ΕΣΣΕ 2008 3/4/2008

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 29/3/2008, με το Γενικό Συμβούλιο του Σωματείου, οι διαδικασίες για την υπογραφή της ΕΣΣΕ 2008. Καθ΄ όλη την εξέλιξη των διαδικασιών η ΔΑΚΕ μέσα από τα θεσμικά όργανα που εκπροσωπείται, κατέθεσε τις θέσεις και τις προτάσεις της στην κατεύθυνση της βελτίωσης και της συμπλήρωσης των ρυθμίσεων του διεκδικητικού πλαισίου, με στόχο το μέγιστο δυνατό όφελος για τους εργαζόμενους. Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές, συνάδελφοι, ότι η σύμβαση αυτή παρ’ ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση, υποκρύπτει αρκετές αδυναμίες και αδιευκρίνιστα σημεία.
Σ’ αυτήν την βάση, η ΔΑΚΕ κατέθεσε ξεκάθαρη πρόταση στο Γενικό Συμβούλιο, που ενσωμάτωνε τις ρυθμίσεις των αιτημάτων 14 και 17 του διεκδικητικού πλαισίου σε μια ενιαία ΕΣΣΕ, χωρίς να απαιτείται συμπληρωματική σύμβαση, έστω και χωρίς αναδρομική ισχύ ειδικά για το αίτημα 17.
Το Προεδρείο έσπευσε να υπογράψει γρήγορα ένα πρακτικό συμφωνίας δύο ταχυτήτων, που υποδηλώνει αγωνία και την προχειρότητα, αφού φρόντισε να δημιουργήσει προσδοκίες στους εργαζόμενους για να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Η ΔΑΚΕ με αίσθημα ευθύνης και σεβασμού απέναντι στους συναδέλφους, αφού επεσήμανε όλα αυτά με τις θέσεις και τις προτάσεις της, προσπάθησε και προσπαθεί να είναι χρήσιμη και όχι αρεστή.
Αναλυτικότερα:
Γενική αύξηση 5% : Η ΓΣΕΕ έκλεισε συνολικά με 6,55% αύξηση στο τέλος του 2008 και συνολικά 12,4% στο τέλος της διετίας. Στο Γενικό Συμβούλιο, το Προεδρείο του Σωματείου επιχειρηματολόγησε πως η σύμβαση της ΓΣΕΕ αφορά στους χαμηλόμισθους. Τελικά συνάδελφοι, οι χαμηλόμισθοι της ΓΣΕΕ παίρνουν αύξηση 6,55%, οι Δ/ντες των ΕΛΠΕ κάθε χρόνο 10% συν 20% των αποδοχών τους ως μπόνους. Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ σε ποια κατηγορία ανήκουν; Και αυτό, διότι στην μια δεν χωράνε και στην άλλη περισσεύουν.Έτσι, ενώ η καταγγελία της Σύμβασης από το ΠΣΕΕΠ έγινε για να πετύχουμε μεταξύ των άλλων σύγκλιση με τους Ευρωπαϊκούς μισθούς, όπως ανέφερε, εμείς κάνουμε συμβάσεις για να συγκλίνουν οι χαμηλόμισθοι της ΓΣΕΕ με εμάς. Και αφού είναι έτσι, γιατί το ΠΑΜΕ καταψηφίζει την σύμβαση με το 6,55% της ΓΣΕΕ ως ανεπαρκή, ενώ ο εκπρόσωπος του στα ΕΛΠΕ υπερψηφίζει το 5% της ΕΣΣΕ ως γενναιόδωρο;
Άρθρο 14 : Άμεση εφαρμογή της 5ης βάρδιας στις ΒΕΕ, όπως και στις υπόλοιπες Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις του Ομίλου.
Αίτημα 17 για τους Τ3, Τ4γ, Τ5γ και ΔΟ3 : Η ρύθμιση αυτή για πολλούς εργαζόμενους αναμφίβολα λειτουργεί διορθωτικά, ειδικά για όλους όσους έχουν αδικηθεί, είτε λόγω του συστήματος μισθολογικών προαγωγών, είτε λόγω εντάξεων των συναδέλφων κατά την περίοδο της ομογενοποίησης στα ΕΛΠΕ. Θα έπρεπε όμως να συμπεριλαμβάνει και τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων που το δικαιούνται, διευρύνοντας παράλληλα τα καταληκτικά κλιμάκια όλων των βαθμίδων και κατηγοριών κατά 2. Δίνεται έτσι διέξοδος σε μια δομή κλιμακίων που σιγά-σιγά οδηγείται σε τέλμα, χωρίς επιπλέον κόστος για την Εταιρεία.
Στην συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στις 14/3/08, τα τρία μέλη του ΔΣ του Σωματείου που συμμετέχουν στο Υπηρεσιακό, καταψήφισαν την λύση της Σύμβασης συναδέλφου, λόγω παντελούς έλλειψης στοιχείων. Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη αυτή απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και καλούμε το ΔΣ του Σωματείου να υλοποιήσει την απόφαση που έχει πάρει στην συνεδρίαση ΔΣ της 30/3/08 για έκτακτη σύγκληση του για το ανωτέρω θέμα.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, η χθεσινή ανακοίνωση του Σωματείου κάνει λόγο για ομάδες, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων εργαζομένων στο ΔΣ της Εταιρείας, ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων ψήφισε την παράταξη της ΔΑΚΕ. Η μεγάλη φιλελεύθερη συνδικαλιστική παράταξη έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, και δεν είναι μια ευκαιριακή συμμαχία ετερόκλητων ιδεολογικά και συνδικαλιστικά δυνάμεων. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους συνάδελφοι, ποιος εκτελεί τώρα τελευταία ρόλο συνδικαλιστικού συμβούλου της Διοίκησης.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η ΔΑΚΕ μακριά από συνδικαλιστικές σκοπιμότητες, οφείλει να αναδείξει τις παραλείψεις, ή και τυχόν λάθη, που προκύπτουν στην ΕΣΣΕ 2008, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απεμπολεί τον θεσμικό της ρόλο. Στόχος μας είναι να στηρίζουμε τον θεσμό του Σωματείου και να αποτρέψουμε την εισβολή εξωθεσμικών παραγόντων που επιθυμούν να τεμαχίσουν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων που με αγώνες έχουν κατακτηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: