ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


ΜΕ ΘΕΜΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Στην Αθήνα σήμερα, 14 Ιουνίου 2001 μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» που εδρεύει στην Αθήνα (Λεωφ.Αμαλίας 54,Τ.Κ. 10558) και εκπροσωπείται νόμιμα στη σύμβαση αυτή από τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο κ. Ε.Τζέλλα, από τον Διευθυντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Ι. Τσίχλα και ονομάζεται για συντομία «Εταιρεία ή ΕΛ.ΠΕ.» και της πλέον αντιπροσωπευτικής στην Επιχείρηση συνδικαλιστικής οργάνωσης με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ», που εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο κ. Β. Νικήτα και Γεν. Γραμματέα Α. Σταμούλη, συμφωνείται το κείμενο του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας της πιο πάνω Εταιρείας, που ονομάζεται για συντομία Κανονισμός και είναι το ακόλουθο.


Για την Εταιρεία Για το πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο





Ελ. Τζέλλας Ι. Τσίχλας Β. Νικήτας Θ.Σταμούλης




Για τα παρεμβαίνοντα Σωματεία
“ Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛ.ΠΕ.”


Π. Κωνστάκης Ν. Παλαιοθόδωρος


ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ : ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
΄Αρθρο 1ο : Γενικές διατάξεις
΄Αρθρο 2ο : Γενικές Αρχές – Βασικά Χαρακτηριστικά Διοίκησης
΄Αρθρο 3ο : Σχέσεις Εταιρείας και Επιχειρησιακού Σωματείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ : ΕΝΤΑΞΗ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
΄Αρθρο 4ο : Διάκριση Προσωπικού
΄Αρθρο 5ο : Κατάταξη Προσωπικού

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄ : ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
΄Αρθρο 6ο : Προσλήψεις Προσωπικού
΄Αρθρο 7ο : Ενημέρωση – Εκπαίδευση – Δοκιμαστική Υπηρεσία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ : ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
΄Αρθρο 8ο : Αποδοχές
΄Αρθρο 9ο : Οικειοθελείς παροχές – ηθικές αμοιβές
΄Αρθρο 10ο : Πρόσθετα Ασφαλιστικά Προγράμματα
΄Αρθρο 11ο : Κανονικές άδειες
΄Αρθρο 12ο : Ειδικές άδειες - Απουσίες
΄Αρθρο 13ο : ΄Αδειες Ασθένειας
΄Αρθρο 14ο : Κοινωνικές Παροχές
Άρθρο 15ο : Εστιατόρια – Παροχή Γεύματος
Άρθρο 16ο : Μεταφορά Προσωπικού – Χρήση Υπηρεσιακών Αυτοκινήτων
΄Αρθρο 17ο : Αργίες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ : ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
΄Αρθρο 18ο : Χρόνος εργασίας
΄Αρθρο 19ο : Απαγόρευση άλλων έργων και ασχολιών
΄Αρθρο 20ο : Σήμανση Χρόνου Εργασίας
΄Αρθρο 21ο : Τόπος Εργασίας
΄Αρθρο 22ο : Υποχρεώσεις επιμέλειας, υπακοής, εχεμύθειας και αποδοτικότητας
΄Αρθρο 23ο : Συμπεριφορά του προσωπικού προς συναδέλφους και προς τρίτους

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ : ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
΄Αρθρο 24ο : Υπηρεσιακή Εξέλιξη Εργαζομένων
΄Αρθρο 25ο : Ατομικά Έγγραφα Εργαζομένων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ : ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
΄Αρθρο 26ο : Πειθαρχικά Παραπτώματα
΄Αρθρο 27ο : Πειθαρχικές Ποινές
΄Αρθρο 28ο : Πειθαρχική Διαδικασία & Δικαιώματα Πειθαρχικού Κατηγορούμενου
΄Αρθρο 29ο : Πειθαρχική Απόφαση
΄Αρθρο 30ο : Θέση εργαζομένου στη Διάθεση της Εταιρείας

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ : ΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
΄Αρθρο 31ο : Λύση Σύμβασης Εργασίας
΄Αρθρο 32ο : Πιστοποιητικό Εργασίας – Βεβαιώσεις
΄Αρθρο 33ο : Απόδοση Υπηρεσιακών Πραγμάτων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄ : ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
΄Αρθρο 34ο : Υπηρεσιακό Συμβούλιο
΄Αρθρο 35ο : Σύνθεση και θητεία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου
΄Αρθρο 36ο : Λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄ : ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Άρθρο 37ο : Σκοπός - Μέσα
Άρθρο 38ο : Αρμοδιότητες του Εργασιακού Συμβουλίου
Άρθρο 39ο : Σύνθεση και θητεία του Εργασιακού Συμβουλίου
Άρθρο 40ο : Εκλογή του Εργασιακού Συμβουλίου
Άρθρο 41ο : Συγκρότηση και λειτουργία του Εργασιακού Συμβουλίου
Άρθρο 42ο : Ανάλογη εφαρμογή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄ : ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
΄Αρθρο 43ο : Επιτροπή Προσλήψεων
΄Αρθρο 44ο : Επιτροπή Δανείων Προσωπικού
΄Αρθρο 45ο : Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας
΄Αρθρο 46ο : Επιτροπή Εργασιακών Θεμάτων

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Λ΄ : ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
΄Αρθρο 47ο : Ισχύς και Περιεχόμενο Κανονισμού


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 1ο
Γενικές Διατάξεις

1. Ο προκείμενος Εσωτερικός κανονισμός καθορίζει τους κανόνες, που διέπουν γενικά τις εργασιακές σχέσεις και την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε», ανεξάρτητα από το είδος τον τόπο και τη θέση (διευθύνοντες ή μή εργαζόμενοι ) εργασίας του. Ο Κανονισμός εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε τόπο και αν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εργαζόμενοι (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) που απασχολούνται στην Εταιρεία.
2. Επιδίωξη αυτού του Κανονισμού είναι η ενεργοποίηση και η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων των εργαζομένων στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ μέσα από σύγχρονες εργασιακές σχέσεις και θεσμούς συμμετοχικών διαδικασιών.Επίσης σκοπός του προκείμενου κανονισμού είναι να διαμορφώσει ενιαίους όρους εργασίας για όλο το προσωπικό των ΕΛΠΕ ανεξάρτητα από την επιχείρηση στην οποία εργαζόταν πριν από τη συγχώνευση. Εκτός από τα συμβαλλόμενα μέρη, κά- θε εργαζόμενος που υπάγεται στον Κανονισμό αυτό, έχει καθήκον, πέρα από τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα, που προκύπτουν από τις διατάξεις του, να συμβάλλει στην ακριβή τήρηση του για την καλή λειτουργία των διαδικασιών και των οργάνων που θεσπίζει.
3. Πολιτικές και παροχές, οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μετά την συγχώνευση βάσει του Ν.2593/98 ή θα συμφωνούνται στο μέλλον με Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ της εταιρείας και της πλέον αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, θα εφαρμόζονται σε όλους όσους υπάγονται στις ρυθμίσεις του παρόντος Κανονισμού, ανεξαρτήτως θέσεως στην ιεραρχία και από το αν η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ρυθμίζει τους όρους εργασίας τους, όπως επίσης και στους δικηγόρους που απασχολούνται στην Εταιρεία με πάγια αντιμισθία.
4. Άγνοια των διατάξεων του Κανονισμού δεν επιτρέπεται.


ΑΡΘΡΟ 2ο
Γενικές Αρχές – Βασικά χαρακτηριστικά Διοίκησης

1. Η Εταιρεία εφαρμόζει αρχές Διοίκησης, που εξυπηρετούν την μέγιστη δυνατή βελτίωση του επιχειρησιακού αποτελέσματος, αποβλέπει στη διατήρηση ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων, που να μη καταστρατηγούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων που απορρέουν από την Ε.Σ.Σ.Ε. και τον Εσωτερικό Κανονισμό, ακολουθεί κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας και έχει την πλήρη ευθύνη εφαρμογής των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας κατά το μέρος που την αφορούν.
2. Τα βασικά χαρακτηριστικά της Διοίκησης είναι:
α) Η συλλογική επεξεργασία των επιχειρησιακών στόχων και δέσμευση των υπευθύνων για την υλοποίησή της και την πλήρη τεκμηρίωση των αποκλίσεων.
β) Η κατανομή διοικητικών ευθυνών και δικαιοδοσιών από την κορυφή προς τη βάση της ιεραρχίας.
γ) Η εφαρμογή συστηματικών μεθόδων και διαδικασιών που αποβλέπουν στη διασφάλιση της εσωτερικής οργανωτικής τάξης, ομαλής λειτουργίας και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.


ΑΡΘΡΟ 3ο
Σχέσεις Εταιρείας και Επιχειρησιακού Σωματείου

1. Η Εταιρεία και το Σωματείο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη διατήρηση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εποικοδομητικής αντιμετώπισης των εργασιακών θεμάτων.
2. Η Εταιρεία διευκολύνει το Σωματείο στην άσκηση των συνδικαλιστικών του καθηκόντων κατά τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας Ν. 1264/82 και 1876/90 ή από ευνοϊκότερες τυχόν ειδικές ρυθμίσεις, που θα συμφωνηθούν.
3. Για την εξασφάλιση καλής επικοινωνίας πραγματοποιούνται τακτικές περιοδικές συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της Εταιρείας και του Σωματείου, τουλάχιστον μία φορά το μήνα και έκτακτες όποτε παραστεί ανάγκη.
4. Η αρχή της διαφάνειας στις εργασιακές σχέσεις υλοποιείται από την Εταιρεία με την ενημέρωση του Σωματείου σχετικά με την πορεία και τα γενικά θέματα της επιχείρησης.
Για τα θέματα που αφορούν προσωπικά τον εργαζόμενο η Εταιρεία έχει την υποχρέωση της υπεύθυνης ενημέρωσης σε τυχόν αιτήματα ή παράπονα που υποβάλλονται ιεραρχικά.
Εφόσον το υποβληθέν ιεραρχικά αίτημα δεν επιλυθεί, είναι δυνατόν να υποβληθεί μέσω του Σωματείου.
5. Ανακοινώσεις και Εγκύκλιοι της Εταιρείας προς όλους ή προς μέρος των εργαζομένων αναρτώνται σε πίνακες ανακοινώσεων ή/και διανέμονται.
Ανακοινώσεις και Εγκύκλιοι που κοινοποιούνται με τον παραπάνω τρόπο στους εργαζομένους θεωρούνται ότι απευθύνονται προσωπικά σε κάθε εργαζόμενο και άγνοιά τους δεν επιτρέπεται.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΕΝΤΑΞΗ – ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΑΡΘΡΟ 4ο
Διάκριση Προσωπικού

1. Το προσωπικό διακρίνεται σε τακτικό και έκτακτο.
2. Η σύμβαση πρόσληψης ορισμένου ή αορίστου χρόνου είναι πάντα γραπτή.
3. Τακτικό προσωπικό είναι αυτό που προσλαμβάνεται με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Το χρονικό διάστημα των πρώτων έξι (6) μηνών από την πρόσληψη αποτελεί χρόνο δοκιμαστικής περιόδου και γι’αυτό το προσωπικό χαρακτηρίζεται ως δόκιμο τακτικό προσωπικό.Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας από την πρώτη μέρα απασχόλησης τους εντάσσονται στο μισθολογικό σύστημα της ισχύουσας Ε.Σ.Σ.Ε.
Επίσης στο τακτικό προσωπικό περιλαμβάνονται τα Διευθυντικά Στελέχη, τα οποία ορίζονται με απόφαση της Διοίκησης της Εταιρείας.
4. ΄Εκτακτο προσωπικό είναι αυτό που προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με σκοπό την κάλυψη έκτακτων ή πρόσκαιρων αναγκών. Το έκτακτο προσωπικό υπάγεται στις διατάξεις του Κανονισμού αυτού εκτός των άρθρων 5,6,8,9,10,13,14,24,31,44. Το είδος της απασχόλησης και ο μισθός για τον οποίο προσλαμβάνεται το έκτακτο προσωπικό, καθορίζονται με απόφαση της Εταιρείας, ενώ τα δικαιώματα των αδειών ισχύουν όπως προβλέπονται από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις κλαδικές Σ.Σ.Ε. Ο χρόνος εργασίας για τον οποίο προσλαμβάνεται το έκτακτο προσωπικό, ρυθμίζεται από το Άρθρο 6 παρ.7 του παρόντος κανονισμού.


ΑΡΘΡΟ 5ο
Κατάταξη προσωπικού

1. Το τακτικό προσωπικό, εκτός των Διευθυντικών Στελεχών και των δικηγόρων με πάγια αντιμισθία κατατάσσεται στα παρακάτω μισθολογικά κλιμάκια 23ο,22ο,21ο,20ο,19ο,18ο,17ο,16ο,15ο,14ο,13ο,12ο,11ο,10ο,9ο,8ο,7ο,6ο,5ο,4ο,3ο,2ο,1ο,ΙΓ,ΙΒ,ΙΑ, εκτός αν αυτά τροποποιηθούν από Ε.Σ.Σ.Ε.
Τα κλιμάκια αυτά αντιστοιχούν στις παρακάτω κατηγορίες-ειδικότητες όπως περιγράφονται από την εκάστοτε ισχύουσα Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
α) Τεχνικοί
β) Διοικητικοί-Οικονομικοί
γ) Υγειονομικοί
δ) Μισθωτοί Γενικών Υπηρεσιών
2. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν προσωπικό με περισσότερες από μία ειδικότητες και κάθε ειδικότητα μπορεί να εξελίσσεται σε διαφορετικές βαθμίδες .
3. Οι αποδοχές των διευθυντικών στελεχών, καθώς και των Νομικών Συμβούλων, οι οποίοι αμείβονται με πάγια αντιμισθία, δεν διέπονται από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εμπεριέχουν την αμοιβή απόδοσης και καθορίζονται από τη Διοίκηση της Εταιρείας.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΑΡΘΡΟ 6ο
Προσλήψεις Προσωπικού

1. Για την πλήρωση κενών ή νέων θέσεων εργασίας, ο Προϊστάμενος Τμήματος υποβάλλει γραπτό αίτημα στον αρμόδιο Διευθυντή, το οποίο συνοδεύεται από ακριβή περιγραφή καθηκόντων της θέσης. Εφόσον ο αρμόδιος Διευθυντής και ο αντίστοιχος Διευθυντής Κλάδου, συμφωνήσουν για τις συγκεκριμένες ανάγκες σε προσωπικό, τις αποστέλλουν στο Διευθυντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών, για τις περαιτέρω ενέργειες.
Ο Διευθυντής Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών, αφού συγκεντρώσει τις ανάγκες όλων των Κλάδων, εξετάζει την δυνατότητα να καλυφθούν οι θέσεις από υποψηφίους μέσα από τον Οργανισμό, από το υφιστάμενο προσωπικό. Εαν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε εισηγείται στο Δ/ντα Σύμβουλο της Εταιρείας, την κάλυψη των θέσεων με πρόσληψη.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφασίζει για τον αριθμό, τις ειδικότητες και τα προσόντα των εργαζομένων που πρόκειται να προσληφθούν.
Το Αντιπροσωπευτικό σωματείο ενημερώνεται για την διαδικασία πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων από το υφιστάμενο προσωπικό, για τις αναγκαίες προσλήψεις καθώς και για τα γενικά και ειδικά προσόντα των υποψηφίων.
Οι κενές θέσεις ημερήσιου προσωπικού καλύπτονται κατά προτεραιότητα από τους εργαζόμενους στην βάρδια, που επιθυμούν να ενταχθούν στο ημερήσιο προσωπικό χωρίς τις προσαυξήσεις βάρδιας, εφόσον έχουν συμπληρώσει 10 τουλάχιστον έτη υπηρεσίας στην βάρδια και διαθέτουν τα ανάλογα τυπικά προσόντα για τη θέση που πρόκειται να καλύψουν. Οι αιτήσεις εξετάζονται από το Δ/ντη Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών, ο οποίος προβαίνει σε σχετική εισήγηση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
Στην περίπτωση μή αποδοχής της αίτησης, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ενημερώνει εγγράφως και συνοπτικά για τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του εργαζόμενου.
2. Το τακτικό προσωπικό προσλαμβάνεται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου και εντάσσεται στο εισαγωγικό κλιμάκιο της κατηγορίας του. Κατά το διάστημα των πρώτων έξι (6) μηνών από την πρόσληψη του τελεί υπό δοκιμή, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητά του και να αξιολογηθεί η εργασία του, η ικανότητα εφαρμογής των γνώσεων και της εμπειρίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, το ενδιαφέρον και η αφοσίωσή του στην εργασία.
Μετά την συμπλήρωση των πρώτων τριών μηνών από την πρόσληψη του εργαζομένου, ο Προϊστάμενος του τμήματος, που ανήκει ο νεοπροσληφθείς, και ο αρμόδιος Διευθυντής, τον αξιολογούν μέσω του φύλλου αξιολόγησης. Στο τέλος της δοκιμαστικής περιόδου και εφόσον έχει κριθεί υπηρεσιακά κατάλληλος, ο αρμόδιος Διευθυντής μετά από έγκριση του Δ/ντη Κλάδου εισηγείται στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο το οποίο και αποφασίζει την ένταξή του στο τακτικό προσωπικό.
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. έχει το δικαίωμα, ύστερα από συμβουλευτική γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου να αποφασίσει την απόλυσή του για ακαταλληλότητα.
Σε περίπτωση θάνατου του ιδίου του εργαζομένου εν ενεργώ υπηρεσία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφασίζει την πρόσληψη μέλους οικογένειας του θανόντος, με την προϋπόθεση ότι ο προσλαμβανόμενος είναι ικανός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εταιρεία.
3. Προϋποθέσεις για πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Ο υποψήφιος πρέπει:
α) Να έχει ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ή να είναι αλλοδαπός ομογενής με άδεια εργασίας.
β) Να μην στερείται τα πολιτικά του δικαιώματα και να μην έχει καταδίκη, σε οποιαδήποτε ποινή για αδίκημα κλοπής, εκβιασμού, πλαστογραφίας, απιστίας, δωροδοκίας, εγκλήματος κατά των ηθών, συκοφαντικής δυσφήμησης, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης και λιποταξίας.
γ) Να έχει τη σωματική και πνευματική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως για την οποία προσλαμβάνεται.
δ) Να έχει τα γενικά και ειδικά προσόντα που καθορίζονται από την περιγραφή θέσεως εργασίας που ο προσλαμβανόμενος πρόκειται να καταλάβει.
4. Με την συμπλήρωση της εξάμηνης δοκιμαστικής περιόδου, και εφ’ όσον ο εργαζόμενος κριθεί κατάλληλος υπογράφει την ατομική σύμβαση εργασίας. Στο σχετικό έγγραφο, περιέχονται όλοι οι ουσιώδεις όροι της συμβάσεως, περιλαμβανομένων των στοιχείων της παρ.2 του άρθρου 2 του ΠΔ 156/1994. Το έγγραφο αυτό καταρτίζεται σε δύο (2) πρωτότυπα, τα οποία βεβαιώνονται και υπογράφονται τόσο από την Εταιρεία όσο και από τον εργαζόμενο. Από τα δύο πρωτότυπα το ένα παραδίδεται στον εργαζόμενο και το άλλο παραμένει στην Εταιρεία.
5. Κατά την πρόσληψή του απαιτείται να γνωστοποιήσει ο εργαζόμενος τα παρακάτω στοιχεία :
i. Το ονοματεπώνυμό του καθώς και το όνομα του πατέρα του και της μητέρας του. Εάν πρόκειται για γυναίκα έγγαμη, η οποία έχει αλλάξει το επώνυμό της με το επώνυμο του συζύγου της, απαιτείται το επώνυμο του συζύγου της καθώς και του γένους της.
ii. Την ημεροχρονολογία και τον τόπο γεννήσεώς του.
iii. Την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του και τον αριθμό κλήσεως του τηλεφώνου του.
iv. Την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος ή άγαμος, όνομα, ηλικία και εργασία συζύγου και τέκνων).
v. Τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας.
vi. Την προϋπηρεσία και ειδικότητά του (εργοδότης, είδος εργασίας και χρονική διάρκειά του) και τα σχετικά με αυτήν πιστοποιητικά, καθώς επίσης τους τίτλους τυχόν σπουδών του (διπλώματα, πτυχία, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κλπ.) και πιστοποιητικό στρατολογικής καταστάσεως.
vii. Την Εφορία, στην οποία υπάγεται και τον αριθμό του φορολογικού του μητρώου.
viii. Το Ταμείο στο οποίο είναι ενδεχομένως ασφαλισμένος, τον αριθμό μητρώου, τα έτη ασφαλίσεως και τα λοιπά ασφαλιστικά στοιχεία καθώς και το βιβλιάριο ενσήμων του Ταμείου στο οποίο είναι ασφαλισμένος.
ix. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
x. Αντίγραφο ή απόπασμα ποινικού μητρώου από το οποίο θα προκύπτει, ότι δεν έχει καταδικαστεί σε ποινή, για αδικήματα όπως κλοπή, εκβιασμός, υποκλοπή, πλαστογραφία, απιστία, δωροδοκία, ψευδορκία ή άλλες σοβαρές αξιόποινες πράξεις.
Ο προσλαμβανόμενος φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων που παρέχει, και δεν μπορεί να έχει αξίωση κατά της Εταιρείας για πράξη ή παράλειψή της, η οποία έχει ως βάση την αναλήθεια ή ανακρίβεια της δηλώσεώς του, έστω και αν η αναλήθεια αυτή ή ανακρίβεια οφείλεται σε ελαφρά αμέλεια. Η μη υποβολή ή η ανακρίβεια των παραπάνω στοιχείων συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
Οποιαδήποτε μεταβολή των παραπάνω στοιχείων, ειδικά η μεταβολή του τόπου κατοικίας, γνωστοποιείται αμέσως από τον εργαζόμενο στην Εταιρεία.
6. Κατά την πρόσληψη ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει γνώση του Κανονισμού αυτού και βεβαιώνει εγγράφως ότι έλαβε ένα αντίτυπο αυτού.
7. Η Εταιρεία μπορεί να προσλαμβάνει έκτακτο προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένης χρονικής διάρκειας, με έγκριση του Δ/ντος Συμβούλου για διάρκεια μέχρι δύο (2) μήνες και από δύο (2) έως και οκτώ (8) μήνες με έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον η ορισμένη χρονική διάρκεια δικαιολογείται από τη φύση και το σκοπό της εργασίας ή της συγκεκριμένης θέσης ή από τις ιδιαίτερες λειτουργικές ανάγκες της Εταιρείας, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξήσεως των εργασιών της Εταιρείας («περιόδους αιχμής»). Οι συμβάσεις αυτές λύονται αυτοδίκαια με το τέλος της προκαθορισμένης χρονικής περιόδου ή με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο έχει προσληφθεί ο εργαζόμενος. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δοθεί δίμηνη παράταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.
8. Εξυπακούεται ότι οι ανωτέρω παράγραφοι εφαρμόζονται μόνον όταν η ισχύουσα νομοθεσία δεν επιβάλλει διαφορετική διαδικασία προσλήψεων.


ΑΡΘΡΟ 7ο
Ενημέρωση – Εκπαίδευση – Δοκιμαστική Υπηρεσία

1. Οι προσλαμβανόμενοι ως δόκιμο τακτικό προσωπικό, παρακολουθούν υποχρεωτικά ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης σε θέματα δομής των διαφόρων υπηρεσιών των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και λειτουργίας των εγκαταστάσεων τους, σε θέματα Υγιεινής, Ασφάλειας, εργασιακών σχέσεων, διατάξεων του παρόντος Κανονισμού και γενικότερα σε κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.
2. Ο τοποθετούμενος σε ορισμένη οργανική θέση παρακολουθεί υποχρεωτικά ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την συγκεκριμένη απασχόλησή του στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για τα ειδικότερα καθήκοντά του, για τον εξοπλισμό που θα χειρισθεί και για κάθε άλλο θέμα που θα έχει σχέση με τη θέση του.
3. Η εκπαίδευση/επιμόρφωση του προσωπικού, ως λειτουργία άμεσης αμοιβαιότητας συμφερόντων της Εταιρείας και των εργαζομένων, αποτελεί κύριο μέλημα της Εταιρείας και είναι συνεχής από το χρόνο πρόσληψης.
4. Η συμμετοχή των εργαζομένων στα προγράμματα βασικής εκπαίδευσης, καθημερινής εκπαίδευσης «στα πλαίσια της εργασίας» και μετεκπαίδευσης σε νέες τεχνολογίες/μεθόδους εργασίας, είναι παράγοντας εξέλιξης και θεωρείται απαραίτητη εφόσον απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
5. Η εκπαίδευση προγραμματίζεται από την Εταιρεία και το Αντιπροσωπευτικό Σωματείο ενημερώνεται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
6. Η εκπαίδευση πρέπει να σχετίζεται με το αντικείμενο της εργασίας, να εγκρίνεται εκ των προτέρων από την Εταιρεία και να γίνεται σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Επαγγελματικές Οργανώσεις κ.α. και περιλαμβάνει και την εκμάθηση ξένων γλωσσών, που αποδεδειγμένα είναι απαραίτητες στη συγκεκριμένη θέση για την εκτέλεση των καθηκόντων.
7. Σπουδές δι’αλληλογραφίας πραγματοποιούνται μετά από πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και έγκριση από τον Δ/ντα Σύμβουλο, εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκπαίδευσης για τον υπάλληλο.
8. Πέραν των παραπάνω, η Εταιρεία προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων σε ενδο- και δι- επιχειρησιακά εκπαιδευτικά προγράμματα, και ενθαρρύνει κάθε πρωτοβουλία πρόσθετης εκπαίδευσης με οικονομική ενίσχυση, κατά τα προβλεπόμενα.
9. Το έκτακτο προσωπικό εκπαιδεύεται και ενημερώνεται για τη συγκεκριμένη απασχόλησή του όπως και για την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΑΡΘΡΟ 8ο
Αποδοχές

α. Η Εταιρεία καταβάλλει στο προσωπικό τους μισθούς ή ημερομίσθια που καθορίζουν οι νόμιμες κανονιστικές διατάξεις (δηλ. διατάξεις επιχειρησιακών συλλογ.συμβάσεων, διαιτ.αποφάσεων ή υπουργικών αποφάσεων) ή οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ή άλλες ρυθμίσεις. Οι καταβαλλόμενες αποδοχές αντιστοιχούν στο καθοριζόμενο με Ε.Σ.Σ.Ε. συμβατικό ωράριο απασχόλησης. Σε περίπτωση μη παροχής εργασίας από τον εργαζόμενο, τότε οι αποδοχές του περικόπτονται ανάλογα, εκτός αν ο νόμος ή η Ε.Σ.Σ.Ε. ορίζουν ρητά το αντίθετο. Οι αμοιβές των εργαζομένων καταβάλλονται δεδουλευμένες, μετά την παροχή της εργασίας.΄Εκτακτες προκαταβολές αποδοχών μέχρι και δύο (2) καθαρούς μισθούς το χρόνο, οι οποίοι δεν καταβάλλονται εφάπαξ και παρακρατούνται στους αμέσως επόμενους μήνες, μπορεί να δίνονται μετά από αίτηση του εργαζομένου και έγκριση αυτών από τον Διευθυντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών και για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση χωριστά. Οι αποδοχές των εργαζομένων καταβάλλονται σε τόπο, χρόνο και με τρόπο που ορίζονται από την εταιρεία, τηρουμένων των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, και την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Σ.Σ.Ε.
Ο μισθός που αντιστοιχεί σε κάθε μισθολογικό κλιμάκιο καθορίζεται κάθε φορά από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπογράφεται από την Διοίκηση της Εταιρείας και το πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο.
Ο μισθός υπολογίζεται από την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας και καταβάλλεται δεδουλευμένος από τις 10 έως τις 12 του επόμενου μήνα. Στις 30 του προηγούμενου μήνα καταβάλλεται ως προκαταβολή το 60% του συνολικού μισθού κατά τα προβλεπόμενα από την εκάστοτε Ε.Σ.Σ.Ε.
Το σύνολο του μηνιαίου μισθού καθορίζεται κάθε φορά με το μισθολογικό κλιμάκιο και τα επιδόματα, που χορηγούνται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που η εκάστοτε ισχύουσα Ε.Σ.Σ.Ε. καθορίζει.
Η αναγνώριση χρόνων υπηρεσίας σε άλλον εργοδότη στην ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα, αποφασίζεται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Εργασιακού Συμβουλίου, αφού προηγουμένως ο εργαζόμενος προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις εργοδότη, ένσημα κ.τ.λ.).
β. Οι αποδοχές υπόκεινται σε κρατήσεις, μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και ενδεικτικά στις παρακάτω περιπτώσεις:
· Για προκαταβολές που δόθηκαν από την Εταιρεία έναντι αποδοχών.
· Για φόρο εισοδήματος και ανάλογο χαρτόσημο.
· Για ασφαλιστικές εισφορές προς ασφαλιστικούς φορείς.
· Για εξόφληση δανείων που έχουν δοθεί στον εργαζόμενο.
· Για συνδρομές σε Επαγγελματικά Σωματεία με συγκατάθεση του εργαζομένου.
· Για εισφορές ιδιωτικής ασφάλισης.
· Για την αξία ζημιών που οφείλονται σε δόλο εντός των ορίων της εταιρείας (Αρ.664 Α.Κ),για πρόστιμο κ.ο.κ.
· Για κατάσχεση που έχει επιβληθεί «εις χείρας» της Εταιρείας ως τρίτης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
· Για επιβολή πειθαρχικών προστίμων.


ΑΡΘΡΟ 9ο
Οικειοθελείς παροχές - Ηθικές αμοιβές

1. Για εξαιρετικές πράξεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας και για εξαιρετική επίδοση μπορεί να απονέμονται στο προσωπικό οι παρακάτω ηθικές και υλικές αμοιβές:
α. Ευαρέσκεια
β. ΄Επαινος
γ. ΄Επαινος με χρηματική αμοιβή.
δ. ΄Επαινος με χρηματική αμοιβή και ολιγοήμερη άδεια με αποδοχές.
2. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ανάλογα με την σημασία της εξαιρετικής πράξης κρίνει το είδος της αμοιβής μετά από πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και ανακοινώνεται στους εργαζόμενους η σπουδαία πράξη.
3. Η Διοίκηση μπορεί να αποφασίζει έκτακτα τη χορήγηση σε εργαζόμενους ορισμένου χρηματικού ποσού για εξαιρετικές υπηρεσίες, που προσέφεραν για αντιμετώπιση εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών ή για ειδικούς λόγους, που αναφέρονται στην προσωπική τους κατάσταση.
Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλεί, καταργεί ή τροποποιεί οποτεδήποτε τις παροχές αυτές κατά την ελεύθερη κρίση της και σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της.


ΑΡΘΡΟ 10ο
Πρόσθετα Ασφαλιστικά Προγράμματα

Η Εταιρεία παρέχει στους εργαζόμενους κατ’ελάχιστον τα παρακάτω ασφαλιστικά προγράμματα με ασφαλιστική Εταιρεία :

1. Ομαδικό Πρόγραμμα Ζωής και Ευρείας Υγειονομικής Περίθαλψης.
Το ομαδικό πρόγραμμα συνοπτικά περιλαμβάνει:
Α. Ασφάλεια Ζωής – Μόνιμη ολική / μόνιμη ανικανότητα από ασθένεια ή ατύχημα.
Β. Ευρεία υγειονομική περίθαλψη (εντός και εκτός νοσοκομείου) που περιλαμβάνει και τα προστατευόμενα μέλη με την προβλεπόμενη συμμετοχή του εργαζόμενου.
2. Ομαδικό Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα.
Με το πρόγραμμα αυτό καταβάλλεται στον εργαζόμενο η προβλεπόμενη παροχή σε περίπτωση:
α. Κανονικής Αποχώρησης
β. Πρόωρης Αποχώρησης
γ. Θανάτου του εργαζομένου από οποιαδήποτε αιτία.
δ. Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας προς εργασία του εργαζομένου από οποιαδήποτε αιτία.

Οποιαδήποτε τροποποίηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το πλέον Αντιπροσωπευτικό σωματείο.


ΑΡΘΡΟ 11ο
Κανονικές άδειες

α. Τα σχετικά με την κανονική άδεια του προσωπικού ρυθμίζονται από τη νομοθεσία και την Ε.Σ.Σ.Ε.
β. Ο χρόνος χορήγησης της κανονικής άδειας και η διάρκειά της καθορίζεται και προγραμματίζεται με ευθύνη των προϊσταμένων τμημάτων μέσα στα πλαίσια που επιβάλλει η εργατική νομοθεσία, αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της εταιρείας και οι επιθυμίες ή ανάγκες των εργαζομένων. Δεν είναι δυνατή η μεταφορά αδείας από το ένα ημερολογιακό έτος σε άλλο.
γ. Ως έτος για τη χορήγηση της ετήσιας άδειας λογίζεται το ημερολογιακό έτος, δηλ. από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
δ. Διακοπή της άδειας μπορεί να γίνει είτε μετά από αίτηση του εργαζομένου είτε με πρωτοβουλία της Εταιρείας για σοβαρή υπηρεσιακή ανάγκη σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία.
ε. Η υπέρβαση του χρόνου της άδειας αποτελεί αυθαίρετη αποχή από την εργασία και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
στ. Κάθε άδεια πρέπει να ζητείται εγγράφως και να εγκρίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες της Εταιρείας.
ζ. Ο χρόνος απεργίας δεν συμψηφίζεται με τις ημέρες άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.
η. Κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα να πάρει μέσα σε μιά διετία μία ολόκληρη κανονική άδεια κατά το διάστημα από 1η Ιουνίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Οι σύζυγοι που εργάζονται στην εταιρεία σε ημερήσιο πρόγραμμα παίρνουν άδεια ταυτόχρονα, εφ’όσον το ζητήσουν και οι λειτουργικές ανάγκες το επιτρέπουν.


ΑΡΘΡΟ 12ο
Ειδικές άδειες – Απουσίες

Άδειες με αποδοχές
α. Χορηγούνται στο προσωπικό ειδικές άδειες (φοιτητικές, οικογενειακές, τοκετού κ.λ.π.), εφ’όσον προβλέπονται από το Νόμο ή τις εκάστοτε ισχύουσες ΓΣΣΕ,ΕΣΣΕ, ΔΑ ή άλλες κανονιστικές διατάξεις.
· Κανονική ΄Αδεια
· ΄Αδεια Τοκετού
· Γονική ΄Αδεια
· ΄Αδεια για σοβαρούς προσωπικούς λόγους
· ΄Αδεια λόγω ασθενείας ή ατυχήματος
· ΄Αδεια αιμοδοσίας
· ΄Αδεια λόγω γάμου εργαζομένου
· ΄Αδεια λόγω απόκτησης τέκνου
· ΄Αδεια λόγω θανάτου συγγενικού προσώπου
· ΄Αδεια λόγω θηλασμού και ανατροφής παιδιού
· ΄Αδεια λόγω δικαστηρίου για άσκηση καθηκόντων ενόρκου μάρτυρα κατόπιν κλήσεως.
· ΄Αδεια λόγω συμμετοχής σε εξετάσεις μέχρι 14 μέρες.
· ΄Αδεια σπουδών
· ΄Αδεια για εκπλήρωση έκτακτων στρατιωτικών υποχρεώσεων έως και ένα (1) μήνα.
· Ημερήσια άδεια σε εργαζόμενους με σοβαρότατα προβλήματα υγείας
· ΄Αδεια λόγω ονομαστικής εορτής, για τους εργαζόμενους σε βάρδια χορηγείται μία ημέρα όταν είναι απογευματινοί ή νυχτερινοί. Για όλο το υπόλοιπο προσωπικό που απασχολείται σε ημερήσιο πρόγραμμα, δίνεται άδεια τριών ωρών.
· Συνδικαλιστικές άδειες όπως αυτές ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία Ν.1264/82 και στα πρακτικά συμφωνίας, που έχει υπογράψει η Διοίκηση της Εταιρείας με το πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο μετά τη δημιουργία των ΕΛ.ΠΕ. βάσει του Ν.2593/98.
· Η Εταιρεία δεν χορηγεί κατά τη διάρκεια απεργιών οποιουδήποτε είδους μη προγραμματισμένες άδειες.

Άδειες άνευ αποδοχών
· ΄Αδεια λοχείας στις εργαζόμενες μητέρες.
· ΄Αδεια για σοβαρούς λόγους.
Η Εταιρεία μπορεί να χορηγεί σε εξαιρετικές περιστάσεις κατά την κρίση της, για όσο χρονικό διάστημα καθορίσει εκείνη και εφ’όσον υπάρχει σπουδαίος λόγος άδεια άνευ αποδοχών μετά την αίτηση του ενδιαφερόμενου πριν από εύλογο χρονικό διάστημα. Η αίτηση υποβάλλεται από τον εργαζόμενο στον Δ/ντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών με κοινοποίηση στον Προϊστάμενο του και προώθηση του αιτήματος ιεραρχικά.Η αίτηση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και να προσδιορίζει με ακρίβεια το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η άδεια. Η χορήγηση της άδειας δεν δημιουργεί όμοιο δικαίωμα σε οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο. ΄Αδειες διαρκείας μέχρι τριάντα (30 ) ημέρες εγκρίνονται από τον Διευθυντή του Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών.΄Αδειες διαρκείας που υπερβαίνουν τις τριάντα (30) ημέρες και διαρκούν έως ένα έτος χορηγούνται με έγκριση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ άδειες άνω του ενός (1) έτους χορηγούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας.


ΑΡΘΡΟ 13ο
΄Αδειες Ασθένειας

Ο εργαζόμενος που απέχει από την εργασία του λόγω ασθένειας, η οποία αποδεικνύεται από γιατρό του Ασφαλιστικού του φορέα και τον γιατρό της «Ελληνικά Πετρέλαια.», αν αυτό κριθεί σκόπιμο, δικαιούται να λάβει άδεια ασθένειας με αποδοχές. Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα, με εντολή του Δ/ντη Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών, ιατρικού ελέγχου στον εργαζόμενο που ασθενεί, από γιατρό επιλογής της. Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος υπερβεί τα προβλεπόμενα από την Ε.Σ.Σ.Ε όρια του ενός έτους, τότε επιδοτείται μόνον από τον ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα και όχι πέραν του ενός έτους.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να δοθεί παράταση της άδειας ασθενείας και πέραν του έτους, μετά από απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου και αφού προηγηθεί γνωμάτευση του Ιατρού της Εταιρείας και γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου.


ΑΡΘΡΟ 14ο
Κοινωνικές παροχές

Η εταιρεία χορηγεί στους εργαζόμενους, παροχές κοινωνικού χαρακτήρα όπως:
· Κάλυψη δαπάνης για βρεφονηπιακό σταθμό
· Κάλυψη δαπάνης για κατασκηνώσεις
· Δάνεια για ανάγκες εργαζομένων
· Σχολικό βοήθημα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς
· Βοήθημα εκπαίδευσης
· Χρηματικά βοηθήματα λόγω γάμου εργαζομένου, λόγω γέννησης τέκνου εργαζομένου και λόγω θανάτου συζύγου ή τέκνων.
· Οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους που προστατεύουν σύζυγο και παιδιά με ειδικές ανάγκες.
· Οικονομική ενίσχυση για εκμάθηση ξένης γλώσσας.
· Οικονομική ενίσχυση των αριστούχων μαθητών γυμνασίου και λυκείου.
· Οικονομική ενίσχυση των νεοεισαχθέντων φοιτητών – σπουδαστών.
· Οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων με τρία παιδιά και άνω.
· Δώρα σε επετείους μακροχρόνιας υπηρεσίας.
· Διατακτικές κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και Πάσχα.
· Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για τα παιδιά των εργαζομένων, με δώρα.
· Διοργάνωση και κάλυψη δαπάνης για εκδρομή προσωπικού, διήμερη, σε μή εργάσιμες μέρες, ετησίως.
· Η Εταιρεία μπορεί να χορηγεί οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογενείας τους (σύζυγοι ή τέκνα) αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας στους οποίους εγκρίνεται από δημόσιο νοσοκομείο ή τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα η μετάβαση στο εξωτερικό για θεραπεία
· Η Εταιρεία, κατά την κρίση της , μετά από σχετική αίτηση των εργαζομένων μπορεί
να χορηγεί δάνεια για κάλυψη σοβαρών και έκτακτων οικογενειακών αναγκών με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
· Η Εταιρεία εφαρμόζει προγράμματα προληπτικής ιατρικής για την προστασία της σωματικής και πνευματικής υγείας των εργαζομένων που περιλαμβάνουν:
α. Ιατρικές εξετάσεις για τους νεοπροσλαμβανόμενους.
β. Περιοδικές εξετάσεις των εργαζομένων που καλύπτονται μέσω ιατροφαρμακευτικών ασφαλιστικών συμβολαίων.
Τα ποσά που δίδονται στον εργαζόμενο βάσει των παραπάνω κοινωνικών παροχών καθορίζονται κάθε φορά στην ΕΣΣΕ και μέσω σχετικής αναλυτικής διαδικασίας χορήγησης, που συντάσσει η Εταιρεία και συμφωνεί το πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 15ο
Εστιατόρια – Παροχή Γεύματος

Η Εταιρεία παρέχει ζεστό φαγητό στους εργαζομένους. Η παροχή ζεστού φαγητού δίδεται με διακοπή είκοσι λεπτών από το χρόνο εργασίας και η δαπάνη καλύπτεται από την Εταιρεία. Για το προσωπικό που εργάζεται σε σημεία όπου η παροχή φαγητού δεν είναι δυνατή, χορηγείται η αντίστοιχη δαπάνη που καλύπτει την αγορά έτοιμης τροφής από εξωτερικές πηγές και καθορίζεται μέσω της Ε.Σ.Σ.Ε. Σε περίπτωση απασχόλησης άνω των δέκα (10) ωρών, παρέχεται συσσίτιο στους εργαζομένους εντός των βιομηχανικών συγκροτημάτων. Την εποπτεία και τη μέριμνα για την βέλτιστη λειτουργία της παροχής φαγητού σε θέματα που αφορούν τον έλεγχο της ποιότητας, ποσότητας, καθαριότητας και εξυπηρέτησης αναλαμβάνουν οι παρακάτω επιτροπές, όπου παρέχεται σίτιση:
1. Επιτροπή παραλαβής τροφίμων
Αποτελείται από τρία μέλη, από τα οποία ένα διορίζεται από τη Διοίκηση και δύο από το Αντιπροσωπευτικό σωματείο των εργαζομένων και εποπτεύει τη διαδικασία αγοράς, παραλαβής και ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων.
2. Επιτροπή Εστιατορίου
Την εποπτεία της τήρησης του Προγράμματος συσσιτίου αναλαμβάνει η Επιτροπή Εστιατορίου, η οποία απαρτίζεται από δύο μέλη, που ορίζονται από το πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο των εργαζομένων.
Η θητεία των παραπάνω Επιτροπών, είναι ένα έτος.
Επίσης, χορηγείται μια φιάλη γάλα κάθε εργάσιμη ημέρα στους εργαζόμενους των βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης και Ασπροπύργου καθώς και στο διοικητικό προσωπικό των παραπάνω χώρων.


ΑΡΘΡΟ 16ο
Μεταφορά προσωπικού – Χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων

· Η Εταιρεία καλύπτει την μεταφορά των εργαζομένων από κεντρικά σημεία των αστικών περιοχών και προς τις εγκαταστάσεις με την διάθεση κατάλληλων μεταφορικών μέσων εξασφαλίζοντας την ασφαλή μεταφορά τους. Ειδικές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μετά από απόφαση της Εταιρείας και τη σύμφωνη γνώμη του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου, όπου η παραπάνω χρήση δεν είναι δυνατή.
· Τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται κατ’αποκλειστικότητα από εργαζόμενους της Εταιρείας με βάση τις υφιστάμενες λειτουργικές ανάγκες της και ακολουθώντας την εταιρική διαδικασία.

ΑΡΘΡΟ 17ο
Αργίες

Αργίες των εργαζόμενων είναι εκείνες που ορίζονται από το Νόμο, τις Συμβάσεις την Ε.Σ.Σ.Ε. και τις σχετικές συμφωνίες που δεσμεύουν την Εταιρεία.
Σε περίπτωση που η αργία συμπέσει με Σάββατο, το ημερήσιο προσωπικό, που συμπληρώνει το εβδομαδιαίο ωράριο απασχόλησης, αμείβεται με οκτώ (8) ώρες επιπλέον.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


ΑΡΘΡΟ 18ο
Χρόνος εργασίας

1. Το προσωπικό της ΕΛ.ΠΕ. υποχρεούται να προσέρχεται ανελλιπώς κατά την ορισμένη ώρα ενάρξεως της εργασίας και να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι την ώρα λήξης της εργασίας. Η εταιρεία καθορίζει το χρόνο ενάρξεως και λήξεως της εργασίας.
2. Το ωράριο εργασίας ισχύει όπως ορίζει η εκάστοτε ισχύουσα Ε.Σ.Σ.Ε. H παύση μέχρι 20 λεπτά για το φαγητό, θεωρείται χρόνος εργασίας και κάθε υπέρβαση του αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Χρόνος εργασίας θεωρείται ο χρόνος, κατά τον οποίο ο εργαζόμενος παρέχει πραγματική εργασία στον καθορισμένο εργασιακό χώρο.
3. Το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι απέχουν από την εργασία τους λόγω απεργίας, θεωρείται χρόνος πραγματικής απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές του χρόνου λόγω απεργίας.
4. Υπερωρίες
Η εταιρεία έχει δικαίωμα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, να αξιώνει την απασχόληση του προσωπικού πέρα από το κανονικό ωράριο και μέχρι να συμπληρωθεί ο νόμιμος χρόνος εβδομαδιαίας απασχολήσεως για κάθε κατηγορία εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να προσφέρουν πέραν του συμβατικού ωραρίου την εβδομαδιαία προβλεπόμενη υπερωριακή απασχόληση, εφ’όσον το ζητήσει η Εταιρεία. Υπερωρία δεν επιτρέπεται να εκτελείται χωρίς προηγούμενη γραπτή έγκριση και εντολή του αρμόδιου που ορίζεται από την Διοίκηση της Εταιρείας.
Η απασχόληση του προσωπικού κατά τις Κυριακές και λοιπές ημέρες αργίας, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα από την εργατική νομοθεσία και τις οικείες ΣΣΕ.
Οι προϊστάμενοι των Τμημάτων προγραμματίζουν τις προβλεπόμενες ανάγκες υπερωριακής εργασίας σε ημερήσια βάση και ζητούν ιεραρχικά τη σχετική έγκριση του Διευθυντή Kλάδου. Η υπερωριακή εργασία εκτελείται σύμφωνα με την από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία.
Σε περίπτωση που απρόβλεπτη ή κατεπείγουσα ανάγκη επιβάλλει την υπερωριακή απασχόληση, τότε η υπερωρία αποφασίζεται και εκτελείται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Ο εργαζόμενος έχει την υποχρέωση να παρέχει νόμιμη υπερωριακή εργασία ή νόμιμη εργασία κατά Κυριακές ή αργίες, εφ’όσον το ζητήσει η Εταιρεία. Η πληρωμή της αμοιβής των υπερωριών, της εργασίας κατά Κυριακές ή αργίες, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής Νομοθεσίας και τις τυχόν ρυθμίσεις της επιχειρησιακής ΣΣΕ.
Τα διευθυντικά στελέχη δεν αμείβονται υπερωριακά.


ΑΡΘΡΟ 19ο
Απαγόρευση άλλων έργων και ασχολιών

1. Απαγορεύεται η απασχόληση προσωπικού κατά τις ώρες εργασίας με προσωπικά ή άσχετα με την εργασία θέματα.
2. Απαγορεύεται η απασχόληση του προσωπικού από τους ιεραρχικά ανώτερους σε εργασίες άσχετες με την υπηρεσία.


ΑΡΘΡΟ 20ο
Σήμανση χρόνου εργασίας

Η Εταιρεία έχει το δικαίωμα να εισάγει σύστημα σήμανσης του χρόνου προσελεύσεως και αποχωρήσεως από τον τόπο εργασίας. Η εν λόγω σήμανση είναι δυνατό να γίνεται είτε με αποτύπωση της ώρας πάνω σε σχετική καρτέλα από ειδικό γι’αυτό το σκοπό ωρολόγιο, είτε με μαγνητική κάρτα, είτε με υπογραφή σχετικής καταστάσεως, στην οποία αναγράφεται η ώρα προσελεύσεως και αποχωρήσεως.


ΑΡΘΡΟ 21ο
Τόπος Εργασίας

1. Τόπος εργασίας θεωρείται ο Νομός στον οποίον προσλαμβάνεται ο εργαζόμενος.
Σε περίπτωση που ζητηθεί από τον εργαζόμενο η προσωρινή προσφορά υπηρεσιών σε άλλο τόπο, που αναπτύσσει δραστηριότητα η Εταιρεία, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να τις προσφέρει, εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που τον εμποδίζουν οπότε την τελική απόφαση λαμβάνει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
2. Εκτός έδρας Απασχόληση: θεωρείται η με εντολή της Εταιρείας προσωρινή και μέχρι 20 ημέρες απασχόληση του εργαζόμενου εκτός του τόπου της μόνιμης απασχόλησής του και σε απόσταση πέραν των 120 χιλιομέτρων απ’αυτήν ή προϋποθέτει ταξίδι με πλοίο για απόσταση πάνω από 40 ναυτικά μίλια.
3. Προσωρινή Μετακίνηση (στο εσωτερικό): θεωρείται η απασχόληση του εργαζόμενου πάνω από 20 ημερολογιακές ημέρες και μέχρι 6 μήνες εκτός του τόπου μόνιμης απασχόλησης του και σε περιοχή που απέχει πλέον των 120 χιλιομέτρων ή προϋποθέτει ταξίδι με πλοίο για απόσταση πλέον των 40 ναυτικών μιλίων. Η μετακίνηση αυτή πραγματοποιείται λόγω υπηρεσιακών αναγκών, οι οποίες προσδιορίζονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και δεν μπορεί να επαναληφθεί χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζόμενου εάν δεν παρέλθουν δύο έτη.
Τα σχετικά με την αποζημίωση των υπαλλήλων της Εταιρείας, όταν ταξιδεύουν για υπηρεσιακούς λόγους εκτός και εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ρυθμίζονται με βάση την ισχύουσα εταιρική διαδικασία και τις θέσεις του αντιπροσωπευτικού Σωματείου η οποία διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη και την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
4. Μετάθεση: Είναι η αλλαγή του τόπου εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών. Οι μεταθέσεις μέχρι το επίπεδο του προϊσταμένου τμήματος γίνονται με την συγκατάθεση του εργαζόμενου, εκτός των περιπτώσεων όπου περιορίζονται ή καταργούνται δραστηριότητες της Εταιρείας ή για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους και μετά από απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου.
5. Για τις μεταθέσεις των προϊσταμένων τμημάτων δεν απαιτείται η συγκατάθεσή τους, αλλά πραγματοποιούνται με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου.
Οι μεταθέσεις άνω του επιπέδου Προϊσταμένου τμήματος, πραγματοποιούνται με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Νέα μετάθεση του ίδιου εργαζόμενου πριν την παρεύλευση τριετίας δεν επιτρέπεται, εκτός εάν συμφωνήσει ο εργαζόμενος.
H Εταιρεία καλύπτει τις δαπάνες για μεταεγκατάσταση του εργαζομένου λόγω μεταθέσεώς του σε νέο τόπο εργασίας. Οι δαπάνες αυτές αφορούν έξοδα ταξιδίου, μεταφοράς οικοσυσκευής (μέσω διαδικασιών της Δ/νσης Προμηθειών),και κάλυψης εξόδων διαβίωσης και διαμονής για εξεύρεση κατοικίας, όπως προβλέπονται και στη σχετική διαδικασία.
6. Αλλαγή θέσης:
Στον ίδιο τόπο εργασίας, στον ίδιο Κλάδο, στην ίδια ειδικότητα, αποφασίζεται από τον Διευθυντή Κλάδου χωρίς καμία μείωση αποδοχών, εκτός αν λόγω αλλαγής της θέσης παύσουν να καταβάλλονται χρηματικά ποσά που συνδέονται με την αποσχόλησή του στην προηγούμενη θέση.
Στον ίδιο τόπο εργασίας από έναν Κλάδο σε άλλο Κλάδο, στην ίδια ειδικότητα, αποφασίζεται από τον αρμόδιο Διευθυντή Κλάδου και τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ όταν πρόκειται για αλλαγή θέσης σε άλλη ειδικότητα, απαιτείται απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου.
Οι αλλαγές αυτές δεν συνεπάγονται καμία μείωση αποδοχών, εκτός αν λόγω αλλαγής της θέσης παύσουν να καταβάλλονται χρηματικά ποσά που συνδέονται με την αποσχόληση του στην προηγούμενη θέση.


ΑΡΘΡΟ 22ο
Υποχρεώσεις επιμέλειας, υπακοής, εχεμύθειας και αποδοτικότητας.

Το προσωπικό της Εταιρείας έχει την υποχρέωση:
1. Να καταβάλλει τη μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και να προσφέρει ανεπιφύλακτα τις γνώσεις και την εμπειρία του, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην αύξηση της παραγωγικότητάς του.
2. Να εκτελεί αμέσως με προθυμία και ακρίβεια τις προφορικές και γραπτές εντολές των προϊσταμένων του. Σε περίπτωση που οι οδηγίες που του δίνονται είναι αντίθετες με άλλες διατάξεις και γενικές οδηγίες της Εταιρείας, έχει δικαίωμα να επιστήσει την προσοχή του προϊστάμενου, αλλά όταν αυτός επιμένει, είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει και στη συνέχεια χωρίς καθυστέρηση να αναφερθεί εγγράφως στην ιεραρχία.
Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος κρίνει ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα του ίδιου ή άλλων εργαζόμενων μπορεί να ζητήσει έγγραφη εντολή.
3. Να τηρεί εχεμύθεια γύρω από τις υποθέσεις και εργασίες της ΕΛ.ΠΕ. και να μην δημοσιεύει άρθρα και ειδήσεις που σχετίζονται με θέματα Εθνικής ΄Αμυνας
4. Να μη καταστρέφει ή εξαφανίζει υπηρεσιακά έγγραφα ή στοιχεία και να μη χρησιμοποιεί αυτά, χωρίς έγκριση, για εξωυπηρεσιακούς σκοπούς.
5. Να μη μεταφέρει ειδήσεις ψεύτικες ή παραποιημένες αλλά να συμβάλλει σε ανάλογη περίπτωση στην αποκατάσταση της αλήθειας.
6. Να διαφυλάσσει τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό, να αποφεύγει κάθε σπατάλη υλικών και να φροντίζει για τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων της Εταιρείας.
7. Να προστατεύει τα συμφέροντα της Εταιρείας και να συμβάλλει στην εύρρυθμη και ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων της, να αποφεύγει και να προλαβαίνει ότι είναι δυνατό να εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας ή μπορεί να προξενήσει βλάβες ή ζημιές στις εγκαταστάσεις.
8. Να γνωρίζει και να τηρεί αυστηρά τους κανονισμούς ασφάλειας εργασίας.


ΑΡΘΡΟ 23ο
Συμπεριφορά του προσωπικού προς συναδέλφους και προς τρίτους

1. ΄Ολο το προσωπικό της ΕΛ.ΠΕ. ανεξάρτητα βαθμού και κατηγορίας, πρέπει να συμπεριφέρεται προς τους συναδέλφους του με σεβασμό, κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας.
2. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυστηρά όλα τα καθορισμένα μέτρα ατομικής προστασίας και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, να φορούν απαραίτητα το κράνος στους χώρους που καθορίζεται, ειδικές στολές, γυαλιά και μάσκες προστασίας όπου επιβάλλεται και να εξετάζουν προσεκτικά, να λειτουργούν με ασφάλεια τον εξοπλισμό και τα μηχανήματα που χειρίζονται.
3. Οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους τη δωρεάν στολή και τα υποδήματα εργασίας που τους παρέχει η Εταιρεία.
4. Οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν καθαρούς τους χώρους εργασίας τους, να εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία των μηχανημάτων και εργαλείων, που χρησιμοποιούν και να διαμορφώνουν άνετο και ευχάριστο το χώρο εργασίας τους.
5. Απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους ανοικτούς χώρους των εγκαταστάσεων και σε όσους κλειστούς χώρους υπάρχουν απαγορευτικές πινακίδες καθώς και η προσέλευση για ανάληψη εργασίας υπό την επήρεια οινοπνευματοδών ή ναρκωτικών τοξικών ουσιών και η χρήση τους στους χώρους εργασίας της Εταιρείας.
6. Το προσωπικό έχει δικαίωμα και υποχρέωση για κάθε υπηρεσιακό ζήτημα που το απασχολεί, να αναφέρεται ιεραρχικά μέσω του άμεσου προϊσταμένου του. ΄Οταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη ή ειδικές συνθήκες ή έχουν περάσει δέκα ήμέρες χωρίς να πάρει απάντηση πάνω στην αναφορά του, έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε ανώτερους στην ιεραρχία.
7. Απαγορεύεται η χωρίς άδεια αδικαιολόγητη απομάκρυνση των εργαζόμενων από τους χώρους εργασίας τους.
8. Το προσωπικό που συναλλάσσεται με τρίτους (πελάτες, εργολάβους, προμηθευτές κ.λ.π), οφείλει να δείχνει καλή συμπεριφορά και να αρνείται κατηγορηματικά να παίρνει από αυτούς άμεσα ή έμμεσα κάθε μορφής δώρα, αμοιβές, υποσχέσεις ή άλλα ωφελήματα.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


ΑΡΘΡΟ 24ο
Υπηρεσιακή Εξέλιξη Εργαζομένων

Ο αριθμός των οργανικών θέσεων του τακτικού προσωπικού κατά κλάδο, κατά διεύθυνση και κατά τμήμα, όπως και των δικηγόρων με πάγια αντιμισθία, προκύπτει από το οργανόγραμμα της επιχείρησης, το οποίο εγκρίνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Κατά τον ίδιο τρόπο, το οργανόγραμμα τροποποιείται με σκοπό την προσαρμογή του στις ανάγκες και συνθήκες λειτουργίας της Επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι τοποθετούνται ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες σε θέσεις, μετά από απόφαση της διοίκησης της Εταιρείας.
Εφόσον οι εργαζόμενοι επιθυμούν να τοποθετηθούν σε διαφορετικό κλάδο ή σε διαφορετική διεύθυνση ή τμήμα και εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, υποβάλλουν έγγραφη αίτηση, η οποία εξετάζεται από τη Διοίκηση της Εταιρείας και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν εγκρίνεται η μετακίνηση.
Στην περίπτωση απόρριψης της αίτησης η Εταιρεία ενημερώνει εγγράφως και συνοπτικά για τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του εργαζόμενου.

Μισθολογικές προαγωγές
Οι μισθολογικές προαγωγές γίνονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα Ε.Σ.Σ.Ε. Οι εργαζόμενοι προάγονται κάθε φορά κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο και μέχρι του ανωτέρου της κατηγορίας που ανήκουν.
Τις μισθολογικές προαγωγές εισηγείται το Συμβούλιο Διευθυντών ανά Κλάδο, που το αποτελούν ο Διευθυντής Κλάδου ως Πρόεδρος και οι Διευθυντές του Κλάδου που έχουν υφιστάμενους. Κατά την κρίση για μισθολογική προαγωγή εκτός της ατομικής αξιολόγησης απόδοσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που περιγράφονται στην εκάστοτε εταιρική πολιτική μισθολογικών προαγωγών. Την αρμοδιότητα της τελικής έγκρισης έχουν ο αρμόδιος Διευθυντής Κλάδου και ο Διευθυντής Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών. Οι αποφάσεις των μισθολογικών προαγωγών γίνονται αφού ληφθεί υπόψη τη γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου και αποστέλλονται πριν την τελική έγκρισή τους, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για έλεγχο τήρησης της προβλεπόμενης διαδικασίας .
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι μισθολογικές προαγωγές κοινοποιούνται σε όλο το προσωπικό.

Βαθμολογικές Προαγωγές
Η τοποθέτηση του προσωπικού σε κενές θέσεις εργασίας υψηλότερου διοικητικού επιπέδου, η οποία εμπεριέχει υψηλότερο βαθμό δικαιοδοσίας και ευθύνης, καλείται βαθμολογική προαγωγή. Η Βαθμολογική προαγωγή προκύπτει, όταν δημιουργηθεί νέα οργανική θέση εργασίας μετά από αναδιοργάνωση των Διευθύνσεων / Κλάδων ή όταν παραστεί η ανάγκη να καλυφθεί κενή οργανική θέση εργασίας.

Α) Βαθμολογικές προαγωγές προϊσταμένων τμημάτων.

1. Η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων προϋποθέτει τη σύνταξη περιγραφής καθηκόντων ώστε να προδιαγράφεται ο καθορισμός των τυπικών και ουσιαστικών (διοικητικά, οργανωτικά κ.λ.π.) προσόντων, τα οποία γνωστοποιούνται σε όλους τους εργαζομένους με εσωτερική προκήρυξη.
2. Κατά την κρίση για βαθμολογική προαγωγή συνεκτιμούνται τα προβλεπόμενα προσόντα των υποψηφίων όπως ορίζονται από την σχετική εταιρική διαδικασία.
Δυνατότητα κάλυψης της θέσης έχουν οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και οι πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι.

Β) Βαθμολογικές προαγωγές λοιπού προσωπικού.
Η κάλυψη κενών οργανικών θέσεων μέχρι το επίπεδο του ΠροϊσταμένουΤμήματος προϋποθέτει τη σύνταξη περιγραφής καθηκόντων, ώστε να προδιαγράφεται ο καθορισμός των τυπικών και ουσιαστικών (διοικητικά,οργανωτικά κ.λ.π.) προσόντων.

Για τις βαθμολογικές προαγωγές λαμβάνεται υπόψη και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα αναφερθεί από τα μέλη του Εργασιακού Συμβουλίου, που θα πρέπει όμως να γραφτεί αναλυτικά στα πρακτικά.

Αρμόδιος της γραπτής εισήγησης, η οποία εμπεριέχει τους υποψήφιους για βαθμολογική προαγωγή, είναι ο Διευθυντής της Διεύθυνσης που δημιουργήθηκε οργανικό κενό, ο οποίος την προωθεί στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο μετά από σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου Διευθυντού Κλάδου.

Μετατάξεις

1. Μετάταξεις ενεργούνται για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, για λόγους υγείας, με την κατάργηση θέσεως εργασίας ή τέλος με την απόκτηση νέων τυπικών προσόντων.
2. Εγκρίνονται μετά από πρόταση του αρμόδιου Διευθυντή Κλάδου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο προσδιορίζει τις κενές θέσεις εργασίας και τη συνάφεια των τυπικών προσόντων των εργαζομένων που πρόκειται να μεταταχθούν, μετά από γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου.
3. Στην περίπτωση μετάταξης λόγω απόκτησης νέων τυπικών προσόντων ο εργαζόμενος απαιτείται να έχει οκταετή συνεχή προϋπηρεσία στην Εταιρεία, σε συνδυασμό με την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης που να ανταποκρίνεται στα νέα του προσόντα όπως αυτά έχουν καθοριστεί από την περιγραφή θέσης εργασίας.
Η μετάταξη γίνεται τουλάχιστον στο εισαγωγικό κλιμάκιο της κατηγορίας, εφόσον ο μισθωτός κατέχει μισθολογικό κλιμάκιο κατώτερο από αυτό. Εάν λόγω βαθμολογικών ή μισθολογικών προαγωγών κατέχει ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο από το εισαγωγικό της κατηγορίας του κατά τον χρόνο απόκτησης νέων τυπικών προσόντων, τότε οι παραπάνω προαγωγές προσμετρώνται στο μισθολογικό κλιμάκιο το οποίο κατέχει εφ’όσον τα νέα τυπικά προσόντα είναι συναφή με την θέση εργασίας του και με όριο τα δύο μισθολογικά κλιμάκια.

Αρμόδιο για την απόφαση και έγκριση βαθμολογικών προαγωγών και μετατάξεων προσωπικού είναι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο μετά από γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου.


ΑΡΘΡΟ 25ο
Ατομικά έγγραφα Εργαζομένων

Για τον κάθε εργαζόμενο τηρείται από το τμήμα Προσωπικού ατομικός φάκελος που περιλαμβάνει όλα τα γραπτά στοιχεία που σχετίζονται με την υπηρεσιακή κατάσταση.
Εφόσον ο εργαζόμενος χρειαστεί κάποιο έγγραφο από τον ατομικό του φάκελο, το τμήμα προσωπικού αναζητά το σχετικό έγγραφο και του παραδίδει φωτοτυπία.
Κάθε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση του εργαζόμενου, καθώς και κάθε απόφαση που τον αφορά άμεσα του κοινοποιείται εγγράφως, και ενημερώνεται παράλληλα και ο ατομικός του φάκελος.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΑΡΘΡΟ 26ο
Πειθαρχικά Παραπτώματα

Κάθε παράβαση του υπηρεσιακού καθήκοντος με πράξη ή παράλειψη, που είναι δυνατό να καταλογισθεί, είναι πειθαρχικό παράπτωμα. Το υπηρεσιακό καθήκον προσδιορίζεται από:
α) Τις σχετικές διατάξεις αυτού του Εσωτερικού Κανονισμού.
β) Τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ατομική/επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας.
γ) Τις διατάξεις, εγκυκλίους και οδηγίες που ισχύουν κάθε φορά.

΄Ετσι ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, πειθαρχικά παραπτώματα αποτελούν και τα παρακάτω:
1. Κάθε παράβαση του παρόντος Κανονισμού, εντολής ή οδηγίας της Εταιρείας.
2. Κάθε αγενής ή ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους προϊσταμένους / υφισταμένους , τους συναδέλφους ή τους συναλλασσομένους.
3. Η άρνηση ή η πλημμελής εκτέλεση της εργασίας, η απείθεια προς τις εντολές των Προϊσταμένων, η αυθαίρετη απουσία, η αδικαιολόγητη αργοπορία προσέλευσης στην εργασία, η έξοδος από τον χώρο εργασίας χωρίς κατάλληλη άδεια από τον Προϊστάμενο ή από το Διευθυντή Κλάδου, η αποχώρηση από την εργασία νωρίτερα από την κανονική ώρα.
4. Η άρνηση υποβολής σε έλεγχο δέματος ή άλλου αντικειμένου, κατά την είσοδο και έξοδο από τους χώρους εργασίας της Εταιρείας από εντεταλμένο πρόσωπο. Η έρευνα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που δεν θίγει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.
5. Η παράλειψη άμεσης γνωστοποίησης για φθορά ή απώλεια υλικού και η απόκρυψη ελαττώματος ή βλάβης μηχανήματος που υπέπεσε στην αντίληψη του εργαζόμενου κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
6. Η εν γνώσει υποβολή ψευδούς δήλωσης προς την Εταιρεία, η νόθευση εγγράφων, η ψευδής αναγγελία σχετικά με ασθένεια ή σπουδαίο κώλυμα, ή παράλειψη γνωστοποίησης σοβαρής ασθένειας η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία των συναδέλφων, καθώς επίσης και οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη έναντι της Εταιρείας, συναδέλφων ή τρίτων, που συνιστά ποινικό αδίκημα.
7. Η αποδοχή αμοιβών, δώρων κ.λ.π. πλεονεκτημάτων από συναλλασσόμενους με την Εταιρεία ,η παράλληλη απασχόληση έναντι αμοιβής σε συνεργάτες ή ανταγωνιστές της εταιρείας.
8. Η εκτέλεση, κατά τις εργάσιμες ώρες, οποιασδήποτε άλλης εργασίας ή άλλης απασχόλησης που δεν έχει σχέση με την εργασία και τα καθήκοντα του υπαλλήλου στην Εταιρεία.
9. Η παρεμπόδιση ή παρενόχληση εργαζομένων κατά την εκτέλεση της εργασίας τους .
10. Κάθε παράβαση του καθήκοντος εχεμύθειας και της υποχρέωσης πίστης προς την Εταιρεία (π.χ. διάδοση σε τρίτους εμπιστευτικών εταιρικών στοιχείων ή πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση του εργαζομένου κατά την εκτέλεση της εργασίας του, άσκηση δραστηριότητας ανταγωνιστικής προς την Εταιρεία, χρηματισμός, δωροληψία, ενέργειες που προσβάλλουν τη φήμη και το όνομα της Εταιρείας, διάδοση ψευδών ειδήσεων ικανών να βλάψουν την Εταιρεία κ.ά.).
11. Εξαγωγή εγγράφων, εργαλείων, εμπορευμάτων ή υλικών ιδιοκτησίας της Εταιρείας, όπως και κάθε βλάβη, φθορά ή αφαίρεση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας που οφείλεται σε δόλο ή βαρειά αμέλεια.
12. Η παράβαση των μέτρων και όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται σε κανονιστικές διατάξεις ( νόμος, συλλογικές συμβάσεις κ.λ.π.) ή σε κανονισμούς και οδηγίες της Εταιρείας. Ιδίως συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα: α) Η παράβαση του Κανονισμού Ασφαλείας της Εταιρείας (π.χ. κάπνισμα, άναμμα σπίρτων) σε χώρους όπου υπάρχει απαγορευτική ένδειξη, β) η παράλειψη χρήσης προστατευτικού ατομικού εξοπλισμού, όταν αυτός απαιτείται, γ)η παράλειψη γνωστοποίησης προσωπικού ατυχήματος στους χώρους εργασίας κατά τις ώρες εργασίας, δ)η ανοχή παράβασης διαδικασιών/κανονισμών ασφαλείας από άλλους εργαζομένους ή εργολάβους (υποχρέωση αναφοράς στην Ιεραρχία).
13. Η εισαγωγή στους χώρους εργασίας όπλων ή άλλων εξομοιουμένων προς όπλα αντικειμένων ή αντικειμένων που δεν σχετίζονται με την εκτέλεση της εργασίας ή ιδίων εργαλείων/εξοπλισμού ομοίων προς τα χρησιμοποιούμενα ή προμηθευόμενα από την Εταιρεία.
14. Η χρήση υπηρεσιακού Ι.Χ. αυτοκινήτου για προσωπικούς λόγους χωρίς γραπτή έγκριση του αρμόδιου Δ/ντή Κλάδου και για υπηρεσιακούς λόγους από το αρμόδιο τμήμα.
15. Η κάθε κατάχρηση εξουσίας, η βάναυση συμπεριφορά, η μεροληψία, η άδικη πειθαρχική δίωξη, η αποσιώπηση ή η μη εξέταση των παραπόνων.
16. Η με κάθε τρόπο άμεσα ή έμμεσα άσκηση πίεσης των προϊσταμένων / αξιολογητών προς τους υφισταμένους τους για επηρεασμό της κρίσης τους κατά την αξιολόγηση απόδοσης.


ΑΡΘΡΟ 27ο
Πειθαρχικές ποινές

Η διάπραξη από τον εργαζόμενο οποιουδήποτε παραπτώματος από αυτά που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο ή στα λοιπά άρθρα του παρόντος κανονισμού επισύρει εις βάρος του μία από τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:
α) Προφορική ή έγγραφη παρατήρηση.
β) ΄Εγγραφη επίπληξη
γ) Πρόστιμο μέχρι το ¼ του μισθού μιας ημέρας ή μέχρι το ¼ του 1/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε παράπτωμα.
δ) Προσωρινή απόλυση μέχρι 30 το πολύ ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Η υποχρεωτική αποχή από την εργασία λόγω προσωρινής απόλυσης συνεπάγεται:
· Τη μη καταβολή μισθού κατά το διάστημα της αποχής.
· Το δικαίωμα στην Εταιρεία να απαγορεύσει την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο εργασίας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.


ΑΡΘΡΟ 28ο
Πειθαρχική διαδικασία και Δικαιώματα Πειθαρχικού Κατηγορούμενου.

1. Για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας και προκειμένου να διαπιστωθεί αν διεπράχθει πειθαρχικό παράπτωμα, ο προϊστάμενος τμήματος συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες και καλεί τον εργαζόμενο σε έγγραφη απολογία. Αν από την εξέταση διαπιστωθεί κατά τρόπο πλήρη ή επαρκή, η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος, τότε συντάσσει γραπτή αναφορά την οποία προωθεί ιεραρχικά στον αρμόδιο Διευθυντή και στον Διευθυντή Κλάδου. Ο Διευθυντής Κλάδου ανάλογα με την σοβαρότητα του πειθαρχικού παραπτώματος, προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες όπως αναφέρονται στην παρ.3.
2. Αν αντίθετα από την εξέταση προκύψει ότι δεν τελέστηκε πειθαρχικό παράπτωμα, ο προϊστάμενος συντάσσει σχετική έκθεση με το πόρισμά του, την οποία στέλνει με το φάκελο της υπόθεσης στον ιεραρχικά αρμόδιο Διευθυντή.
Ο Διευθυντής ελέγχει τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης και αν μεν συμφωνεί με το πόρισμα του Προϊσταμένου, στέλνει το φάκελο στο Τμήμα Προσωπικού για το Αρχείο, αν όμως διαφωνεί, προβαίνει σε περαιτέρω εξέταση με σκοπό την πληρέστερη έρευνα της υπόθεσης. Μετά τη διερεύνηση ο Δ/ντης συντάσσει έκθεση με το πόρισμά του και αν μεν αυτό είναι απαλλακτικό, στέλνει την ΄Εκθεση του με το φάκελλο της υπόθεσης στο Τμήμα Προσωπικού, για το Αρχείο, αν όμως διαπιστωθεί πειθαρχικό παράπτωμα τότε το προωθεί στο Δ/ντή Κλάδου.
3. Ο Δ/ντης Κλάδου ανάλογα με τη σοβαρότητα του πειθαρχικού παραπτώματος, προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:
α) Είτε επιβάλλει τις ποινές της προφορικής ή έγγραφης παρατήρησης.
β) Είτε παραπέμπει την υπόθεση στο Δ/ντη Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών, ο οποίος μπορεί να επιβάλλει την ποινή της έγγραφης επίπληξης.
Εφόσον κρίνεται ότι το πειθαρχικό παράπτωμα είναι σοβαρό, τότε ο Διευθυντής Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών εισηγείται την υπόθεση στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει για την επιβολή της ποινής του προστίμου ή της προσωρινής απόλυσης μέχρι 30μέρες.
Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο εξετάζει την υπόθεση και την διαβιβάζει στο Εργασιακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση, η οποία θα πρέπει να δοθεί μέσα σε προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών από την διαβίβασή της. Εφόσον ο χρόνος αυτός παρέλθει και το Εργασιακό Συμβούλιο δεν έχει γνωμοδοτήσει, τότε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να επιβάλλει την προσήκουσα ποινή.
4. Κατά την εξέταση της υπόθεσης το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ελέγχει τα στοιχεία του φακέλου και καλεί εγγράφως τον εργαζόμενο σε γραπτή απολογία, η οποία πρέπει να υποβληθεί μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία, που περιήλθε σ’αυτόν η κλήση σε απολογία.
Σε οποιοδήποτε στάδιο της πειθαρχικής διαδικασίας και σε οποιοδήποτε πειθαρχικό όργανο, ο εργαζόμενος δικαιούται να έχει τη συμπαράσταση αντιπροσώπου του Σωματείου, που με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ή σε επείγουσα περίπτωση με απόφαση του Προέδρου ή του Γενικού Γραμματέα διορίζει κατάλληλο συμπαραστάτη.
5. Η διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου ισχύει ανάλογα και για τα πειθαρχικά παραπτώματα των Προϊσταμένων Τμημάτων, για τα οποία επιλαμβάνονται οι Διευθυντές καθώς και για παραπτώματα των εργαζομένων που ανήκουν στον χώρο της αρμοδιότητάς τους, όταν επιλαμβάνονται απευθείας οι Δ/ντες, οπότε οι Προϊστάμενοι απέχουν από την Πειθαρχική Διαδικασία ή ενεργούν σύμφωνα με τις εντολές του Διευθυντή.
6. Οποιοδήποτε από τα όργανα της προηγούμενης παραγράφου ενεργεί πειθαρχική εξέταση, έχει δικαίωμα να καλέσει τον εργαζόμενο που κατηγορήθηκε για πειθαρχικό παράπτωμα, ή που είναι ύποπτος τέλεσής του, να δώσει σχετικές πληροφορίες ή εξηγήσεις, χωρίς αυτό να του στερεί το δικαίωμα της μεταγενέστερης απολογίας του να καλεί και να εξετάζει σαν μάρτυρα οοιονδήποτε εργαζόμενο στα Ε.Λ.Π.Ε., να ζητάει πραγματογνωμοσύνη από οποιονδήποτε αρμόδιο, λόγω υπηρεσίας ή ειδικών γνώσεων, να ζητά πληροφορίες και έγγραφα στοιχεία από οποιαδήποτε Υπ/σία των Ε.Λ.Π.Ε. με σκοπό να συγκεντρώσει κάθε αποδεικτικό και σχετικό με την υπόθεση στοιχείο. Αδικαιολόγητη άρνηση μαρτυρίας πραγματογνωμοσύνης, παροχής πληροφοριών και εγγράφου, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τον αρνούμενο, που τιμωρείται με μία από τις ποινές του παρόντος Κανονισμού.
7. Πειθαρχική εξέταση δεν μπορούν να κάνουν ούτε και να κρίνουν πειθαρχική υπόθεση:α)Συγγενείς του πειθαρχικού κατηγορουμένου, β)όσοι έχουν σχέση με την υπόθεση και γ)όσοι έχουν προηγούμενα διενεργήσει εξεταστική πράξη ή έχουν βγάλει προηγούμενη για την υπόθεση απόφαση. Προϊστάμενος ή Δ/ντης που έχει ένα από αυτά τα κωλύματα, αντικαθίσταται με αίτησή του ή και αυτεπάγγελτα από άλλον με απόφαση της Διοίκησης.
8. Αν το πειθαρχικό παράπτωμα έχει διαπράξει ή πιθανολογείται ότι έχει διαπράξει Προϊστάμενος Τμήματος των Ε.Λ.Π.Ε., αρμόδιος να επιληφθεί για την υπόθεση είναι ο Διευθυντής που υπάγεται ο Προϊστάμενος αυτός. Αν το πειθαρχικό παράπτωμα έχει διαπράξει Δ/ντης των Ε.Λ.Π.Ε., αρμόδιος να επιληφθεί για την υπόθεση είναι ο αρμόδιος Δ/ντης Κλάδου.
9. Η πειθαρχική εξέταση είναι μυστική.
10. Η κλήση σε απολογία πρέπει να καθορίζει το παράπτωμα που αποδίδεται στον εργαζόμενο και του κοινοποιείται με απόδειξη. Η κλήση ορίζει τον τόπο, την ημέρα και την ώρα της εμφάνισης του καλούμενου και περιέχει περιληπτικά τα σχετικά με το πειθαρχικό παράπτωμα πραγματικά γεγονότα. Ο κατηγορούμενος δικαιούται να ζητήσει από το όργανο που τον καλεί σε απολογία, εύλογη παράταση της προθεσμίας. Δικαιούται επίσης να υποβάλει έγκαιρα, συμπληρωματική απολογία σε όλα τα στάδια της πειθαρχικής διαδικασίας.
11. Η άρνηση απολογίας ή η μη εμπρόθεσμη υποβολή της, δεν εμποδίζει την πρόοδο της πειθαρχικής διαδικασίας και την έκδοση της απόφασης, εφόσον ο πειθαρχικά διωκόμενος έχει κληθεί σε απολογία. Η αδικαιολόγητη άρνηση απολογίας, αποτελεί επιβαρυντική περίσταση.
12. Το αρμόδιο Πειθαρχικό Όργανο εξετάζει προσεκτικά την απολογία του εργαζομένου (όπου αυτή απαιτείται) και κάθε αποδεικτικό στοιχείο (έγγραφα, μάρτυρες κ.λ.π) σχετικό με το πειθαρχικό αδίκημα.
13. Η προθεσμία άσκησης της προσφυγής και η προσφυγή που ασκήθηκε εμπρόθεσμα, αναστέλλουν την εκτέλεση της ποινής.
14. Τα όργανα που κρίνουν τις πειθαρχικές προσφυγές, αποφαίνονται για την υπόθεση αμετάκλητα.
Τα όργανα που αποφαίνονται πάνω στις πειθαρχικές προσφυγές, δεν έχουν δικαίωμα να χειροτερεύουν τη θέση του εργαζόμενου.
΄Υστερα από αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου ή και αυτεπαγγέλτως, το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛ.ΠΕ. έχει δικαίωμα να χορηγήσει ατομική ή ομαδική χάρη σε εργαζόμενους της Επιχείρησης, που έχουν τιμωρηθεί αμετάκλητα με οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή.
15. Κανείς δεν διώκεται πειθαρχικά περισσότερο από μία φορά για την ίδια πράξη που έχει ήδη κριθεί πειθαρχικά. Για την ίδια πράξη επιβάλλεται μία ποινή, ακόμα κι αν η πράξη ενέχει τα στοιχεία περισσοτέρων του ενός πειθαρχικών παραπτωμάτων. Στην περίπτωση που συνεκδικάζονται περισσότερα του ενός πειθαρχικά παραπτώματα, επιβάλλεται μία πειθαρχική ποινή κατά συγχώνευση.
16. Σε περίπτωση πράξεων ή παραλείψεων του υπαλλήλου που συνιστούν πειθαρχικά παραπτώματα και ανεξάρτητα από το αν κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία ή επιβλήθηκε ή όχι η πειθαρχική ποινή, η Εταιρεία δικαιούται περαιτέρω να ασκήσει οποιοδήποτε άλλο δικαίωμά της σε συνάρτηση με αυτές, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
17. Η όλη πειθαρχική διαδικασία δεν σχετίζεται, ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο ή προϋπόθεση ή κώλυμμα, για την άσκηση από την Εταιρεία, παράλληλα ή διαδοχικά και κάθε άλλου δικαιώματός της και μάλιστα εκείνου της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας για οποιονδήποτε νόμιμο λόγο.


ΑΡΘΡΟ 29ο
Πειθαρχική απόφαση

1. Οι πειθαρχικές αποφάσεις πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο επιβάλλει ποινή ανάλογη με την βαρύτητα του αδικήματος, τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες τελέσθηκε και την προσωπικότητα του παραβάτη.
2. Η απόφαση για την επιβολή πειθαρχικής ποινής γνωστοποιείται με έγγραφο που επιδίδεται στον εργαζόμενο από τον Προϊστάμενό του.
3. Τα πρόστιμα κατατίθενται υπέρ της Εργατικής Εστίας, όπως προβλέπει ο νόμος.
4. Εφ’ όσον ο πειθαρχικά διωκόμενος κρίνει σκόπιμο μπορεί να ασκήσει έφεση στην Επιτροπή Εργασιακών Θεμάτων, μέσα σε προθεσμία δέκα εργάσιμων (10) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης.
Μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Εργασιακών Θεμάτων ο πειθαρχικά διωκόμενος μπορεί να ασκήσει έφεση μέσα σε προθεσμία πέντε εργασίμων (5) ημερών ενώπιον της Επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας.
5. Οι ποινές που επιβάλλονται αποτελούν στοιχείο του ατομικού υπηρεσιακού φακέλλου των εργαζομενων.
Η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι υποχρεωμένη να τηρεί μητρώο πειθαρχικών αποφάσεων, καταδικαστικών και αθωωτικών.
6. Τα πειθαρχικά παραπτώματα που άπτονται της δικαιοδοσίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου παραγράφονται μετά την παρέλευση δύο (2) ετών από την ημέρα κατά την οποία διαπράχθηκαν ή εφόσον παρήλθαν δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα κατά την οποία περιήλθε σε γνώση της Εταιρείας η διάπραξή τους. Παραγεγραμμένα πειθαρχικά παραπτώματα λαμβάνονται υπόψη, για την διαμόρφωση κρίσης των αρμοδίων οργάνων για την επιβολή ποινής άλλου πειθαρχικού παραπτώματος. Πειθαρχικά παραπτώματα που αποτελούν ταυτόχρονα και ποινικά αδικήματα δεν παραγράφονται αν δεν περάσει ο χρόνος που καθορίζεται από το νόμο για την παραγραφή του ποινικού αδικήματος.


ΑΡΘΡΟ 30ο
Θέση εργαζομένου στη διάθεση της Εταιρείας

1. Με απόφαση της Διοίκησης της Εταιρείας, μπορεί να τεθεί στη διάθεσή της οποιοσδήποτε εργαζόμενος, αν εκκρεμεί εναντίον του ποινική ή πειθαρχική δίωξη για σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα ή αν συντρέχουν άλλοι σοβαροί λόγοι, που αφορούν τον εργαζόμενο και την υπηρεσία του και ιδίως, αν ερευνάται η συνδρομή σοβαρού λόγου για καταγγελία της σύμβασης εργασίας του.
2. Η θέση του εργαζομένου στη διάθεση της Εταιρείας γίνεται για χρονικό διάστημα μέχρι έξι (6) μηνών, μέσα στο οποίο πρέπει να έχει επιλυθεί και η εκκρεμούσα πειθαρχική υπόθεση. Κατά το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται στη διάθεση της Εταιρείας, απομακρύνεται από τη θέση του και δεν ασκεί τα συνήθη καθήκοντά του, συνεχίζει όμως να λαμβάνει τις αποδοχές του.
Εάν μετά την παρέλευση του εξαμήνου δεν έχει επιλυθεί η εκκρεμούσα πειθαρχική υπόθεση, τότε ο εργαζόμενος επανέρχεται στην υπηρεσία του.
3. Η θέση εργαζομένου στη διάθεση της Εταιρείας, αποτελεί συντηρητικό (εξασφαλιστικό) μέτρο και δεν θεωρείται ποινή. Ο χρόνος κατά τον οποίο ο εργαζόμενος έχει τεθεί στη διάθεση της Εταιρείας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄
ΛΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΡΘΡΟ 31ο
Λύση Σύμβασης Εργασίας

Η σύμβαση εργασίας του τακτικού προσωπικού με την Εταιρεία είναι αορίστου χρόνου και λύνεται:
1. Με τον θάνατο του εργαζομένου.
2. Με αυθαίρετη αποχή του εργαζομένου από την εργασία επί 20 συνεχείς εργάσιμες ημέρες που θεωρείται οικειοθελής παραίτηση.
Εργαζόμενος που καθίσταται σωματικώς ή πνευματικώς ανίκανος για την εκτέλεση κάθε εργασίας απολύεται με τελική έγκριση του Διευθύντος Συμβούλου ύστερα από εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και μετά από γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου.
3. Με καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την πλευρά της Εταιρείας ή του εργαζόμενου. Η καταγγελία γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για την καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.
Σε περίπτωση που η καταγγελία της σύμβασης εργασίας από την πλευρά της Εταιρείας γίνεται για λόγους που αφορούν το πρόσωπο ή τη συμπεριφορά του εργαζομένου, η Εταιρεία, πριν από την καταγγελία, οφείλει να λάβει τη σχετική εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου. Η διαδικασία αυτή δεν θα τηρείται όταν η καταγγελία γίνεται λόγω υποβολής μήνυσης από την εταιρεία ή αυτεπάγγελτης ποινικής δίωξης σε βάρος του εργαζομένου για θέματα που σχετίζονται με την εργασία του. Η εισήγηση πρέπει να δίδεται εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του σχετικού φακέλου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και στο Εργασιακό Συμβουλίο. Η εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και η γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.
΄Οταν απομένουν πέντε χρόνια για την συνταξιοδότηση του εργαζομένου από τον κύριο φορέα ασφάλισης, δεν επιτρέπεται η απόλυσή του λόγω κατάργηση της θέσης εργασίας, εκτός εάν αρνείται αλλαγή της ειδικότητάς του.
Σε περίπτωση θανάτου του εργαζόμενου και στη διάρκεια ισχύος της σύμβασης εργασίας, οι νόμιμοι κληρονόμοι του δικαιούνται χρηματικό ποσό ίσο με την προβλεπόμενη αποζημίωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας της Σ.Σ.Ε.
Εργαζόμενοι στην Εταιρεία που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης από τον κύριο ασφαλιστικό φορέα, θα λαμβάνουν το 100% της αποζημίωσης καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, όπως προβλέπεται στην Ε.Σ.Σ.Ε είτε καταγγέλοντας οι ίδιοι τη σύμβαση εργασίας τους, είτε η Εταιρεία. Σε περίπτωση που παραμείνουν στην Εταιρεία μετά τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων της πλήρους συνταξιοδότησης, για το λόγο ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωστοποίησαν τα ακριβή ασφαλιστικά στοιχεία τους, θα λαμβάνουν ως αποζημίωση το 40% της νομίμου αποζημίωσης απόλυσης του Ν.2112/20.
4. Καταγγελία σύμβασης εργασίας από τον εργαζόμενο λόγω οικειοθελούς αποχώρησης.
Όταν εργαζόμενος με συνεχή προϋπηρεσία τουλάχιστον 15 ετών καταγγείλει εγγράφως τη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, λαμβάνει εφάπαξ χρηματικό ποσό ίσο με το ½ της συμβατικής αποζημίωσης απόλυσης.
Τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι η καταγγελία της σύμβασης πρέπει να γίνει εγγράφως πριν από ένα μήνα ή πριν από δύο μήνες όταν ο εργαζόμενος κατέχει θέση Προϊσταμένου / Διευθυντή εκτός εάν η Εταιρεία συμφωνήσει σε συντομότερη αποχώρηση. Στο διάστημα αυτό ο εργαζόμενος πρέπει πραγματικά να εργάζεται και να μην απουσιάζει για κανένα λόγο.


ΑΡΘΡΟ 32ο
Πιστοποιητικό εργασίας – βεβαιώσεις

Η Εταιρεία είναι υποχρεωμένη να χορηγεί σε κάθε εργαζόμενο που απολύεται ή αποχωρεί με τη θέλησή του πιστοποιητικό για το είδος και τη διάρκεια της εργασίας του και να του επιστρέφει τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει.Αποκλείεται η χορήγηση σε τρίτο πρόσωπο πιστοποιητικού ή βεβαιώσεως που αφορούν τον εργαζόμενο χωρίς τη γραπτή συγκατάθεσή του, εκτός αν υπάρχει αντίθετη πρόβλεψη στο νόμο.


ΑΡΘΡΟ 33ο
Απόδοση υπηρεσιακών πραγμάτων

Εργαζόμενος που αποχωρεί καθ’οιονδήποτε τρόπο από την υπηρεσία της Εταιρείας οφείλει να παραδώσει στον άμεσο προϊστάμενό του και σε πλήρη τάξη όλα τα έγγραφα, σημειώματα, ταυτότητα, υλικά και εργαλεία και λοιπά περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας που του είχε εμπιστευθεί η Εταιρεία κατά τη διάρκεια της εργασιακής του σχέσης, για την εκτέλεση των καθηκόντων του.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ΄
ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΡΘΡΟ 34ο
Υπηρεσιακό Συμβούλιο

Στην Επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (ΕΛ.ΠΕ.) λειτουργεί το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, το οποίο είναι όργανο διοίκησης με σκοπό:
· Να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη αρμονικών εργασιακών σχέσεων μεταξύ Εταιρείας και εργαζομένων.
· Να δίνει κατευθύνσεις για την ορθή εφαρμογή των πολιτικών, διαδικασιών, θεμάτων που άπτονται του Εσωτερικού κανονισμού και την εκάστοτε ισχύουσα Ε.Σ.Σ.Ε.
· Να μελετά τις επιπτώσεις από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, να εισηγείται μεθόδους εργασίας και να προτείνει λύσεις για την αριστοποίησή τους στην Εταιρεία.
· Να χαράσσει στρατηγική σε θέματα εκπαίδευσης και γενικότερα ανάπτυξης του προσωπικού και να λαμβάνει αποφάσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείρισή του.

Επίσης το Υπηρεσιακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο:
Ι ) Για τις προτεινόμενες βαθμολογικές προαγωγές των υπαλλήλων εκτός των προαγωγών για την κάλυψη Διευθυντικών θέσεων από τους προϊσταμένους τμημάτων, καθώς και τις μετάταξεις του προσωπικού σύμφωνα με τις οργανικές και λειτουργικές ανάγκες της εταιρείας, την τήρηση διαδικασιών, μονιμοποιήσεις εργαζομένων κλπ.

ΙΙ ) Για την εξέταση και διευθέτηση εργασιακών θεμάτων όπως και κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με τον Κανονισμό αυτό, με ειδικές διατάξεις νόμων, συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων και με συμφωνίες ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο ή τη Διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. και το Αντιπροσωπευτικό Σωματείο και λειτουργεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του ανεξάρτητα από την υπηρεσιακή του ιδιότητα και αποφασίζει δίκαια και αμερόληπτα.

ΙΙΙ ) Ως Πειθαρχικό Συμβούλιο, με πειθαρχική δικαιοδοσία σε πρώτο βαθμό , ύστερα από παραπομπές εργαζομένων λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων του παρόντος κανονισμού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 28.


Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ως πειθαρχικό, δικαιούται να επιβάλλει όλες τις πειθαρχικές ποινές.


ΑΡΘΡΟ 35ο
Σύνθεση και θητεία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο αποτελείται από επτά μέλη:
α) Τον Διευθυντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου, αναπληρούμενος από ένα Διευθυντή άλλου Κλάδου, που ορίζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
β) ΄Εξι Διευθυντές από τις Διευθύνσεις των υπόλοιπων Κλάδων, καθώς και οι αναπληρωτές τους, οριζόμενοι από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας.
Τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με ισάριθμους αναπληρωτές τους, ορίζονται με διετή θητεία, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου με απόφαση, που εκδίδεται κατά το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους. Κατά τη διάρκεια της διετίας δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση μελών, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί υπηρεσιακοί ή προσωπικοί λόγοι.
Κατ’εξαίρεση τα πρώτα μέλη του Συμβουλίου ορίζονται εντός μηνός από την ισχύ του παρόντος κανονισμού.


ΑΡΘΡΟ 36ο
Λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου

1. Τα αναπληρωματικά μέλη συμμετέχουν σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος των τακτικών μελών.
2. Ο οριζόμενος ως αναπληρωτής του Προέδρου, προεδρεύει σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του.
3. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον πέντε (5) μέλη του, με εισηγητή τον Προέδρο. Τα εξεταζόμενα θέματα εκτείθενται από τους αρμόδιους Διευθυντές των εργαζομένων ή από τυχόν άλλους Διευθυντές οριζόμενους από το Διευθυντή του Κλάδου, σε περίπτωση που η κρίση αφορά υφιστάμενό τους.
4. Εισηγητής είναι ο πρόεδρος και οι αποφάσεις του Συμβουλίου λαμβάνονται κατά απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, συμπεριλαμβανομένου οπωσδήποτε του προέδρου ή του αναπληρωτή του. Σε περίπτωση μη διαμόρφωσης πλειοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του προέδρου. Λευκή ψήφος ή άρνηση ψήφου δεν επιτρέπεται.
5. Τα καθήκοντα Υπηρεσίας Γραμματείας του Συμβουλίου ανατίθενται σε υπάλληλους του Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών και ένα Γραμματέα, οριζόμενοι από τον Διευθυντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών στον οποίο θα αναφέρονται.
6. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Υπηρεσιακού Συμβουλίου συντάσσονται από την Υπηρεσία Γραμματείας και υπογράφονται από τον Πρόεδρο και τα παρόντα μέλη. Σε περίπτωση άρνησης της υπογραφής αυτών, για το κύρος της απόφασης αρκεί η υπογραφή της πλειοψηφίας των μετεχόντων και γίνεται η σχετική μνεία για την άρνηση της υπογραφής.
7. Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δικαιούται για κάθε ζήτημα που εισάγεται σε αυτό προς συζήτηση, να καλεί προς παροχή πληροφοριών ή να ζητά έγγραφες διασαφήσεις από κάθε αρμόδιο.
8. Στην περίπτωση σύγκλισης του υπηρεσιακού συμβουλίου με το ερώτημα της απόλυσης, ο παραπεμπόμενος εργαζόμενος μπορεί να παραστεί ενώπιον αυτών που κρίνουν την πειθαρχική υπόθεση αυτοπροσώπως ή με συμπαράσταση δικηγόρου ή και αντιπροσώπου του Σωματείου.
9. Η λειτουργία του Υπηρεσιακού Συμβουλίου διέπεται συμπληρωματικά από τις γενικές διατάξεις για τα συλλογικά όργανα της διοίκησης, όπως εκάστοτε αυτές ισχύουν.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι΄
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΡΘΡΟ 37ο
Σκοπός-Μέσα

1. Στην Επιχείρηση ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ (ΕΛ.Π.Ε.) λειτουργεί και εδρεύει συλλογικό όργανο με την ονομασία Εργασιακό Συμβούλιο ΕΛΠΕ.
2. Το Εργασιακό Συμβούλιο ΕΛΠΕ εκπροσωπεί το σύνολο του προσωπικού της Επιχείρησης ΕΛΠΕ και έχει σαν γενικό σκοπό να συμβάλλει στην αρμονική συνεργασία της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ με το προσωπικό της.
3. Ο σκοπός αυτός επιδιώκεται με τα γενικά μέσα της πληροφόρησης του Εργασιακού Συμβουλίου από τους αρμόδιους εκπροσώπους των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΑΕ (δικαίωμα πληροφόρησης) και έκφρασης γνώμης του εργασιακού Συμβουλίου προς αυτό (δικαίωμα έκφρασης). Όπου απαιτείται γνωμοδότηση του Εργασιακού Συμβουλίου αυτή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.
4. Το Εργασιακό Συμβούλιο ΕΛΠΕ δεν είναι όργανο συνδικαλιστικών διεκδικήσεων και γι’αυτό οφείλει να απέχει από κάθε ενέργεια που θα εμπόδιζε τη νόμιμη δράση του πλέον Αντιπροσωπευτικού Σωματείου της Επιχείρησης και κάθε άλλης αρμόδιας για την Επιχείρηση συνδικαλιστικής οργάνωσης.


ΑΡΘΡΟ 38ο
Αρμοδιότητες του Εργασιακού Συμβουλίου

1. Το εργασιακό Συμβούλιο πληροφορείται και εκφράζεται ειδικότερα για τα ακόλουθα ιδίως θέματα: α) Στον τομέα προσωπικού για προσλήψεις, ένταξη στο τακτικό προσωπικό, αναθέσεις καθηκόντων, προαγωγές, μετατάξεις, απολύσεις, πειθαρχικές διώξεις. β) Στους τομείς παραγωγής, παραγωγικότητας, επενδύσεων, καταμερισμού εργασίας και οργάνωσης οργανογράμματος, σχεδιασμού τεχνολογίας, συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας εργασίας.γ) Στον τομέα ενημέρωσης, πληροφόρησης, επικοινωνίας και εκπαίδευσης (επαγγελματικής, συνδικαλιστικής, πολιτιστικής).δ) Σε κάθε άλλο τομέα και για κάθε άλλο θέμα που νόμος θα αναθέτει στην αρμοδιότητα Εργασιακών συμβουλίων ή Επιτροπών εργαζόμενων στις επιχειρήσεις, εφόσον αφορά και τα ΕΛΠΕ.
2. Το Εργασιακό Συμβούλιο έχει επιπλέον και κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται με τον Κανονισμό αυτό, με ειδικές διατάξεις νόμων, συλλογικών συμβάσεων και διαιτητικών αποφάσεων και με συμφωνίες ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο ή τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ και του πλέον Αντιπροσωπευτικού Σωματείου. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι υποχρεωμένη να πληροφορεί έγκαιρα το Εργασιακό Συμβούλιο για κάθε ζήτημα της αρμοδιότητάς του. Σε περίπτωση που η πληροφορία έχει ζητηθεί από το Εργασιακό Συμβούλιο, η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για θέματα της αρμοδιότητάς του, πρέπει να απαντήσουν το αργότερο μέσα σε δέκα πέντε (15) ημέρες.
3. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έχουν την υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη κάθε γνώμη που το Εργασιακό Συμβούλιο θα εκφράζει για ζήτημα της αρμοδιότητάς του, αιτιολογώντας ειδικά την απόφασή τους με την οποία δεν δέχονται την εκφρασμένη γνώμη του Εργασιακού Συμβουλίου πάνω στο κρινόμενο ζήτημα.
4. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν έχουν υποχρέωση να δίνουν πληροφορίες ή στοιχεία για ζητήματα που αποτελούν απόρρητο της Επιχείρησης. Σε περίπτωση διαφωνίας για το χαρακτηρισμό αποφαίνεται το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ και σε περίπτωση επείγουσα ο Πρόεδρός του.
5. Στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους η Διοίκηση των ΕΛΠΕ με έκθεσή της ενημερώνει το Εργασιακό Συμβούλιο για τη γενική πορεία της Επιχείρησης και ζητάει τη γνώμη του για όσα ζητήματα παραμένουν για επίλυση. Αντίγραφο της έκθεσης αυτής κοινοποιεί και στο πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο της Επιχείρησης συνοδεύοντας αυτή και με τη δική του γνώμη ή με τις δικές του προτάσεις.
6. Το πλέον Αντιπροσωπευτικό σωματείο της Επιχείρησης κατηγορίες ή ομάδες του προσωπικού της, ή σε ατομική βάση οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης μπορούν να ανακοινώνουν στο Εργασιακό Συμβούλιο κάθε ζήτημα της αρμοδιότητάς του με προτάσεις για τη ρύθμισή του. Το Εργασιακό Συμβούλιο οφείλει να μελετήσει τις προτάσεις αυτές και αν κρίνει σκόπιμο ή αναγκαίο, να τις προωθήσει στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, συνοδεύοντας αυτές και με τη δική του γνώμη ή με τις δικές του προτάσεις.
7. Στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του το Εργασιακό Συμβούλιο συλλογικά και τα μέλη του ατομικά, οφείλουν να τηρούν το απόρρητο της Επιχείρησης, μη ανακοινώνοντας στοιχεία που θα μπορούσαν να βλάψουν την Επιχείρηση, όπως επίσης να εκφράζει έγκαιρα τη γνώμη του και όχι αργότερα από 10 ημέρες για όσα θέματα προβλέπεται η γνωμοδότησή του στον παρόντα κανονισμό.
8. Το Εργασιακό Συμβούλιο οφείλει στην άσκηση των αρμοδιοτήτων του να μην παρεμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων του πλέονος Αντιπροσωπευτικού Σωματείου της Επιχείρησης και κάθε άλλης αρμόδιας από το νόμο γι’αυτή συνδικαλιστικής οργάνωσης.

ΑΡΘΡΟ 39ο
Σύνθεση και θητεία του Εργασιακού Συμβουλίου

1. Το Εργασιακό Συμβούλιο, αποτελείται από εννιά (9) τακτικά μέλη και έξη (6) αναπληρωματικά, που εκλέγονται σύμφωνα με τη διαδικασία του επόμενου άρθρου.
2. Δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στο Εργασιακό Συμβούλιο έχουν τα τακτικά μέλη του προσωπικού της Επιχείρησης των ΕΛΠΕ, εφ’όσον έχουν συμπληρώσει δίμηνη τουλάχιστον συνεχή υπηρεσία μέχρι την προηγούμενη των εκλογών.
Δεν μπορούν να είναι μέλη του Εργασιακού Συμβουλίου: α) Εργαζόμενοι της Επιχείρησης που είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ ή ασκούν καθήκοντα ως Δ/ντες Κλάδων, για όσο χρόνο έχουν τις αρμοδιότητες αυτές, και β) Εργαζόμενοι της Επιχείρησης που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για αδίκημα κλοπής, υπεξαίρεσης, κατάχρησης, απιστίας, ψευδορκίας, ή για αδίκημα κατά των χρηστών ηθών, ή έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
3. Η θητεία του Εργασιακού Συμβουλίου είναι διετής και αρχίζει από την επόμενη της εκλογής του.
4. Μέχρι να εκλεγεί το νέο Εργασιακό Συμβούλιο παρατείνεται αυτοδίκαια η θητεία του παλιού.
5. ΄Οσοι διετέλεσαν τακτικά μέλη του Εργασιακού Συμβουλίου ή αναπληρωματικά που άσκησαν καθήκοντα τακτικού μέλους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι (6) μηνών, είναι εκλέξιμοι για δύο (2) συνεχείς θητείες ή για τρείς διακεκομμένες και μόνο.
6. Τα τακτικά μέλη ή τα αναπληρωματικά που ασκούν καθήκοντα τακτικού μέλους ανακαλούνται στο σύνολό τους πριν από τη λήξη της θητείας του Συμβουλίου με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, τακτικής ή έκτακτης που για το σκοπό αυτό συγκαλείται: α) εφόσον το ζητήσουν εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ένα δέκατο (1/10) του προσωπικού της Επιχείρησης με έγγραφό τους στο οποίο αναφέρουν συγκεκριμένα για ποιούς από τα μέλη του Συμβουλίου ζητούν ανάκληση και τους λόγους της ανάκλησης, και β) εφόσον το ζητήσει το πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο της Επιχείρησης ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του.
Η αίτηση των εργαζομένων ή η απόφαση του πλέον Αντιπροσωπευτικού Σωματείου κοινοποιείται στον Πρόεδρο του Εργασιακού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από δέκα πέντε (15) ημέρες από τη λήψη της αίτησης ή της απόφασης.
Αντίγραφο της αίτησης ή της απόφασης κοινοποιείται στον Πρόεδρο του Εργασιακού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από (15) ημέρες από τη λήψη της αίτησης ή της απόφασης.
Αντίγραφο της αίτησης ή της απόφασης κοινοποιείται στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ και στο πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο.

ΑΡΘΡΟ 40ο
Εκλογή του Εργασιακού Συμβουλίου

1. Η πρωτοβουλία για τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης του προσωπικού της Επιχείρησης των ΕΛΠΕ για την εκλογή του Εργασιακού Συμβουλίου ανήκει κατά σειρά προτεραιότητας:
α. Στο ίδιο το Εργασιακό Συμβούλιο, εφόσον υπάρχει, ενεργώντας με τον Πρόεδρό του ή με τον Αναπληρωτή του.
β. ΄Οταν δεν υπάρχει Εργασιακό Συμβούλιο ή αυτό αδρανεί, παρόλο που έληξε η θητεία του, στους εργαζόμενους του προσωπικού της Επιχείρησης,που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) του συνόλου του, με έγγραφη πρόσκλησή τους, την οποία κοινοποιούν στο υπάρχον Εργασιακό Συμβούλιο, στο πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο της Επιχείρησης και στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ. Για τη σύγκλιση της πρώτης Συνέλευσης από την ισχύ του Κανονισμού αυτού το πιο πάνω ποσοστό μπορεί να είναι το ένα δέκατο (1/10) τουλάχιστον. Οι τρείς πρώτοι από τους υπογράφοντες την πρόσκληση και σε περίπτωση κωλύματος οι επόμενοι, μεριμνούν για την πραγματοποίηση της Συνέλευσης και για την εκλογή του Προεδρίου της, το οποίο αμέσως στη συνέχεια προκαλεί την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια των εκλογών του Εργασιακού Συμβουλίου.
γ. Εφόσον και το προσωπικό της Επιχείρησης αδρανεί, το πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο, που με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ορίζει Επιτροπή για τη σύγκλιση της Συνέλευσης και τη διεξαγωγή των εκλογών.
δ. Εφόσον όλοι οι πιο πάνω αδρανούν, στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ, η οποία συγκαλεί τη Συνέλευση ενεργώντας τα αναγκαία για την πραγματοποίησή της και την εκλογή από μέλη της Συνέλευσης της Εφορευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει τις εκλογές για την ανάδειξη του Εργασιακού Συμβουλίου.
2. Τακτικές εκλογές για την ανάδειξη του Εργασιακού Συμβουλίου ΕΛΠΕ γίνονται κάθε διετία.
3. ΄Εκτακτες εκλογές, πριν τη διετία, γίνονται όταν: α) Ακυρώθηκε η εκλογή τουλάχιστον πέντε (5) τακτικών μελών του β) Ο αριθμός των μελών του Συμβουλίου και μετά τη συμμετοχή των αναπληρωματικών μειώθηκε για οποιοδήποτε λόγο κάτω από τα πέντε (5) γ) Το Συμβούλιο, με τον αριθμό μελών που λειτουργεί, παραιτήθηκε με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας στο συνολικό αριθμό των εννιά (9) μελών του και δ) Το Συμβούλιο έχει για οποιοδήποτε λόγο αδρανήσει.
4. Οι τακτικές εκλογές γίνονται στο τέλος της θητείας από το απερχόμενο Εργασιακό Συμβούλιο και το αργότερο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο από την κανονική λήξη της θητείας του, με την ακόλουθη διαδικασία:
α. Ο Πρόεδρος ή ο Αναπληρωτής του απερχόμενου Εργασιακού Συμβουλίου συγκαλεί τη Γενική Συνέλευση του προσωπικού της Επιχείρησης με έγγραφη πρόσκληση και με απαραίτητα θέματα τον απολογισμό του έργου του απερχόμενου Συμβουλίου, την κριτική πάνω στο έργο του από τη Συνέλευση και την εκλογή του νέου Συμβουλίου.
β. Η Γενική Συνέλευση εκλέγει Εφορευτική Επιτροπή η οποία έχει την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών. Οι εκλογές γίνονται με βάση το πρακτικό διεξαγωγής εκλογών για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Δ.Σ. της Εταιρείας. Η εκλογή γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής όπως καθορίζεται από το Ν. 1264/82.
γ. Πριν από την ψηφοφορία η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τα ονόματα των υποψηφίων για το Εργασιακό Συμβούλιο και κρίνει τις τυχόν ενστάσεις που υποβλήθηκαν αμέσως.
δ. Η ψηφοφορία γίνεται με ψηφοδέλτια συνδυασμών.
ε. Στο ψηφοδέλτιο, ο εκλογέας εργαζόμενος σημειώνει με το σήμα του σταυρού μέχρι εννέα (9) από τους υποψήφιους, όσα είναι τα τακτικά μέλη του Συμβουλίου.
στ Σε κάθε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.
ζ. Η Εφορευτική Επιτροπή, μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων και των ψήφων και τον έλεγχο της εγκυρότητάς τους, ανακηρύσσει τους επιτυχόντες.
η. Η Εφορευτική Επιτροπή τηρεί το βιβλίο Πρακτικών των Εκλογών του Εργασιακού Συμβουλίου ΕΛΠΕ, στο οποίο καταχωρεί τα αποτελέσματα της κάθε εκλογής, μνημονεύοντας συνοπτικά κάθε σημαντικό γεγονός σχετικά με τη διεξαγωγή της, καθώς και τις τυχόν ενστάσεις που υποβλήθηκων εναντίον των εκλεγέντων.
Το πρακτικό της κάθε εκλογής υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής ανακοινώνει αντίγραφο του πρακτικού της εκλογής με τοιχοκόληση στους τόπους της εργασίας, κοινοποιώντας το και στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ και στο πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο.
5. Η διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου ισχύει και για τις έκτακτες εκλογές.
6. Στην ψηφοφορία έχουν δικαίωμα να παραβρίσκονται εκπρόσωποι των συνδυασμών, είτε έγγραφα εξουσιοδοτημένοι αντιπρόσωποί τους καθώς και εκπρόσωποι του πλέον Αντιπροσωπευτικού Σωματείου της Επιχείρησης, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη από έγγραφη εξουσιοδότηση αν είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
7. Η Εφορευτική Επιτροπή παραδίνει το Βιβλίο Πρακτικών των Εκλογών και κάθε άλλο έγγραφο στοιχείο στο μέλος που πήρε τους πιο πολλούς ψήφους, για φύλαξη στο Αρχείο του Εργασιακού Συμβουλίου ΕΛΠΕ.
8. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι υποχρεωμένη να έχει έγκαιρα στη διάθεση κάθε Εφορευτικής Επιτροπής για εκλογές, τακτικές ή έκτακτες, ονομαστικό κατάλογο των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ, με σχετική σημείωση απέναντι στα ονόματα που δεν έχουν συμπληρώσει συνεχή δίμηνη υπηρεσία στην Επιχείρηση από την πρόσληψή τους, και να ενημερώνει τον Κατάλογο αυτόν έγκαιρα πριν από τις εκλογές.
Αντίγραφο του πιο πάνω Καταλόγου και των ενημερώσεών του η Διοίκηση των ΕΛΠΕ κοινοποιεί και στο πλέον Αντιπροσωπευτικό Σωματείο των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΑΡΘΡΟ 41ο
Συγκρότηση και λειτουργία του Εργασιακού Συμβουλίου

1. Ο πρώτος από τους επιτυχόντες του πλειοψηφούντος συνδυασμού στις εκλογές είναι υποχρεωμένος να συγκαλέσει, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών, τα τακτικά μέλη που εκλέχθηκαν για το Εργασιακό Συμβούλιο σε συνεδρίαση για τη συγκρότησή του σε Σώμα.
Με τη συγκρότησή του σε Σώμα το Συμβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρό του και τον Αναπληρωτή του.
Χρέη Γραμματέα του Συμβουλίου εκτελεί το νεώτερο, εκτός από τον Πρόεδρο και τον Αναπληρωτή του, μέλος. Σε περίπτωση άρνησης ή κωλύματος τον Γραμματέα εκλέγει το Συμβούλιο.
2. Το Εργασιακό Συμβούλιο παίρνει τις αποφάσεις του έγκυρα με πλειοψηφία των παρόντων μελών του, έχει δε απαρτία εφόσον παρίστανται τα μισά και ένα επί πλέον από το σύνολο των μελών του.
3. Το Εργασιακό Συμβούλιο εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό του και σε περίπτωση κωλύματός του από τον Αναπληρωτή του. Το Εργασιακό Συμβούλιο ύστερα από αιτιολογημένη απόφασή του μπορεί να εκπροσωπηθεί σε ορισμένη περίπτωση με όλα τα μέλη του ή ορισμένα από αυτά, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται ο Πρόεδρος ή ο Αναπληρωτής του.
4. Το Εργασιακό Συμβούλιο οφείλει να συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα με έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου ή του Αναπληρωτή του στην οποία μνημονεύονται υποχρεωτικά τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και η οποία κοινοποιείται στα μέλη τουλάχιστον τρείς (3) ολόκληρες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση.
Ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να συμπεριλάβει στην Ημερήσια Διάταξη τα θέματα που ζήτησαν πριν από ένα πενθήμερο, με έγγραφό τους προς αυτόν το ένα τέταρτο (1/4) των μελών του Συμβουλίου ή η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ή ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ ή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ή το Διοικητικό Συμβούλιο του αντιπροσωπευτικού Σωματείου των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια.
5. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει στο Εργασιακό Συμβούλιο μέσα στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης χώρο κατάλληλο για τις συνεδριάσεις του και για φύλαξη του Αρχείου του, να έχει στη διάθεσή του κατάλληλο γραμματέα-δακτυλογράφο για τη διεξαγωγή της γραφικής δουλειάς του, και γενικά να διευκολύνει και οικονομικά με κάθε δυνατό τρόπο τα μέλη του στην εκπλήρωση του λειτουργήματός τους.
6. Οι ώρες των συνεδριάσεων του Εργασιακού Συμβουλίου είναι για τα μέλη που συμμετέχουν ώρες εργασίας.
Ο Πρόεδρος του Εργασιακού Συμβουλίου παραδίνει στο τέλος κάθε μήνα στη Διοίκηση των ΕΛΠΕ υπεύθυνο σημείωμα με τις ώρες συμμετοχής κάθε μέλους στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου ή σε απασχόληση γι’αυτό.
7. Το Εργασιακό Συμβούλιο με αποφάσεις του ρυθμίζει και οργανώνει τη λειτουργία του, κατανέμοντας την άσκηση των αρμοδιοτήτων του ανάμεσα στα μέλη του είτε ατομικά είτε σε ομάδες εργασίας.
8. Το Εργασιακό Συμβούλιο τηρεί Βιβλίο Πρακτικών, στο οποίο καταχωρούνται όλες οι αποφάσεις του, με τη φροντίδα του Προέδρου ή του Αναπληρωτή του. Κάθε πρακτικό υπογράφεται από τα μέλη που πήραν μέρος στη συνεδρίαση, σε περίπτωση δε άρνησης υπογραφής πρέπει να γίνεται σχετική μνεία.
9. Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει κάθε φορά μέσα στις εγκαταστάσεις της Επιχείρησης τον κατάλληλο χώρο για τις Γενικές Συνελεύσεις, τακτικές ή έκτακτες, για την εκλογή του Εργασιακού Συμβουλίου, παρέχοντας και κάθε άλλη δυνατή διευκόλυνση για την καλή διεξαγωγή των εργασίων της.

ΑΡΘΡΟ 42ο
Ανάλογη εφαρμογή της συνδικαλιστικής νομοθεσίας

1. Για όσα θέματα δεν υπάρχει ρύθμιση στον Κανονισμό αυτόν σχετικά με το Εργασιακό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ για τη λειτουργία του και την προστασία όλων των μελών του, τακτικών και αναπληρωματικών, ισχύουν αναλογικά, προσαρμοζόμενες στη φύση και στο σκοπό του, οι διατάξεις του άρθρου 14 παραγρ. 1,2,4,5α και 10, του άρθρου 15 παραγρ. 1, του άρθρου 16 παραγρ. 1,2 και 7, και του άρθρου 18 του Νόμου 1264/1982.
2. Μεγαλύτερη προστασία που τυχόν θα καθιερωθεί από νόμο για Εργασιακά Συμβούλια ή Επιτροπές εργαζόμενων στις επιχειρήσεις, θα ισχύει και για το Εργασιακό Συμβούλιο ΕΛΠΕ, εφόσον ο νόμος αυτός θα καλύψει Επιχειρήσεις της κατηγορίας των ΕΛΠΕ.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Κ΄
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΑΡΘΡΟ 43ο
Επιτροπή Προσλήψεων

Η επιτροπή προσλήψεων αποτελείται από τρία μέλη και τους αναπληρωτές τους και ένα εκπρόσωπο των εργαζομένων, που υποδεικνύεται από το Δ.Σ. του αντιπροσωπευτικού σωματείου και ορίζεται κάθε φορά από το Διευθύνοντα Σύμβουλο. Οι αρμοδιότητές της αφορούν τον καθορισμό της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων, την εποπτεία της και του πίνακα αξιολόγησης των υποψηφίων προς πρόσληψη .


ΑΡΘΡΟ 44ο
Επιτροπή Δανείων Προσωπικού

Η επιτροπή δανείων εξετάζει και αποφασίζει για τις αιτήσεις χορηγήσεων δανείων του προσωπικού. Τα θέματα εισάγει η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.
Η χορήγηση δανείων σε εργαζόμενους, γίνεται σύμφωνα με την εγκεκριμένη αναλυτική διαδικασία με βάση την αρχή της αντικειμενικότητας και δικαιοσύνης στην χορήγηση ή στην περικοπή δανείων.
Η επιτροπή αποτελείται από 3 μέλη, δύο εκπροσώπους του αντιπροσωπευτικού σωματείου που ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου και έναν εκπρόσωπο της εταιρείας. Η θητεία της επιτροπής είναι ένας χρόνος.


ΑΡΘΡΟ 45ο
Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας

Η Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας εκλέγεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ασκεί τα καθήκοντα και όλες τις αρμοδιότητες που ο νόμος ορίζει.


ΑΡΘΡΟ 46ο
Επιτροπή Εργασιακών Θεμάτων

Η Επιτροπή Εργασιακών Θεμάτων είναι αρμόδια να αποφαίνεται σαν δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου για κάθε έφεση που ασκείται κατά των πειθαρχικών ποινών που επιβάλλονται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο σύμφωνα με το άρθρο 31 του παρόντος κανονισμού.
Την Επιτροπή Εργασιακών Θεμάτων απαρτίζουν:
α) Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας με τους αναπληρωτές τους εκ των οποίων το ένα εκτελεί χρέη προέδρου, οριζόμενο από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.
β) Τον πρόεδρο του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου ή αναπληρωτή του.

Για την εκδίκαση των εφέσεων η Επιτροπή Εργασιακών Θεμάτων βρίσκεται σε απαρτία, όταν παρευρίσκονται και τα τρία μέλη της.
Εισηγητής είναι ο πρόεδρος και οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονται κατ’απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων συμπεριλαμβανόμενου οπωσδήποτε του προέδρου ή του αναπληρωτή του. Λευκή ψήφος ή άρνηση ψήφου δεν επιτρέπεται.
Οι εφέσεις κατά των αποφάσεων του πειθαρχικού οργάνου αποστέλλονται στον Διευθυντή Κλάδου Διοικητικών Υπηρεσιών μέσα σε προθεσμία 10 ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης και στη συνέχεια διαβιβάζεται ο σχετικός φάκελος στην Ε.Ε.Θ.
Η Ε.Ε.Θ. πρέπει να βγάζει τις αποφάσεις της το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από 20 ημέρες αφότου της διαβιβάστηκε το ένδικο μέσο.
Οι αποφάσεις της Επιτροπής είναι οριστικές και τελεσίδικες.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Λ΄
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 47ο
Ισχύς και περιεχόμενο Κανονισμού

1. Ο Κανονισμός Εργασίας αποτελεί Ε.Σ.Σ.Ε. σύμφωνα με τα οριζόμενα από τα άρθρα 2 Παρ.6 και 3 εδάφιο γ του Ν1876/90 καταρτίζεται δε και τροποποιείται με τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, μεσολάβησης και διαιτησίας που προβλέπουν οι Ν.1876/90 και 2224/94.
Στον κανονισμό δεν περιλαμβάνονται λεπτομέρειες, διαδικασίες, συστήματα ή τεχνικές ρυθμίσεις εργασιακών θεμάτων. Περιέχονται οι βασικές αρχές – πλαίσια και ουσιαστικές διαδικασίες που διέπουν αυτά τα ζητήματα όπως περιλαμβάνονται σ’αυτόν. Εξειδικευμένες και συμπληρωματικές ρυθμίσεις παραπέμπουν στο Επιχειρησιακό Σύστημα Οργάνωσης. Οι διαδικασίες και οι ρυθμίσεις του Επιχειρησιακού Συστήματος Οργάνωσης οφείλουν να είναι συμβατές με τις διατάξεις – πλαίσια του κανονισμού που ρυθμίζουν το ίδιο θέμα.
Για βασικές διατάξεις – δικαιώματα των εργαζομένων, που απορρέουν είτε από την Σ.Σ.Ε., είτε από άλλες συλλογικές ρυθμίσεις, γίνεται παραπομπή στις αντίστοιχες διατάξεις Ε.Σ.Σ.Ε., Δ.Α., πρακτικά συμφωνίας κ.λ.π.
Ο κανονισμός ακόμα και αν τα αποσιωπά δεν μπορεί να καταργήσει ούτε να τροποποιήσει σε δυσμενέστερη για τον εργαζόμενο βάση δικαιώματα που απορρέουν από νόμους, Υ.Α., Ε.Σ.Σ.Ε.,Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.
2. Από την έναρξη ισχύος του προκείμενου κανονισμού καταργούνται και αντικαθίστανται όλοι οι προηγούμενοι κανονισμοί εργασίας ανεξαρτήτως της μορφής, του περιεχομένου και του τρόπου κατάρτισής τους.
3. Ο παρών κανονισμός ισχύει από την επόμενη της κατάθεσής του και της εγγραφής του στο σχετικό βιβλίο της Αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Ν.1876/90 και δεν μπορεί να καταγγελθεί πριν την παρέλευση πενταετίας από την ημερομηνία ισχύς του.
Η Εταιρεία οφείλει να παραδώσει αντίγραφο του παρόντος κανονισμού σε όλους τους εργαζόμενους των ΕΛ.ΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: