση και τον έλεγχο του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του Διοικητικού Συμβουλίου και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής. β) Για οποιοδήποτε άλλο θέμα τυχόν υποβληθεί στην κρίση της, είτε από το Δ.Σ. είτε με γραπτή πρόταση, που υπογράφεται τουλάχιστον από το 15% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Θέματα που περιέρχονται στην κρίση της Γ.Σ. κατά το παρόν εδάφιο θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυτήν, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της σύγκλησής της, γ) Για την εξέταση τυχόν προσφυγής μέλους κατά πειθαρχικής ποινής ή διαγραφής και δ) Για την τροποποίηση του Καταστατικού, τη μεταβολή του σκοπού ή τη διάλυση του σωματείου, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τάσσει ο νόμος.
Τακτική Γενική Συνέλευση συγκαλεί το Δ.Σ. ανά τριετία, για την εκλογή, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στο παρόν Καταστατικό, των αιρετών οργάνων του Σωματείου και των αντιπροσώπων αυτού στις υπερκείμενες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και για την επιλογή της δευτεροβάθμιας οργάνωσης, μέσω της οποίας εκπροσωπείται το Σωματείο στη ΓΣΕΕ.
3. Την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών συγκαλεί το Δ.Σ., όταν το κρίνει αναγκαίο ή όταν ζητηθεί από το 15% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του Σωματείου, με γραπτή αίτησή του προς το Δ.Σ., που περιλαμβάνει και τα θέματα που θα συζητηθούν. Στην τελευταία περίπτωση, το Δ.Σ. υποχρεούται να συγκαλέσει την έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσα σε προθεσμία πέντε (5) ημέρων από την επίδοση της αίτησης.
4. Απαρτία της Γενικής Συνέλευσης, για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και για την τροποποίηση του καταστατικού ή για την εκλογή των αιρετών οργάνων του Σωματείου και των αντιπροσώπων στις υπερκείμενες δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και την επιλογή της δευτεροβάθμιας οργάνωσης, μέσω της οποίας εκπροσωπείται το Σωματείο στη ΓΣΕΕ, διαπιστώνεται και συγκροτείται κατά την πανελλαδική ψηφοφορία, εφόσον συγκεντρωθεί το κατά περίπτωση απαιτούμενο, από το Καταστατικό ή από το Νόμο, ποσοστό συμμετοχής των μελών στην ψηφοφορία.
5. Πριν από την, κατά την προηγούμενη παράγραφο, συγκρότηση απαρτίας για τη λήψη αποφάσεων, πραγματοποιούνται Περιφερειακές Συνελεύσεις των μελών που απασχολούνται στις κατά τόπους εγκαταστάσεις της επιχείρησης, όπου αναπτύσσονται τα θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη, που το Δ.Σ. έχει υποβάλει στην κρίση της Γ.Σ., κατά τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους.



ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Γενικό Συμβούλιο προγραμματίζει τη δράση και τις διεκδικήσεις του Σωματείου, καθορίζοντας γενικές κατευθύνσεις, μέσα στις οποίες κινούνται και δρουν το Δ.Σ. και τα ΠΕ.ΣΥ.
Σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, προσδιορίζει το πλαίσιο και τη διάρκεια αυτών και εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. για την υλοποίηση και την εξειδίκευση τους αναφορικά με την μορφή, τον χρόνο και την τήρηση των διατυπώσεων για τη νόμιμη διεξαγωγή τους.
To Γενικό Συμβούλιο έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας και την έγκριση Ασφαλιστικών - Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων, για τα οποία εξουσιοδοτεί το Δ.Σ.
Το Γενικό Συμβούλιο του Σωματείου συγκροτείται από:
Α) Τα μέλη του Δ.Σ.
Β) Τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων. Ειδικά από το ΠΕΣΥ Καβάλας, συμμετέχει μόνο το μέλος εκείνο, μεταξύ των όσων εκλέχτηκαν για το συγκεκριμένο ΠΕΣΥ, που προηγείται στην κατάταξη του πλειοψηφήσαντα συνδυασμού.
Γ) Τους Γενικούς Συμβούλους που εκλέγονται με Πανελλαδική καθολική ψηφοφορία, την ίδια μέρα που γίνονται οι αρχαιρεσίες και για τα άλλα όργανα του Σωματείου. Το μέτρο γι' αυτήν την εκλογή είναι 1 προς 50 των εγγεγραμμένων μελών.
Τόπος συνεδριάσεων του Γενικού Συμβουλίου είναι η έδρα του Σωματείου, δυνατόν όμως να ορίζονται περιοδικά και οι έδρες των Περιφερειακών Συμβουλίων.
Η σύγκληση του Γ.Σ., ο καθορισμός των θεμάτων ημερήσιας διάταξης και οι σχετικές εισηγήσεις είναι έργο του Δ.Σ.
Το Γενικό Συμβούλιο συγκαλείται, όποτε απαιτείται για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. Τη σύγκλησή του μπορεί να ζητήσει με έγγραφο στο ΔΣ και το 1/5 των μελών του.
Το Γενικό Συμβούλιο συγκαλείται πάντα με ονομαστική πρόσκληση στα μέλη του από το Δ.Σ, 24 ώρες μετά την κοινοποίηση της πρόσκλησης και όχι αργότερα από οκτώ (8) ημέρες. Στην πρόσκληση αναγράφονται τα θέματα ημερήσιας διάταξης.
Απαρτία - Αποφάσεις
Τα Γενικά Συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία όταν παρευρίσκεται σε αυτά το 50% συν 1, των μελών που το αποτελούν, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ή ενός εκ των Αντιπροέδρων του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.
Στις συνεδριάσεις των Γενικών Συμβουλίων εκλέγεται τριμελές προεδρείο το οποίο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα (πρακτικογράφο) και Αν. Πρόεδρο.
Οι αποφάσεις των Γενικών Συμβουλίων λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το Σωματείο διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από εικοσιένα (21) μέλη, που εκλέγεται κάθε τρία (3) χρόνια με Πανελλαδική και καθολική ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στην περίπτωση κατά την οποία, πριν από την λήξη της θητείας του, το Δ.Σ. παραιτηθεί ή κηρυχθεί έκπτωτο ή ανακληθεί, προκηρύσσονται εκλογές και η θητεία του νέου Δ.Σ. είναι επίσης τριετής.
Η Παραγωγική και οργανωτική δομή των ΕΛ.ΠΕ. και οι λειτουργικές ανάγκες του ΠΣΕΕΠ, καθώς και οι οργανωτικοί στόχοι του, προσδιορίζουν την ανάγκη γεωγραφικής κατανομής των εδρών των μελών του Δ.Σ. Έτσι, από τα εικοσιένα (21) μέλη του Δ.Σ., επτά (7) προέρχονται από τις ΒΕΘ.
Το Δ.Σ. συγκαλείται, εντός δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Κ.ΕΦ.ΕΠ.), από τον πρώτο σύμβουλο του συνδυασμού που πλειοψήφησε και, σε περίπτωση παράλειψης αυτού, από τον επόμενο σύμβουλο και συγκροτείται σε Σώμα. Η σύγκληση του Δ.Σ. γίνεται με πρόσκληση, που υπογράφει και αποστέλλει ο συγκαλέσας αυτό σύμβουλος, σε όλους τους λοιπούς εκλεγμένους συμβούλους. Με τη συγκρότησή του σε Σώμα, το Δ.Σ. παραλαμβάνει, με πρωτόκολλο που καταχωρείται στα βιβλία πρακτικών, από τον Πρόεδρο και τον Γεν. Γραμματέα του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, τη σφραγίδα και τα λοιπά έγγραφα και, από τον Ταμία, την περιουσία του σωματείου, βάσει της εκθέσεως της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, το ΔΣ εκλέγει μεταξύ των μελών του, Πρόεδρο, Α΄, Β΄ και Γ΄ Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, Οργανωτικό Γραμματέα, Ταμία και Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, που αποτελούν την Εκτελεστική Γραμματεία, ύστερα από μυστική ψηφοφορία και με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. Δηλαδή, απαιτείται πλειοψηφία έντεκα ψήφων, ανεξάρτητα από τον αριθμό παρόντων. Η ψηφοφορία γίνεται χωριστά για κάθε αξίωμα. Αν δεν γίνει δυνατή η εκλογή με την πρώτη ψηφοφορία, ακολουθεί δεύτερη αμέσως ή η συνεδρίαση διακόπτεται για την επόμενη ημέρα. Αν και πάλι δεν γίνει δυνατή η εκλογή, ακολουθεί τρίτη, την αμέσως επομένη μέρα, στην οποία όμως αρκεί απλή ή σχετική πλειοψηφία.
Κάθε μέλος που κατέχει ένα από τα παραπάνω αξιώματα μπορεί να παραιτηθεί απ' αυτό ή να εκπέσει ύστερα από πρόταση μομφής, που υποβάλλεται από μέλος του Δ.Σ. και γίνεται δεκτή με μυστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία του ΔΣ. Υποψηφιότητα για την θέση αυτή, μπορεί να υποβάλει κάθε μέλος, παραιτούμενο προηγουμένως του αξιώματος που τυχόν κατέχει.
Μέλος του Δ.Σ. παραιτείται με γραπτή δήλωσή του προς το Δ.Σ. Μέλος του Δ.Σ., το οποίο απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, θεωρείται παραιτηθέν από τη θέση του. Στη θέση του καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραιτηθέντος ή ανακληθέντος μέλους, καλείται ο πρώτος κατά σειρά αναπληρωματικός σύμβουλος, από το συνδυασμό στον οποίο ανήκε το παραιτηθέν ή ανακληθέν μέλος.
Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία φορά το μήνα, εκτάκτως δε όταν κρίνεται τούτο αναγκαίο, ύστερα από πρόσκληση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και το Γεν. Γραμματέα, στην οποία περιέχονται ο τόπος, ο χρόνος της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Θέματα ημερήσιας διάταξης για την επόμενη συνεδρίαση μπορεί να προτείνει το κάθε μέλος του Δ.Σ. Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, εφόσον προταθούν από πέντε συμβούλους, εγγράφονται σ’ αυτήν και συζητούνται, αμέσως μετά τη συζήτηση των άλλων θεμάτων.
Έκτακτη συνεδρίαση μπορούν να ζητήσουν εννιά τουλάχιστον μέλη του Δ.Σ., με αίτησή τους, στην οποία αναγράφουν και τα προς συζήτηση θέματα. Στην περίπτωση αυτή, ο Πρόεδρος υποχρεούται να συγκαλέσει το Δ.Σ., μέσα στις επόμενες 48 ώρες από τη λήψη της αίτησης.
Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο, εφόσον του ζητηθεί από τα ΠΕ.ΣΥ. προ 48 ωρών από την προγραμματισμένη συνεδρίαση, να συμπεριλάβει θέματα στην ημερήσια διάταξη αυτής. Σε αυτήν την περίπτωση, τα θέματα στο ΔΣ εισηγούνται τα μέλη του που συμμετέχουν ταυτόχρονα στο ΠΕΣΥ, που υπέβαλε τη σχετική αίτηση.
Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα έντεκα (11) τουλάχιστον μέλη του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου ή ενός εκ των Αντιπροέδρων. Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται, την επόμενη ημέρα, στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα, με τα αυτά θέματα.
Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. είναι ανοικτές. Η ψηφοφορία είναι φανερή, εκτός αν πρόκειται για προσωπικά ζητήματα, θέματα εμπιστοσύνης (προτάσεις μομφής) ή εκλογή προεδρείου. Για την λήψη αποφάσεων, ισχύει η σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων εκτός αν άλλως ορίζεται.
Ψήφος λευκή, άκυρη ή δήλωση αποχής, προσμετράται για τη συγκρότηση απαρτίας, δεν λαμβάνεται όμως υπόψη για τον υπολογισμό της απαιτούμενης για τη λήψη απόφασης πλειοψηφίας.
Οι αποφάσεις του Δ.Σ. καταχωρούνται στα πρακτικά, τα οποία και υπογράφονται από τα παρευρισκόμενα μέλη. Αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απεχώρησε μέλος, αυτό καταχωρείται αμέσως. Μέλος που διαφώνησε μπορεί να ζητήσει να καταγραφεί στα πρακτικά η διαφωνία του.
Τα μέλη του Δ.Σ. είναι υπεύθυνα προσωπικά και αλληλέγγυα απέναντι στους εργαζόμενους και μπορούν να ανακληθούν από αυτούς. Το 1/10 των ταμειακά εντάξει μελών του Σωματείου μπορεί να υποβάλει στο Δ.Σ. πρόταση μομφής εναντίον του. Στην περίπτωση αυτή, το Δ.Σ. εισάγει την πρόταση μομφής στο Γενικό Συμβούλιο, με το ερώτημα της υποβολής αυτής στην κρίση της Γ.Σ. Στην περίπτωση ανακλήσεως ή εκπτώσεως όλου του Δ.Σ., διενεργούνται αρχαιρεσίες, όπως το άρθρο 15 ορίζει.
Το Δ.Σ. ασκεί τη γενική διοίκηση του Σωματείου, βάσει του Νόμου και του Καταστατικού. Εκτελεί τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης και διατυπώνει την ημερήσια διάταξη αυτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Καταστατικό. Προγραμματίζει και συντονίζει τη δουλειά του Σωματείου βοηθούμενο από τις επιτροπές του άρθρου 20. Το Δ.Σ. διαχειρίζεται την περιουσία του Σωματείου και εγκρίνει κάθε μορφής δαπάνη για την λειτουργία του, μέσα στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το ΔΣ προϋπολογισμού. Επίσης, διαχειρίζεται τον ειδικό Λογαριασμό Αλληλεγγύης μελών, με βάση το πλαίσιο που προσδιορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του και δημοσιεύει την κίνηση του λογαριασμού, παράλληλα με τον Ετήσιο Οικονομικό Απολογισμό.
Η ειδικότερη κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των μελών του Δ.Σ. προσδιορίζεται ως εξής:
1) Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Σωματείο, ενώπιον πάσης Δικαστικής ή Διοικητικής Αρχής, ως και έναντι τρίτων. Προεδρεύει των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και συγκαλεί αυτό, διευθύνει τις συζητήσεις καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, υπογράφει με τον Γεν. Γραμματέα τα έγγραφα, τα πρακτικά των συνεδριάσεων, όπως και κάθε άλλο έγγραφο που έχει σχέση με την Διοίκηση, υπογράφει με τον Ταμία τα εντάλματα εισπράξεων και πληρωμών και επιμελείται της πιστής εφαρμογής των αποφάσεων των Γενικών Συμβουλίων και του Δ.Σ. και των διατάξεων του Καταστατικού.
2) Ο Αντιπρόεδροι, Α΄, Β και Γ΄, αναπληρώνουν, κατά σειρά ιεραρχίας που προσδιορίζεται με σχετική απόφαση του Δ.Σ., τον Πρόεδρο, όταν αυτός κωλύεται, σε όλα γενικά τα καθήκοντα και δικαιώματα του. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος προέρχεται από τις ΒΕΘ.
3) Ο Γεν. Γραμματέας διευθύνει τα του Σωματείου, καταρτίζει με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Δ.Σ. εισηγούμενος τα σχετικά θέματα και επιμελείται της συντάξεως των πρακτικών. Διεξάγει την αλληλογραφία, τηρεί την σφραγίδα, το αρχείο, το πρωτόκολλο, το μητρώο και συνυπογράφει μετά του Προέδρου πάντα τα έγγραφα, τα εντάλματα πληρωμών και εισπράξεων και τα πρακτικά του Δ.Σ.
4) O Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας αναπληρώνει τον Γεν. Γραμματέα, όταν αυτός κωλύεται, σε όλα γενικά τα καθήκοντα και δικαιώματα του. Ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας προέρχεται από τις ΒΕΘ.
5) Ο Οργανωτικός Γραμματέας είναι υπεύθυνος για την αποτελεσματική οργάνωση και λειτουργία του Σωματείου. Ενεργοποιεί και συντονίζει την επικοινωνία του Σωματείου με τα Περιφερειακά Συμβούλια και τις Σωματειακές Επιτροπές, ώστε να εξασφαλίζεται διαρκής οργανωτική επαφή και ενημέρωση σε έκτακτα και επείγοντα θέματα. Φροντίζει μαζί με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων για την οργάνωση των Γενικών Συνελεύσεων, των Γενικών Συμβουλίων, των Διοικητικών Συμβουλίων, των συγκεντρώσεων, διαλέξεων, συνεδρίων, σεμιναρίων, συνεντεύξεων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.λ.π. Σε συνεργασία με το Γεν. Γραμματέα, συντονίζει τις οργανωτικές επαφές και σχέσεις με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις.
6) Ο Ταμίας διαχειρίζεται την περιουσία του σωματείου, την οποία παραλαμβάνει με πρωτόκολλο και είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάθε ανωμαλία ή απώλεια, διενεργεί τις πληρωμές και τις εισπράξεις των συνδρομών και κάθε είδους εσόδου. Υποχρεούται σε κάθε ζήτηση να παραδίδει τα βιβλία του προς έλεγχο είτε στο Δ.Σ. είτε στην Εξελεγκτική Επιτροπή, λογοδοτεί σε κάθε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. για τις εισπράξεις και πληρωμές, τηρεί κατάλογο των οικονομικά εντάξει μελών ως και των καθυστερούντων τις συνδρομές, προτείνει την εκ του λόγου τούτου διαγραφή, τηρεί βιβλίο εσόδων - εξόδων. Στο τέλος κάθε χρόνου, υποβάλλει στο Δ.Σ. και την Εξελεγκτική Επιτροπή ισολογισμό της λήξασας και προϋπολογισμό της επόμενης διαχειριστικής περιόδου. Δεν προβαίνει σε καμία πληρωμή, χωρίς απόφαση του Δ.Σ. Φυλάσσει την περιουσία του Σωματείου και δεν μπορεί να κρατεί στα χέρια του πλέον των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ. Το υπόλοιπο καταθέτει στην Εθνική ή άλλη Τράπεζα ή Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατόπιν αποφάσεως του Δ.Σ. Δύναται να αποσύρει μέρος ή και ολόκληρο το ποσό με έγγραφο υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο, το Γεν. Γραμματέα και τον ίδιο ή τους νομίμους αναπληρωτές τους και συνοδευόμενο από το σχετικό απόσπασμα της αποφάσεως του Δ.Σ. Ο Ταμίας, απουσιάζων ή κωλυόμενος, αναπληρώνεται από ένα μέλος του Δ.Σ. που υποδεικνύει αυτός και με ευθύνη του.
7) Ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων είναι υπεύθυνος για κάθε εκδοτική και πληροφοριακή λειτουργία του Σωματείου. Ειδικότερα, είναι υπεύθυνος για τις εκδόσεις του Σωματείου σε περιοδικά, εφημερίδες, δελτία τύπου κ.λ.π. Σε συνεργασία με τον Γραμματέα Οργανωτικού έχει την φροντίδα για την τήρηση της εθιμοτυπίας, την οργάνωση συγκεντρώσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων. Σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα, έχει την ευθύνη της δημοσιογραφικής προβολής των δραστηριοτήτων του Σωματείου και της συνεργασίας αυτού με αντίστοιχες συνδικαλιστικές οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία αρχείου ημερήσιου και περιοδικού τύπου για συνδικαλιστικά και εργασιακά θέματα.
Τα μέλη του Δ.Σ. είναι δυνατό να ορίζονται ως υπεύθυνα των επιτροπών του άρθρου 16.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Η Εκτελεστική Γραμματεία είναι 9μελής και την αποτελούν ο Πρόεδρος, οι τρεις Αντιπρόεδροι, ο Γενικός Γραμματέας, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, ο Οργανωτικός Γραμματέας, ο Ταμίας και ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων.
Η Εκτελεστική Γραμματεία συνέρχεται σε τακτική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου και του Γραμματέα ή των νόμιμων αναπληρωτών τους, τουλάχιστον μια φορά το μήνα και εκτάκτως μετά από πρόσκληση του Προέδρου.
Η Εκτελεστική Γραμματεία μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. και αναπτύσσει πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο της εξουσιοδότησής της από αυτό, σύμφωνα με το Καταστατικό και το Νόμο. Στην Εκτελεστική Γραμματεία ανήκει ειδικότερα η αρμοδιότητα της προετοιμασίας και αρχικής επεξεργασίας των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ., της προετοιμασίας των εισηγήσεων του Δ.Σ., σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτού, επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του Γενικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, η σύνταξη του προϋπολογισμού, απολογισμού και Ισολογισμού, η πρόσληψη, η απόλυση και ο καθορισμός των όρων εργασίας του προσωπικού του Σωματείου.
Οι αποφάσεις που λαμβάνονται από την Εκτελεστική Γραμματεία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τίθενται στη συνέχεια υπόψη του Δ.Σ για τελική διαμόρφωση και έγκριση.


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ
Με τις ΠΕ.ΣΥΝ. επιτυγχάνεται η πληρέστερη ενημέρωση και αποδοτικότερη ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ των μελών και της διοίκησης του Σωματείου. Οι ΠΕ.ΣΥΝ συνεδριάζουν ενόψει της εκάστοτε συγκαλούμενης Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου.
Η απαρτία και η ανά περίπτωση απαιτούμενη από το Καταστατικό ή από το Νόμο πλειοψηφία, για τη λήψη των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, διακριβώνονται πάντοτε με τη διαδικασία της διενεργούμενης πανελλαδικής ψηφοφορίας. Οι ΠΕ.ΣΥΝ. εκλέγουν, με όσους παρόντες, τις Τοπικές Εφορευτικές Επιτροπές, για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών του Σωματείου και για οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία διενεργείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης.
Κατ’ εξαίρεση, οι ΠΕ.ΣΥΝ. δύνανται να συγκροτούνται, με όσους παρόντες, και να κρίνουν αυτοτελώς επί των, εκτός αποκλειστικής αρμοδιότητας της Γ.Σ. θεμάτων, που τυχόν θέτει το Δ.Σ. σε αυτές, για την παροχή συμβουλευτικής γνώμης, καθώς και επί των προτάσεων μομφής κατά του οικείου ΠΕ.ΣΥ. που τυχόν εισάγονται σε αυτές, κατά τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού.
Την έναρξη της διαδικασίας των Περιφερειακών Συνελεύσεων κηρύσσει ο Πρόεδρος, συνεπικουρούμενος από τον αρμόδιο Αντιπρόεδρο και το Γραμματέα του ΔΣ, ο οποίος καλεί τα παρευρισκόμενα μέλη να εκλέξουν, με ανάταση του χεριού, το μέλος που θα προεδρεύσει για την τήρηση της διαδικασίας συζήτησης. Στις Περιφερειακές Συνελεύσεις μπορούν να παρευρίσκονται και τα μέλη άλλων Περιφερειακών Συμβουλίων έχοντας μόνο δικαίωμα λόγου.
Τον τόπο, το χρόνο, τα προς συζήτηση θέματα στις Περιφερειακές Συνελεύσεις που τίθενται σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση, καθώς και το χρόνο διεξαγωγής τους, ορίζει η Ημερήσια Διάταξη, την οποία καταρτίζει με απόφαση του το ΔΣ.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Σκοπός – Κατευθύνσεις - Δράση
Για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αποφάσεων του Δ.Σ. του Σωματείου στις επιμέρους Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις, εκλέγονται και λειτουργούν σε αυτές, βάσει του άρθρου 10 του Καταστατικού, Περιφερειακά Συμβούλια, με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ».
Σε καμία περίπτωση δεν λαμβάνονται από τα ΠΕ.ΣΥ. αποφάσεις επί θεμάτων που έχουν γενική ισχύ και αφορούν το σύνολο των μελών του Σωματείου και τη γενικότερη λειτουργία αυτού ή άπτονται αρμοδιοτήτων που το Καταστατικό έχει αναθέσει στο Δ.Σ., πλην αυτών που κατ’ εξαίρεση το ίδιο το Δ.Σ. τυχόν αναθέτει σε αυτά.

Εκλογή - Σύσταση
Τα Περιφερειακά Συμβούλια εκλέγονται ταυτόχρονα με το Δ.Σ. του Σωματείου και με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στην ψηφοφορία για την εκλογή των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου συμμετέχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη του Σωματείου της περιφέρειας στην οποία ανήκουν. Βάσει της υφιστάμενης οργανωτικής διάρθρωσης και δομής της Εταιρείας, ΠΕ.ΣΥ εκλέγονται στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης, και Καβάλας.
Το ΠΕ.ΣΥ. Θεσσαλονίκης αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη, εκ των οποίων τα έξι (6) εκλέγονται ως μέλη του ΠΕ.ΣΥ. και τα υπόλοιπα είναι τα μέλη του Δ.Σ. που καταλαμβάνουν τις έδρες της Θεσσαλονίκης.
Το ΠΕ.ΣΥ. Καβάλας αποτελείται από πέντε (5) μέλη, εκ των οποίων τα τρία (3) εκλέγονται ως μέλη του ΠΕ.ΣΥ. και τα υπόλοιπα είναι ο Α’ Αντιπρόεδρος και ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Δ.Σ., οι οποίοι συμμετέχουν και στο ΠΕ.ΣΥ. Θεσσαλονίκης.
Τα μέλη των ΠΕ.ΣΥ. που δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΔΣ, εκλέγονται κάθε τρία χρόνια με τοπική ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής έχοντας ταυτόχρονη θητεία με το Δ.Σ. Στην περίπτωση κατά την οποία, πριν από την λήξη της θητείας του, παραιτηθεί ή κηρυχθεί έκπτωτο το Δ.Σ., θεωρείται ότι έχει λήξει και η θητεία του ΠΕ.ΣΥ.


Συγκρότηση των ΠΕ.ΣΥ. και καθήκοντα των μελών του
Το ΠΕ.ΣΥ. συγκαλείται, εντός πέντε (5) ημερών από τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ., από τον εκτελούντα, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, χρέη Προέδρου και, σε περίπτωση παράλειψης αυτού, από τον επόμενο σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλο και συγκροτείται σε Σώμα. Η σύγκληση του ΠΕ.ΣΥ. γίνεται με πρόσκληση, που υπογράφει και αποστέλλει ο συγκαλέσας αυτό σύμβουλος, σε όλους τους λοιπούς εκλεγμένους συμβούλους. Με τη συγκρότησή του σε Σώμα, το ΠΕ.ΣΥ. παραλαμβάνει, με πρωτόκολλο που καταχωρείται στα βιβλία πρακτικών, από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του απερχόμενου ΠΕ.ΣΥ., τη σφραγίδα και τα λοιπά έγγραφα και, από το Γραμματέα Οικονομικού, την περιουσία του ΠΕ.ΣΥ. και το βιβλίο εσόδων – εξόδων.
Μόλις συγκροτηθεί σε Σώμα, το ΠΕ.ΣΥ. εκλέγει, μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων που εξελέγησαν ως μέλη του ΠΕ.ΣΥ., Γραμματέα Οικονομικού. Χρέη Προέδρου στα ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης και Καβάλας εκτελεί ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Χρέη Γραμματέα στα ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης και Καβάλας εκτελεί ο Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας του Δ.Σ.
Ο εκτελών χρέη Προέδρου, Α΄ Αντιπρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου κατά τις ανωτέρω διακρίσεις, προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και συγκαλεί αυτό, διευθύνει τις συζητήσεις καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, υπογράφει με τον Γραμματέα τα έγγραφα, τα πρακτικά των συνεδριάσεων, όπως και κάθε άλλο έγγραφο που έχει σχέση με το Περιφερειακό Συμβούλιο, υπογράφει μετά του Γραμματέα Οικονομικού τα εντάλματα εισπράξεων και πληρωμών και φροντίζει για την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, του Γενικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.
Ο εκτελών χρέη Γραμματέα, Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας ή μέλος του ΔΣ του σωματείου κατά τις ανωτέρω διακρίσεις, διευθύνει τα του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταρτίζει με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου εισηγούμενος τα σχετικά θέματα και επιμελείται της σύνταξης των πρακτικών. Διεξάγει την αλληλογραφία, τηρεί την σφραγίδα, το αρχείο, το πρωτόκολλο και συνυπογράφει μετά του Προέδρου πάντα τα έγγραφα, τα εντάλματα πληρωμών και εισπράξεων και τα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Γραμματέας Οικονομικού διαχειρίζεται τα οικονομικά του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα οποία παραλαμβάνει με πρωτόκολλο από τον προκάτοχο του και είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάθε ανωμαλία ή απώλεια. Υποχρεούται σε κάθε ζήτηση να παραδίδει τα βιβλία του προς έλεγχο είτε στο Περιφερειακό Συμβούλιο είτε στη Εξελεγκτική Επιτροπή και λογοδοτεί σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τηρεί βιβλίο εσόδων — εξόδων και συνυπογράφει τα εντάλματα εισπράξεων και πληρωμών με τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Γραμματέας Οικονομικού μπορεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να έχει στα χέρια του για τις λειτουργικές ανάγκες του Συμβουλίου μέχρι δυο χιλιάδες (2.000) ευρώ. Τα υπόλοιπα τα καταθέτει στην Εθνική ή άλλη Τράπεζα ή Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, κατόπιν αποφάσεως του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μπορεί να αποσύρει μέρος ή και ολόκληρο το ποσό με έγγραφο υπογραμμένο από τα μέλη του ΠΕ.ΣΥ. που εκτελούν χρέη Προέδρου και Γραμματέα και τον ίδιο ή των νομίμων αναπληρωτών τους, συνοδευόμενο και με το αντίστοιχο απόσπασμα της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Γραμματέα Οικονομικού, αναπληρώνεται από μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που υποδεικνύει αυτός με ευθύνη του.

Συνεδριάσεις- απαρτία - αποφάσεις Περιφερειακού Συμβουλίου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα, έκτακτα δε, όταν κρίνεται τούτο αναγκαίο, ύστερα από πρόσκληση, που υπογράφεται από τους εκτελούντες χρέη Προέδρου και Γραμματέα, στην οποία περιέχονται ο τόπος, ο χρόνος της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, εφ' όσον προταθούν από συμβούλους και γίνει δεκτό από το ΠΕΣΥ με πλειοψηφία των παρόντων, εγγράφονται σ' αυτήν και συζητούνται αμέσως μετά την συζήτηση των άλλων θεμάτων. Θέματα ημερήσιας διάταξης για την επόμενη συνεδρίαση, μπορεί να προτείνει το κάθε μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Στις συνεδριάσεις του ΠΕ.ΣΥ. και γενικότερα στη δράση του για την επίτευξη των στόχων και διεκδικήσεών του, μπορούν να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου και όσα μέλη του Δ.Σ δεν είναι μέλη του ΠΕΣΥ. Δεν ευθύνονται όμως για αποφάσεις στις οποίες δεν παρέστησαν ή παρέστησαν και διαφώνησαν, η δε διαφωνία τους είναι γραμμένη στα πρακτικά
Για να βρίσκεται σε απαρτία το ΠΕ.ΣΥ., είναι απαραίτητη η παρουσία περισσότερων από τα μισά μέλη του. Η απόλυτη πλειοψηφία νοείται στο σύνολο των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αντίθετα η σχετική και η απλή πλειοψηφία υπολογίζεται επί των παρόντων.
Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου καταχωρούνται στα πρακτικά τα οποία και υπογράφονται από τα παρευρισκόμενα μέλη. Αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απεχώρησε μέλος, αυτό καταχωρείται αμέσως. Μέλος που διαφώνησε μπορεί να ζητήσει να καταχωρηθεί η διαφωνία του στα πρακτικά.
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι αλληλεγγύως υπεύθυνα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων τους που απορρέουν από το καταστατικό του Σωματείου και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, του Γενικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν ευθύνονται όμως για αποφάσεις στις οποίες δεν παρέστησαν ή παρέστησαν και διαφώνησαν, η δε διαφωνία τους είναι γραμμένη στα πρακτικά.
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι υπεύθυνα προσωπικά και αλληλέγγυα απέναντι στους εργαζόμενους και μπορούν να ανακληθούν από αυτούς. Το 1/10 των ταμειακά εντάξει μελών του Σωματείου της περιφέρειας όπου δραστηριοποιείται το Περιφερειακό Συμβούλιο, μπορεί να υποβάλει πρόταση μομφής κατά του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η πρόταση υποβάλλεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου. Ο εκτελών χρέη Προέδρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην πρώτη περίπτωση, συγκαλεί έκτακτη Περιφερειακή Συνέλευση με μοναδικό θέμα την πρόταση μομφής, μέσα σε προθεσμία ενός μήνα από την υποβολή της. Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει, το Δ.Σ. του Σωματείου, υπό την προϋπόθεση ότι η πρόταση μομφής έχει υποβληθεί και σε αυτό, υποχρεούται να καλέσει Έκτακτη Περιφερειακή Συνέλευση με μοναδικό θέμα την πρόταση μομφής, πάλι μέσα σε προθεσμία 15 ημερών από τότε που παρήλθε άπρακτη η προθεσμία που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο. Σε περίπτωση ανακλήσεως- παραιτήσεως όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου διενεργούνται τοπικές εκλογές, με την διαδικασία του άρθρου 16, για την ανάδειξη νέου Περιφερειακού Συμβουλίου, του οποίου η θητεία ακολουθεί την θητεία του Δ.Σ.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αποκεντρωμένη λειτουργία και αποφασιστικό ρόλο στα θέματα εφαρμογής των επιχειρησιακών ΣΣΕ και του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας στον οικείο εργασιακό χώρο. Διοικεί με βάση τον νόμο και το Καταστατικό, εκτελεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, του Γενικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.

Μέσα υλοποίησης σκοπών
Τα μέσα για την υλοποίηση των παραπάνω σκοπών, και κατευθύνσεων είναι κάθε θεμιτή ενέργεια που αποφασίζεται από τα όργανα του Σωματείου. Ενδεικτικά :
1. Η διοργάνωση συγκεντρώσεων και περιοδειών, η έκδοση ανακοινώσεων και δελτίων τύπου κλπ. μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλαΐκευση, προβολή και επιτυχία των στόχων του Σωματείου.
2. Η υποβολή, στους τοπικούς εκπροσώπους της Διοίκησης της Εταιρείας υπομνημάτων σχετικά τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε οργανωτική μονάδα. Πριν την υποβολή τους στην εταιρία, κάθε ΠΕΣΥ υποχρεούται να γνωστοποιεί τα προαναφερόμενα υπομνήματα στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Γραμματεία του σωματείου.
3. Η παρέμβαση για εφαρμογή της Ε.Σ.Σ.Ε, του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, των Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων, των Οργανογραμμάτων, των Μισθολογικών Εξελίξεων και Προαγωγών και γενικά της Εργατικής Νομοθεσίας στους Τοπικούς Εκπροσώπους της Διοίκησης της Εταιρείας καθώς και σε κάθε Τοπική Δημόσια Αρχή.
4. Η οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων σύμφωνα με τις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του σωματείου.
5. Η συνεργασία με όλα τα Εργατοϋπαλληλικά και Επαγγελματικά Σωματεία της περιοχής και με το τοπικό Εργατικό Κέντρο.
6. Η πολιτιστική δραστηριότητα και η οργάνωση διαλέξεων πάνω σε επιστημονικά, κοινωνικά, πνευματικά και επαγγελματικά θέματα.
7. Η ίδρυση Περιφερειακών Σωματειακών Επιτροπών.
8. Η συμμετοχή στις κοινές Σωματειακές Επιτροπές.
9. Η δημιουργία λέσχης, βιβλιοθηκών κλπ.
Ειδικά για την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, το οικείο ΠΕ.ΣΥ. συμμετέχει στη δύναμη του τοπικού Εργατικού Κέντρου.

Πόροι
Για την εκπλήρωση των σκοπών του, όπως περιγράφονται ανωτέρω, παρέχεται στο ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης, στην αρχή εκάστου έτους, από το κεντρικό ταμείο του ΠΣΕΕΠ, ποσό δέκα πέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €), το οποίο δύναται να αναπροσαρμοστεί μετά από αίτηση του συγκεκριμένου ΠΕΣΥ και έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο. Στο τέλος του έτους, το ΠΕΣΥ αυτό καταρτίζει οικονομικό απολογισμό τον οποίο αποδίδει στον Ταμία του Σωματείου. Σε περίπτωση που δεν δαπανήθηκε όλο το χορηγηθέν ποσό στη διάρκεια του έτους, το υπόλοιπο πιστώνεται στο ΠΕΣΥ Θεσσαλονίκης, έναντι του ποσού που δικαιούται να λάβει για το επόμενο έτος.
Οι δαπάνες των λοιπών ΠΕ.ΣΥ. καλύπτονται από το κεντρικό ταμείου του Σωματείου.
Σε περίπτωση απρόβλεπτων δαπανών, παρέχονται στα Περιφερειακά Συμβούλια έκτακτες επιχορηγήσεις μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Βιβλία Περιφερειακού Συμβουλίου
Το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να τηρεί τα παρακάτω βιβλία:
Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου
Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων Περιφερειακής Συνέλευσης
Βιβλίο εισπράξεων-πληρωμών.

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο έλεγχος και η εποπτεία της οικονομικής διαχείρισης του Δ.Σ. και των ΠΕ.ΣΥ. του Σωματείου ασκείται από πενταμελή Εξελεγκτική Επιτροπή, η εκλογή της οποίας γίνεται για ίσο χρόνο με τη θητεία του Δ.Σ. και των ΠΕ.ΣΥ., κατά τον ίδιο τρόπο και εκλογικό σύστημα. Όλοι οι μη επιτυχόντες θεωρούνται αναπληρωματικοί και καλούνται, σε περίπτωση παραιτήσεως ή εκπτώσεως μέλους της, σύμφωνα με όσα στο άρθρο 11 περί Δ.Σ. ορίζονται.
Η Εξελεγκτική Επιτροπή συγκαλείται, εντός δέκα (10) ημερών από την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, από το προερχόμενο από τον πλειοψηφήσαντα συνδυασμό μέλος που προηγείται στην κατάταξη και, σε περίπτωση παράλειψης αυτού, από το επόμενο μέλος και συγκροτείται σε Σώμα. Η σύγκληση της Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνεται με πρόσκληση, που υπογράφει και αποστέλλει το συγκαλέσαν αυτή μέλος, σε όλα τα λοιπά εκλεγμένα μέλη. Με τη συγκρότησή της σε Σώμα, η Εξελεγκτική Επιτροπή παραλαμβάνει, με πρωτόκολλο που καταχωρείται στα βιβλία πρακτικών, από τον Πρόεδρο της απερχόμενης Εξελεγκτικής Επιτροπής, τη σφραγίδα και τα λοιπά έγγραφά της.
Η Εξελεγκτική Επιτροπή εποπτεύει και ελέγχει κάθε χρόνο την οικονομική διαχείριση του Σωματείου, τα έσοδα και τις πηγές τους, τις δαπάνες και υποβάλλει έκθεση στο Γεν. Συμβούλιο. Ο Ταμίας του Δ.Σ. του Σωματείου και οι Γραμματείς Οικονομικού των Περιφερειακών Συμβουλίων θέτουν στη διάθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής όλα τα βιβλία, όταν και οποτεδήποτε αυτή τα ζητήσει. Όταν διαπιστώσει τυχόν διαχειριστικές ανωμαλίες παίρνει όλα τα απαιτούμενα νόμιμα μέτρα για την περιφρούρηση της περιουσίας του Σωματείου.
Η Εξελεγκτική Επιτροπή ασκεί τις δραστηριότητες της συλλογικά, μπορεί να εξουσιοδοτεί μέλος ή μέλη της για ενέργεια ειδικών ελέγχων ή διαχειριστικών πράξεων.
Άρθρο 12

Συμμετοχή του Σωματείου σε οργανώσεις ανώτερων βαθμίδων

To Σωματείο έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε δευτεροβάθμιες οργανώσεις (Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και με πλειοψηφία των παρόντων μελών. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να αποχωρεί. Στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις το Σωματείο συμμετέχει με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του.
Το Σωματείο αντιπροσωπεύεται, ως προς τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο Εργατικό Κέντρο Δ. Αττικής, μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και, ως προς τους εργαζόμενους της Βόρειας Ελλάδας, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης .
Το Σωματείο αντιπροσωπεύεται στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, μέσω μίας μόνο δευτεροβάθμιας οργάνωσης (Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο ) στην οποία ανήκει και που επιλέγει η Γενική Συνέλευση.

Αρθρο 13

Βιβλία Σωματείου

Το Σωματείο τηρεί τα ακόλουθα βιβλία, που αριθμούνται και θεωρούνται από το Γραμματέα του Πρωτοδικείου της έδρας του, πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται.
Μητρώο Μελών
Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου Σωματείου
Βιβλία Πρακτικών Συνεδριάσεων Περιφερειακών Συμβουλίων
Βιβλία Ταμείου Σωματείου.
Βιβλία Ταμείου Περιφερειακών Συμβουλίων
Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων Γενικού Συμβουλίου
Βιβλία Πρακτικών Συνεδριάσεων Περιφερειακών Συνελεύσεων
Βιβλίο Περιουσίας Σωματείου
Τηρεί επίσης γραμμάτια εισπράξεως και εντάλματα πληρωμών που αριθμούνται και θεωρούνται από την Εξελεγκτική Επιτροπή πριν από την χρησιμοποίηση τους.

Άρθρο 14

Κανονισμοί Λειτουργίας

Για τη λειτουργία των Οργάνων του Σωματείου, συντάσσονται Κανονισμοί Λειτουργίας. Οι Συνταχθέντες Κανονισμοί Λειτουργίας, με ευθύνη του Δ.Σ. του Σωματείου, έρχονται προς ψήφιση στο Γενικό Συμβούλιο το οποίο είναι και το αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει την τροποποίηση ή την αναθεώρηση τους. Για την τροποποίηση των Κανονισμών Λειτουργίας απαιτείται απαρτία τουλάχιστον 3/4 των μελών του Γενικού Συμβουλίου και πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών αυτού. Κανονισμοί λειτουργίας συγκροτούνται για τα παρακάτω όργανα και Επιτροπές :
Κανονισμός Λειτουργίας Γενικού Συμβουλίου.
Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακής Συνέλευσης
Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακού Συμβουλίου
Κανονισμός Λειτουργίας Ταμείου Αλληλοβοήθειας (Απεργιακό Ταμείο)
Κανονισμός Λειτουργίας Εφορευτικών Επιτροπών
Κανονισμός Λειτουργίας Σωματειακών Επιτροπών
Κανονισμός Πειθαρχικού Συμβουλίου

Άρθρο 15

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ – ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ – ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ

Ψηφοφορία
Η ψηφοφορία για τις αρχαιρεσίες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των Περιφερειακών- Συμβουλίων, της Εξελεγκτικής Επιτροπής, Γενικών Συμβούλων και των Αντιπροσώπων του Σωματείου για την Ομοσπονδία και τα Εργατικά Κέντρα, καθώς και κάθε άλλη ψηφοφορία, π.χ. δημοψήφισμα, κατά την οποία απαιτείται η ψήφος των τακτικών μελών του Σωματείου, διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία.
Υποψήφιοι μπορούν να είναι όλα τα τακτικά μέλη του Σωματείου, πλην των μελών των Τ.ΕΦ.ΕΠ. και Κ.ΕΦ.ΕΠ., εφόσον είναι ταμειακά τακτοποιημένα. Η ψηφοφορία με αντιπρόσωπο απαγορεύεται. Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται κάθε τρίτο χρόνο, εκτός αν παραιτήθηκε, κηρύχθηκε έκπτωτο ή ανακλήθηκε το Δ.Σ. Η ψηφοφορία κατά τις αρχαιρεσίες διαρκεί δύο ημέρες, εφόσον στις κατά τόπους δραστηριότητες και κλάδους της Εταιρείας ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών του Σωματείου υπερβαίνει τους 300. Σε κάθε άλλη περίπτωση διαρκεί μία ημέρα και αυτή είναι η δεύτερη μέρα των εκλογών. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ.
Ψηφοδέλτια
Τα ψηφοδέλτια είναι ενιαία ανά συνδυασμό για όλα τα όργανα και, όταν πρόκειται περί αρχαιρεσιών, περιέχουν τα ονόματα των υποψηφίων για το Δ.Σ., το ΠΕ.ΣΥ την Ε.Ε. και τους αντιπροσώπους (Ομοσπονδία, Εργατικά Κέντρα), ενώ όταν πρόκειται για άλλη ψηφοφορία (δημοψήφισμα, ψήφο εμπιστοσύνης κλπ.), περιέχουν την λέξη ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Τα ψηφοδέλτια με ΝΑΙ ή ΟΧΙ επιτρέπεται να φέρουν από την έκδοση τους και έντυπες απλές διευκρινιστικές φράσεις, εάν τούτο κριθεί αναγκαίο από τα αρμόδια όργανα.
Επί αρχαιρεσιών, για την κατάρτιση παραταξιακών ψηφοδελτίων απαιτείται η υποβολή σχετικής δήλωσης των υπεύθυνων του συνδυασμού, η οποία θα συνοδεύεται από αντίστοιχες αιτήσεις των υποψηφίων προς την αρμόδια Εφορευτική Επιτροπή. Η δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέσα στην προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, ήτοι το αργότερο πέντε (5) μέρες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.
Οι υποψήφιοι για μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο, στα Περιφερειακά Συμβούλια, στην Εξελεγκτική Επιτροπή, το Γενικό Συμβούλιο (όλα τα όργανα του σωματείου) καθώς και οι υποψήφιοι για την Ομοσπονδία και τα Εργατικά Κέντρα (Ελευσίνας, Θεσσαλονίκης, Αθήνας κλπ) αναγράφονται σε ένα ψηφοδέλτιο. Εννοείται ότι οι υποψήφιοι για τα κατά τόπους αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα, όπου δηλαδή η Εταιρεία αναπτύσσει δραστηριότητα ή έχει κλάδους, προέρχονται από τις δραστηριότητες ή κλάδους όπου υπηρετούν. Ο ψηφοφόρος επιλέγει ανάμεσα στους υποψήφιους του ίδιου ψηφοδελτίου με σταυρό που τίθεται στο όνομα του υποψηφίου. Σε καμία περίπτωση το σύνολο των σταυρών προτίμησης δεν πρέπει να ξεπερνά τον αριθμό των εδρών του υπό εκλογή οργάνου, διότι διαφορετικά δεν λαμβάνονται υπόψη για το όργανο αυτό.
Εφορευτικές Επιτροπές
Η ανάδειξη των Τοπικών Εφορευτικών Επιτροπών (Τ.ΕΦ.ΕΠ) και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.ΕΠ.) πραγματοποιείται υπό τις οδηγίες του ΔΣ, το οποίο ζητεί τον ορισμό δικαστικών αντιπροσώπων για την διεξαγωγή της διαδικασίας. Η διαλογή των ψηφοδελτίων και η ανακήρυξη των μελών των εφορευτικών επιτροπών γίνεται στις οικείες μονάδες. Αποκλειστικά αρμόδια για την κατάρτιση του προγράμματος ψηφοφορίας και την εν γένει διαδικασία των αρχαιρεσιών (παραλαβή αιτήσεων υποψηφίων, ανακήρυξη υποψηφίων συνδυασμών κ.λ.π) είναι η ΚΕΦΕΠ υπό τις οδηγίες και αποφάσεις της οποίας λειτουργούν και οι ΤΕΦΕΠ.
Η συγκρότηση της ΚΕΦ.ΕΠ. και των Τ.ΕΦ.ΕΠ. γίνεται ως εξής:
Α. Η Κ.ΕΦ.ΕΠ., που αποτελείται από πέντε (5) μέλη, εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία από την Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση.
Β. Οι Τ.ΕΦ.ΕΠ. αποτελούνται από πέντε (5) μέλη στις δραστηριότητες και κλάδους της Εταιρείας, στις οποίες ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών υπερβαίνει τους 300, διαφορετικά αποτελούνται από τρία (3) μέλη.
Μέσα σε πέντε (5) μέρες από της εκλογής της, συνέρχεται η Κ.ΕΦ.ΕΠ. η οποία προσδιορίζει την/τις ημερομηνία/ες των εκλογών η/οι οποία/ες δεν πρέπει να απέχουν από τη συνέλευση αυτή της Κ.Ε.Φ.ΕΠ. χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) και μικρότερο των δέκα (10) ημερών.
Η Κ.ΕΦ.ΕΠ. φροντίζει για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων, στα οποία οι υποψήφιοι καταχωρούνται με απόλυτη αλφαβητική σειρά κατά όργανο. Δίπλα στο όνομα του υποψήφιου και σε παρένθεση αναγράφεται η γεωγραφική προέλευση του υποψήφιου.
Το Δ.Σ. υποχρεούται να εφοδιάζει έγκαιρα τις Τ.ΕΦ.ΕΠ. με βεβαιωμένα από αυτό αντίγραφα μητρώου των μελών, που περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, τον Αριθμό Μητρώου τους στην Εταιρεία, τον Α.Δ.Τ. Τα αντίγραφα βεβαιώνονται με αντιπαραβολή προς το Μητρώο από τον αντιπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής που εποπτεύει την Κ.ΕΦ.ΕΠ., ο οποίος και τα επικυρώνει με πράξη του που καταχωρείται στο Μητρώο Μελών. Οι αντιπρόσωποι της Δικαστικής Αρχής των Τ.ΕΦ.ΕΠ ελέγχουν την γνησιότητα των αντιγράφων.
Η κάλπη στην οποία ρίχνονται τα ψηφοδέλτια διασφαλίζεται από την Τ.ΕΦ.ΕΠ., με κλειδαριές που φυλάσσονται από τον αντιπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής και σφραγίζεται με βουλοκέρι. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, συντάσσεται πρακτικό ψηφοφορίας, το οποίο υπογράφεται από τον αντιπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής και την Τ.ΕΦ.ΕΠ. Η διενέργεια της ψηφοφορίας, η διαλογή των ψηφοδελτίων και η σύνταξη του Πρακτικού Ψηφοφορίας, γίνεται με την παρουσία και ενός μόνο αντιπροσώπου των συνδυασμών ή των μεμονωμένων υποψηφίων. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, γίνεται η διαλογή των ψήφων και σταυρών προτίμησης των υποψηφίων για κάθε όργανο. Τα αποτελέσματα, με ευθύνη των Τ.ΕΦ.ΕΠ αποστέλλονται με φαξ την ίδια μέρα στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ο οποίος εποπτεύει την Κ.ΕΦ.ΕΠ. και στη συνέχεια η Κ.ΕΦ.ΕΠ προβαίνει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Με ευθύνη των Τ.ΕΦ.ΕΠ, αποστέλλονται εντός τριών ημερών, τα ψηφοδέλτια και το πρακτικό ψηφοφορίας στην Κ.ΕΦ.ΕΠ.
Η Κ.ΕΦ.ΕΠ. μέσα σε δυο μέρες από την παραλαβή του άνω υλικού, προβαίνει στην ανακήρυξη των αποτελεσμάτων, τα οποία δημοσιοποιούνται σε όλους τους χώρους εργασίας.

Κατανομή των εδρών
Η κατανομή των εδρών σε κάθε συνδυασμό γίνεται με το σύστημα του ν. 1264/82. Οι έδρες που έλαβε κάθε συνδυασμός σε πανελλαδική έκταση κατανέμονται έτσι, ώστε επτά (7) μέλη του Δ.Σ. να προέρχονται από τις ΒΕΘ, όπως ορίζεται στο άρθρο 11.
Για την κατανομή των εδρών κάθε συνδυασμού στις επιμέρους μονάδες, εφαρμόζεται η ακόλουθη μέθοδος: ανευρίσκεται το τοπικό εκλογικό μέτρο, αφενός για το σύνολο των εγκαταστάσεων του νομού Αττικής και αφετέρου για τη μονάδα των ΒΕΘ, με διαίρεση του συνολικού αριθμού των ψήφων σε κάθε χώρο (αφενός στο σύνολο των εγκαταστάσεων Αττικής και αφετέρου στις ΒΕΘ) δια του αριθμού των εδρών που αντιστοιχούν σε αυτόν. Κάθε συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες, όσες φορές χωρεί ο αριθμός των ψήφων που έλαβε στο συγκεκριμένο χώρο, στο τοπικό εκλογικό μέτρο. Οι έδρες καταλαμβάνονται από τόσους υποψηφίους κάθε συνδυασμού, ώστε να καλύπτεται ο ακέραιος αριθμός που προκύπτει από την ανωτέρω διαίρεση και κατά συνέχεια το τυχόν δεκαδικό υπόλοιπο, ώστε να εξαντλείται ο αριθμός των εδρών που κατέλαβε κάθε συνδυασμός, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατανομή των εδρών κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 11.
Εάν η ανωτέρω δευτερεύουσα κατανομή αποφέρει σε παράταξη ή ψηφοδέλτιο επιπλέον έδρα από αυτές τις οποίες, βάσει του ν. 1264/82, δικαιούται από την κύρια κατανομή, τότε η επιπλέον αυτή έδρα αφαιρείται από το χώρο στον οποίο έχει το μικρότερο υπόλοιπο ψήφων.

Άρθρο 16

Σωματειακές Επιτροπές

Το Σωματείο μπορεί να ιδρύει και να στελεχώνει, με απόφαση του Γ.Σ. διάφορες Σωματειακές Επιτροπές, όπως:
Επιστημονική Επιτροπή
Επιτροπή Εσωτερικού Κανονισμού
Επιτροπή Ασφαλιστικών – Συνταξιοδοτικών Προγραμμάτων
Πολιτιστική Επιτροπή
Αθλητική Επιτροπή
Επιτροπή Γυναικών
Εργοταξιακές Επιτροπές κ.α.
Οι παραπάνω επιτροπές έχουν συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τη λειτουργία των αιρετών οργάνων του Σωματείου. Για τις παραπάνω επιτροπές συντάσσεται Κανονισμός Λειτουργίας, με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου.

Άρθρο 17

Διάλυση του Σωματείου και Λοιπές Διατάξεις

1. Το Σωματείο διαλύεται με τις προϋποθέσεις που τάσσονται από το Νόμο και το Καταστατικό.
2. Σε περίπτωση διάλυσης του Σωματείου, η κινητή και ακίνητη περιουσία του διατίθεται σε άλλο εργατοϋπαλληλικό σωματείο, που προσδιορίζεται με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου.
3. Κάθε κρατική ή εργοδοτική παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση του Σωματείου αποκλείεται ως ασυμβίβαστη με τις συνδικαλιστικές αρχές αλλά και με το χαρακτήρα και τους σκοπούς του Σωματείου.
4. Το Σωματείο γιορτάζει αγωνιστικά την Πρωτομαγιά που είναι Διεθνής Ημέρα των Εργαζόμενων, με 24ωρη απεργία και συμμετοχή στις εργατικές συγκεντρώσεις.

Άρθρο 18

Διακριτικά του Σωματείου
1. Το Σωματείο έχει σφραγίδα στρογγυλή, η οποία φέρει την επωνυμία του Σωματείου κυκλικά και το έτος ιδρύσεώς του. Στο εσωτερικό της, φέρει τη συντομογραφία της επωνυμίας του Σωματείου (Π.Σ.Ε.Ε.Π.) Η σημαία του Σωματείου είναι λευκή και σε αυτήν αναγράφεται η επωνυμία του Σωματείου.
2. Τα Περιφερειακά Συμβούλια έχουν δική τους σφραγίδα όμοια με του Σωματείου, στο κέντρο της οποίας όμως αναφέρεται και το Περιφερειακό Συμβούλιο της συγκεκριμένης περιφέρειας (π.χ. ΠΕ.ΣΥ. – Β.Ε.Θ.).

Άρθρο 19
Ακροτελεύτια Διάταξη

Το παρόν Καταστατικό αποτελείται από 19 Άρθρα. Συζητήθηκε και ψηφίσθηκε κατ’ άρθρο και εν όλω από το Γενικό Συμβούλιο και εν συνεχεία εγκρίθηκε, όπως τέθηκε, από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: